Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metros skulder växer – har underskott på 15 miljoner

Christen Ager-Hanssen styr verksamheten från sitt exklusiva kontor i London.Foto: REX/IBL
Ett monument över en svunnen tid med gratistidningen Metro.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket kräver på nytt att försöket med att rädda tidningen Metro ska stoppas.

Det sker i en inlaga till Stockholms tingrätt.

Underskottet på företagets skattekonto har växt till drygt 15 miljoner kronor.

11 miljoner kronor har betalts ut i lönegaranti till de anställda visar nya fakta från Skatteverket.

Den nuvarande tiden för rekonstruktionen av gratistidningen går ut i början av oktober.

Skatteverket, som hela tiden sedan den ekonomiska krisen uppstod varit motståndare till rekonstruktion av tidningen, begär nu på nytt att rekonstruktionen ska stoppas. Myndigheten anser att företaget inte har någon framtid.

I klartext: Skatteverket tycker det är lika bra att företagets sätts i konkurs.

”Redan före kostnader för personal går bolaget med förlust. Den likviditetsbudget som bolaget lämnat till domstol och borgenärer stämmer inte.”, skriver Skatteverket efter att ha räknat på bolagets momsredovisningar, uppger tidningen Dagens Nyheter. 

Utdrag från Metro Media House skattekonto. Skulderna har nu växt till drygt 15 miljoner kronor.Foto: Skatteverket

Metro har fortsatt att dra på sig nya skulder efter att rekonstruktionen kom i gång. Fordringar på en halv miljon är nu överlämnat till Kronofogden. Det gäller bland annat skatter och arbetsgivaravgifter. Detta faktum har fått Skatteverkets handläggare Ingela Johansson att ilskna till ordentligt.  Hon är skoningslös i sin kritik av inte bara företaget utan även dess ägare Christen Ager-Hanssen.

– Enligt Skatteverkets uppfattning finns det inget i dag som tyder på att bolaget ska kunna betala någon ackordslikvid, inte heller att bolaget ska kunna återställa sitt aktiebolag”.

Skatteverket misstror Metros ägare Christen Ager-Hanssen.Foto: REX/IBL

Handläggaren Ingela Johansson skriver att ”Skatteverket saknar förtroende för bolagets ägare” .

”Enligt Skatteverkets uppfattning är hela beteendet anmärkningsvärt.”, uppger Ingela Johansson i den fyra sidor långa skrivelsen till Stockholms tingsrätt.

Bolaget betalar inte löpande skatter och avgifter, skriver Skatteverket med orden understrukna.Foto: Skatteverket

Gratistidningen ges inte längre ut utan det enda som kvarstår efter papperstidningen är de övergivna tidningsställen som finns runt om i bland annat Stockholm. Ställen fungerar i dag som papperskorgar.

Enligt ägaren Christen Ager-Hanssen ska Metros sajt göras om till en debattplattform där debattörerna ska få betala för att få sina inlägg publicerade. 

I praktiken är alla journalister borta från tidningen, uppsagda  i samband med rekonstruktionen och lönegarantin utlöstes. Hittills har 11 miljoner betalts ut via länsstyrelsen i Stockholmvisar nya siffror från Skatteverket.

– Jag har sagt hela tiden att det inte behövs några journalister. Jag har rekommenderat styrelsen att säga upp alla journalister och i stället satsa kommersiellt på det som är affärsmässigt rätt. Vi jobbar inte med journalistik, det här har varit vår plan hela tiden under rekonstruktionen , sa ägaren Christen Ager-Hanssen till Expressen innan journalisterna sparkades ut.

I dag vill Christen Ager-Hanssen inte prata om Metro.

– Jag håller inte på med det längre.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!