Sofia, Märta och Melker Schörling.Sofia, Märta och Melker Schörling.
Sofia, Märta och Melker Schörling.
Melker Schörling lämnade sina uppdrag av hälsoskäl i fjol. Foto: MARK EARTHY / TT NYHETSBYRÅN 4900Melker Schörling lämnade sina uppdrag av hälsoskäl i fjol. Foto: MARK EARTHY / TT NYHETSBYRÅN 4900
Melker Schörling lämnade sina uppdrag av hälsoskäl i fjol. Foto: MARK EARTHY / TT NYHETSBYRÅN 4900
Carl-Henric Svanberg ingår sedan i somras i styrelsen för Melker Schörling AB. Foto: SUVAD MRKONJICCarl-Henric Svanberg ingår sedan i somras i styrelsen för Melker Schörling AB. Foto: SUVAD MRKONJIC
Carl-Henric Svanberg ingår sedan i somras i styrelsen för Melker Schörling AB. Foto: SUVAD MRKONJIC

Döttrarnas svåra beslut efter Schörlings sjukdom

Publicerad
Uppdaterad

Melker Schörlings hälsa har blivit sämre och nu köps hans livsverk, investmentbolaget Melker Schörling AB, ut från börsen.

Döttrarna Sofia och Märta – som själva stigit fram i rampljuset – har gett klartecken till förändringen.

– De fortsätter att arbeta helhjärtat i samma anda som Melker gjort, säger styrelseordförande Mikael Ekdahl.  

Finansmannen och miljardären Melker Schörling, 70, har under flera decennier byggt upp en stark position inom svenskt näringsliv. Men på senare tid har hans hälsa blivit allt sämre – och i våras lämnade han alla sina styrelseuppdrag.

Nu köps också det egna maktbolaget, Melker Schörling AB (MSAB), ut från börsen.

Köpare är familjen med de båda döttrarna Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg, tillsammans med H&M:s Stefan Persson, den danska familjen Bek-Nielsen samt Mikael Ekdahl.

Melker Schörling AB i "förändrad situation"

De menar att situationen har förändrats efter Melker Schörlings uttåg.

– Vår uppfattning är att MSAB i sin förändrade situation, nu när Melker har lämnat sin operativa roll, kan drivas vidare effektivare i en privat miljö, skriver Mikael Ekdahl i ett mejl till Dina Pengar.

Melker och Kerstin Schörling på väg till Carl Adam "Noppe" Lewenhaupts begravning i våras.Foto: NYHETSBYRÅN

Han hoppas nu att de aktieägare som ska köpas ut har förståelse för beslutet.

Dina Pengar har tidigare beskrivit hur de två döttrarna är på väg att ta makten från sin pappa – och föra hans arv vidare. Både Märta Schörling Andreen, 33, och Sofia Schörling Högberg, 38, sitter i styrelsen för MSAB.

 

LÄS MER: Döttrarna som tar över makten från papporna

 

Systrarna har också nära koppling till kungahuset, i och med sin vänskap med kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

Anders Högberg och Sofia Schörling Högberg på bröllop för några år sedan. De är båda kompisar med kronprinsessam Victoria. Sofia är sedan i somras vice ordförande i Melker Schörling AB.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Melker Schörlings döttrar tar över

Nu driver de båda familjeföretaget framåt.

– Märta och Sofia lägger ner all sin tid och energi på att utveckla våra innehavsbolag och fortsätta driva MSAB framåt. Deras uppfattning är, likväl som för andra parter, att MSAB:s situation förändrats och att bolaget kan drivas vidare effektivare i en privat miljö, säger Mikael Ekdahl i sitt mejl.

Märta Schörling Andreen sitter i styrelsen bland annat i Hexagon.Foto: HEXAGON

Vad kommer döttrarna ta för roll framöver?

– Märtas och Sofias roll kommer inte att förändras jämfört med i dag. De fortsätter att arbeta helhjärtat som aktiva ägare genom styrelserna i våra innehavsbolag i samma anda som Melker gjort genom alla år.

Utköpet av MSAB sker formellt genom att Schörling & Partners – som ägs av familjen Schörlings ägarbolag Melker Schörling Tjänste, Stefan Persson, UIE Malta Holding (som kontrolleras av Carl och Martin Bek-Nielsen) och Mikael Ekdahl AB – lämnar ett ovillkorat kontanterbjudande till aktieägarna i bolaget.

Bolaget har också fått ett nytt tungt namn i styrelsen. Carl-Henric Svanberg, avgående ordförande för British Petroleum, BP, och styrelseordförande i Volvo, ingår sedan i somras i MSAB:s styrelse.

SOFIA OCH MÄRTA SCHÖRLING

SOFIA SCHÖRLING HÖGBERG

Sofia Schörling Högberg, 38, och gift med Anders. Är utbildad civilekonom med speciellt intresse för marknadsföring och grafisk formgivare.

Makarna har starka band till kungahuset. Sofia är väninna med kronprinsessan Victoria och maken Anders är gammal skolkamrat till Victoria.

Sofia sitter i styrelsen för pappans maktbolag, investmentbolaget Mikael Schörling AB, MSAB. Vid senaste bolagsstämman blev hon vice ordförande i Schörlings familjeimperium. Sofia är sedan länge också styrelseledamot i Securitas AB och i Hexagons styrelse.

 

MÄRTA SCHÖRLING ANDRÉN

• Märta Schörling Andréen, 33, gift med skivbolagsdirektören Linus Andréen.

Prinsessan Madeleine och Märta är gamla väninnor.

Märta är liksom systern utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, och sitter i styrelsen för familjeinvestmentbolaget MSAB. Styrelseledamot i AAK AB, ett svenskt kemiföretag som tillverkar vegetabiliska oljor. Hon sitter också i industrikoncernen HEXPOL:s styrelse.

Budet ligger på 569 kronor kontant per aktie.

 

LÄS MER: Svenskarna med störst aktieägande på börsen

 

Joakim Bornold: "En börssaga"

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är det vettigt att bolaget köps ut från börsen.

– Som ägare bör man acceptera budet. Det har varit en osannolikt framgångsrik börssaga som nu får ett slut, säger han i en kommentar.

Schörling & Partners innehar redan cirka 92,6 procent av aktierna och rösterna i Melker Schörling AB, varav familjen Schörling står för 86 procent och Stefan Persson kontrollerar närmare fem procent av rösterna. I och med det kan Schörling & Partners tvångsinlösa aktier och avnotera MSAB.

Nu hoppas Mikael Ekdahl och hans kolleger att minoriteten aktieägare godtar budet och i stället investerar i MSAB:s portföljbolag. Han säger att ägarna kommer att driva bolaget vidare precis som förut.

– Vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med alla aktieägare i MSAB.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen