Melker Schörling lämnar sina uppdrag

Finansmannen Melker Schörling lämnar alla sina styrelseuppdrag.
Foto: / OK ND
Melker Schörling med hustrun Kerstin.
Foto: Mikael Sjöberg
Sofia Schörling Högberg, här med maken Anders Högberg.
Foto: Suvad Mrkonjic
Carl-Henric Svanberg.
Foto: Suvad Mrkonjic

Finansmannen och miljardären Melker Schörling, 69, lämnar under våren alla sina styrelseuppdrag.

Hälsoskäl ligger bakom beslutet, uppger Dagens industri.

– Jag kommer i allra högsta grad fortsätta som rådgivare och bollplank till bolagens ledningar och styrelser, skriver Melker Schörling till tidningen.

I ett pressmeddelande skriver Schörling själv:

"På grund av att jag sedan en tid tillbaka drabbats av en gradvis försämrad hälsa kommer jag att lämna mina styrelseuppdrag vid vårens stämmor 2017."

Melker Schörling har under decennier byggt upp en stark position i svenskt näringsliv med tunga ägande i flera stora börsbolag som Securitas, Assa Abloy, Hexagon och Loomis. Till Di säger Schörling att han också lämnar styrelsen i H&M – efter 19 år. 

Förmögenheten värderades till 47 miljarder

Hans förmögenhet värderades under 2015 till 47 miljarder kronor av Veckans Affärer som också konstaterade:

"Smartast på Stockholmsbörsen. Lantbrukarsonen Melker Schörling satsar på välskötta tillväxtföretag och det lönar sig. År efter år åstadkommer han imponerande avkastning.

Och raden av följare blir bara längre. H&M:s Stefan Persson, gamle Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg och fondstjärnorna Henrik Didner och Adam Gerge är bara några av alla dem som ut- ökat sina förmögenheter ordentligt genom att ta rygg på Melker."

Melker Schörling: "Jag kommer fortsätta som stöd"

Sofia Schörling Högberg, här med maken Anders Högberg.
Foto: Suvad Mrkonjic

När Schörling vid 69 års ålder nu meddelar att han lämnar sina styrelseuppdrag av hälsoskäl har han också en plan för hur familjens bolag ska skötas framöver och Ericssons ex-vd kommer att spela en nyckelroll.

– Jag är glad att redan nu kunna informera om att vi föreslår att välkomna tillbaka Carl-Henric Svanberg som styrelseledamot i MSAB vid vårens bolagsstämma. Med sin breda industriella erfarenhet och omfattande ekonomiska engagemang i vår grupp kommer han att vara en stor tillgång i styrelsearbetet, säger Melker Schörling i pressmeddelandet.

– Jag kommer givetvis att fortsätta som stöd och rådgivare till våra företagsledare och styrelser även fortsättningsvis.


LÄS OCKSÅ Experten: Aktierna som borde stiga


Även hans dotter Sofia Schörling Högberg, 38, kommer att ta ett steg framåt i familjens investmentbolag MSAB i en roll som vice ordförande.

"Som om Zlatan sluta spela fotboll"

Inom finansvärlden är beskedet kanske ingen överraskning, men ses ändå som en tråkig nyhet.

– Det är Sveriges främsta industrialist under de senaste fem åren som checkar ut. Det är som om Zlatan skulle säga att han slutar spela fotboll. Det är tråkigt men det har funnits signaler om att den här eran är på väg att ta slut, säger Di:s reporter Richard Bråse i dagens Börsmorgon.

Han får medhåll av SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall.

– Det är jättetråkigt. Han är verkligen en utav Sveriges mest framgångsrika industrialister. Alla bolagen som han nu lämnar är ju jätteframgångsrika och det är naturligtvis så att hans strategi har präglat mycket av dem.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!