Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mer Dina Pengar på sajten och i Expressen

Nu blir Dina Pengar ännu bättre.

Fasta sidor i tidningen Expressen alla vardagar, flashar om ekonominyheter i mobilen, nyhetsbrev från Frida Bratt, mer innehåll på DinaPengar.se och så Di TV, förstås.

Redan 1981 lanserades vinjetten Dina Pengar i Expressen, då med Anders Andersson som redaktör. Staffan Thorsell, Expressens förre chefredaktör, har påstått att det var Andersson som uppfann ordet ”privatekonomi”, och helt klart är i alla fall att Expressens mångåriga ekonomijournalistik haft stor betydelse för många läsare.

– Det känns jättebra att Dina Pengar växer, det är verkligen på tiden. Expressen var först med att skriva så att folk begriper ekonomi, men det är mer komplicerat i dag än vad det var då, säger Anders Andersson.

Plånboksjournalistik, deklarationsbilagor – och numera direktsändningar från börsen tack vare samarbetet med Dagens industri.

”Intresset är enormt”

– Intresset för Dina Pengar är enormt. I januari ökade sajtens räckvidd med 163 procent och i februari med 87 procent. De två senaste åren har trafiken ökat med 90 respektive 96 procent. Flera gånger i veckan har Expressen ekonominyheter på förstasidor och löpsedlar och ofta är Dina Pengar-texterna de mest lästa i hela tidningen, säger den nuvarande chefredaktören Thomas Mattsson som själv var redaktör för bilagan 1998 när den gjordes ihop med Affärsvärlden.

NYA SAJTER. DinaPengar.se relanseras successivt med mer innehåll.

– Nu fortsätter vi att utveckla Dina Pengar i den tradition som är Expressens. När bilagan en gång lanserades slog Bo Strömstedt, som då var chefredaktör, fast att den inte började i börshuset utan i läsarnas egen börs. Så tänker vi ännu i dag – de största affärsnyheterna och de små enkla knepen om hushållsekonomin. 

Under 37 år som Expressen haft Dina Pengar har vi ibland samarbetat med redaktioner som just Affärsvärlden och Privata Affärer. Sedan 2006 det Dagens industri som är Expressens partner.

Varför är det så viktigt med ekonomijournalistik?

– Svenskar har generellt ett väldigt stort intresse för aktier, privatekonomi och placeringar, det ligger på en mycket högre nivå än i andra europeiska och nordiska länder. Dessutom har det ökat starkt de senaste åren så det är ingen tvekan om att det finns en ökande efterfrågan på ekonomijournalistik, säger Lotta Edling, chefredaktör för Di.

– Dina Pengar är ett anrikt Expressen-varumärke som vi på Di samarbetat med både i början av 2000-talet och nu sedan ett par år tillbaka. Dina Pengar är idag en viktig plattform för Di TV, som görs i samarbete med Expressen TV, och publicerar även regelbundet länkar till lästips på Di:s huvudsajt di.se.

Många nyheter

Nu relanseras Dina Pengar med en rad nyheter:

Mer Di TV. På sajten DinaPengar.se blir det enklare att se på Sveriges ekonomi-tv-kanal Di TV, som görs av Expressen TV och Dagens industri.

Det bästa från Dagens industri. Dina Pengars redaktörer väljer ut det som är mest relevant för Expressens läsare från Di.se och tipsar om affärsnyheter att läsa där.

Ekonominyheter i mobilen. Du som laddar ner Expressens mobilapp kan få så kallade pushar, alltså notiser, från Dina Pengar.

Dagliga sidor i Expressen. Från och med i morgon har Dina Pengar fasta sidor i tidningen måndag till fredag.

Nyhetsbrev från Frida Bratt. Dina Pengars nya krönikör, tidigare på Avanza och Svenska Dagbladet Näringsliv, skickar ut sina bästa tips till din e-post.

Relansering av sajten. Hela DinaPengar.se görs nu successivt om med mer innehåll och fler tjänster.

Di TV: Ekonomi-tv-kanalen som Expressen TV gör med Dagens industri kan ses på Dina Pengars sajt.

