Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metro blir endagstidning – första numret nästa fredag

Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL

Metro blir endagstidning med start nästa fredag.

Det förklarade Metros chefredaktör Thomas Eriksson vid onsdagens borgenärsammanträde i Stockholms tingsrätt  – som godkände rekonstruktion av bolaget.

– Tidningen kommer ut en gång i veckan och hemdistribueras i Stockholmsområdet, säger Thomas Eriksson.

Vid borgenärsammanträdet beslutade tingsrätten att tillåta fortsatt rekonstruktion för Tidnings AB Metro, dock längst till 3 juli. Detta trots att Skatteverket motsätter sig det.

Vid förra veckans borgenärsammanträde, som gällde moderbolaget Metro Media House, ville Skatteverket också avslå begäran om rekonstruktion, men tingsrätten valde även då att ändå tillstyrka.

Utdelning direkt till hushållen

Vid onsdagens möte i rätten redogjordes för hur man tänkt få Metro på fötter igen. Tidningen har inte getts ut i pappersformat sedan slutet av mars då man tvingades ställa in betalningarna och begära rekonstruktion.

Metros vice vd Jonas Irebjörk och chefredaktör Thomas Eriksson uppger nu att man planerar återuppta utgivningen nästa fredag, den 3 maj. Storägaren och vd:n Christen Ager-Hanssen var inte med vid borgenärsammanträdet.

– Metro blir en ny produkt, en unik veckotidning med blandning av underhållning och  viktig samhällsjournalistik, säger Thomas Eriksson.

Tidningen ska alltså ges ut i gång i veckan, på fredagar, först i Stockholm och sedan i fler storstäder. Den ska delas ut direkt till utvalda hushåll. Så ser planen ut.

Exakt hur Metro ska distribueras, sedan man brutit med SL, är ledningen tystlåten om. Man har talat om postutdelning, men det vill varken Thomas Eriksson eller Jonas Irebjörk bekräfta.

– Vi väljer att inte kommentera detta i dag, säger de.

Enligt Metros vice vd startar man med en upplaga på minst 100 000 tidningar med ambitionen att öka med ytterligare 100 000 ex.

Skatteverket: Nej till rekonstruktion

Bland Tidnings AB Metros borgenärer fanns bland andra SL och representanter för tryckerier och distribution på plats i tingsrätten. De fick veta att bolaget avser att föreslå ett ackord där man betalar 25 procent av skulderna – precis som moderbolaget.

Endast Skatteverket, som här företräder den statliga lönegarantin som gått in med 2,6 miljoner i bolaget, motsätter sig rekonstruktion. Övriga säger OK i dagsläget.

Skatteverket litar inte på att Metro kommer att betala sin ackordslikvid (25 procent av skulderna), eftersom man anser att storägaren Christen Ager-Hanssen tidigare smitit undan en större skatteskuld i Sverige. Denna skuld har dock bestridits av Ager-Hanssen.

För att få den nya affären Metro att bära sig tänker man sänka sina kostnader med 100 miljoner per år. Detta ska ge genom minskade tryck- och distributionskostnader då tidningen bara trycks en gång i stället för fem gånger i veckan.

Personalen i Tidnings AB Metro ska också bantas, sannolikt sägs fem eller sex tills vidareanställda upp av dagens 30, uppger ledningen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!