LÄS MER: Här kan du läsa alla Frida Bratts krönikor 

”Det är oerhört viktigt”

Anders Andersson, som efter att ha startat avdelningen Dina Pengar och bilagan Pengarna & livet i Expressen blev chefredaktör för Privata Affärer och senare Driva Eget, konstaterar:

– Jag har hävdat de senaste 30 åren att det är oerhört viktigt hur man sköter sin privatekonomi. Den som är duktig på det blir vinnare och får en ekonomisk trygghet.

– Det är inte lönen som avgör vem som blir vinnare utan det är andra saker: spara i fonder och aktier i stället för på bankkonto, fixa ett bra lån, skaffa en bostad på ett smart sätt och handla medvetet - att tänka efter innan man spenderar. Ägna lite och funderingar genom att till exempel läsa vad som skrivs. 

VARJE VARDAG: Måndag till fredag är det Dina Pengar-sidor i Expressen. NYHETSBREV: Få Frida Bratts bästa tips rakt i mejlkorgen.

Hans Bolander efterträdde Thomas Mattsson som redaktör för Dina Pengar i Expressen, och senare också Anders Andersson som chefredaktör för Privata Affärer. Idag är han expert på privatekonomi i Dagens industri:

– Hela livet kräver att du håller dig à jour och därför är det viktigt att läsa Expressens Dina Pengar och annan media som också skriver om ekonomi. Vi tvingas göra en mängd olika val under livet som får ekonomiska konsekvenser. Du måste välja var du ska placera pensionspengar, hur du placerar ditt sparande, du ska tänka på att hålla nere kostnader som elavtal, förhandla om bostadsränta och lära dig hur bostadsmarknaden fungerar. 

Dina Pengar lanserades redan 1981.

Hans Bolander igen:

– Vi tvingas göra en mängd olika val under livet som får ekonomiska konsekvenser. Du måste välja var du ska placera pensionspengar, hur du placerar ditt sparande, du ska tänka på att hålla nere kostnader som elavtal, förhandla om bostadsränta och lära dig hur bostadsmarknaden fungerar. Det finns alltid människor som tjänar pengar på hushållen, hushållen är alltid i underläge gentemot marknaden och därför är det viktigt att lära sig så mycket som möjligt och följa med vad gäller ekonomi.

Frida Bratt är reporter och privatekonomisk krönikör på Dina Pengar. ”Att ha trygg ekonomi är viktigt – då gäller det att vi tar hand om våra pengar”, säger hon.
Foto: OLLE SPORRONG

Fyra frågor till Frida Bratt, reporter och privatekonomisk krönikör på Dina Pengar

VEM ÄR DU?

■ Jag har skrivit privatekonomi i tio år, senast under fyra år i Svenska Dagbladet. Jag är uppväxt i Uppsala, men bor nu i Järfälla utanför Stockholm med man och barn. 

VARFÖR ÄR PRIVATEKONOMI VIKTIGT?

■ Den som säger att pengar inte är viktigt är förmodligen väldigt rik. Att ha en trygg ekonomi är viktigt för att vi ska fungera socialt, för att vi våra barn ska få en trygg uppväxt och för att vi ska slippa oro på ålderns höst.

Då gäller det att vi tar hand om våra pengar, att skydda dem från pensionsgamar och feta banker som vill fylla på sina kassavalv med dina boräntebetalningar.

VARFÖR HAR DU VALT ATT SKRIVA OM PRIVATEKONOMI?

■ Kalla mig egoist, men jag vill veta hur händelser på marknaden, i styrelserummen och på den politiska arenan påverkar min och andras plånböcker. Det är där de blir verklighet.

Dessutom tycker jag det finns så mycket som inte fungerar på framför allt finansmarknaden, där konsumenter tyvärr råkar illa ut.

VILKET ÄR DITT VIKTIGASTE TIPS?

■ Kostnader är relativa. Bil är extremt dyrt att äga, men om den underlättar din vardag så får du kanske igen kostnaden i form av tid.

Det vi ska akta oss för är att betala extra avgifter eller kostnader utan att få igen något för det, vilket vi inte sällan gör för exempelvis vårt sparande.

Så se till att snåla på rätt saker.