Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Melinda Gates hyllning till Sverige

Robyn, Melinda Gates och Margot Wallström på Kulturhuset i Stockholm under onsdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Melinda Gates är i Sverige och passar på att hylla – Robyn och Margot Wahlström – och Sveriges feministiska utrikespolitik.

– Ni ska veta att ni gör skillnad, säger Melinda Gates, skriver SvD.

Hon är rankad som världens tredje mäktigaste kvinna. De två före henne är Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Englands premiärminister Theresa May.

Hon är dessutom ordförande för världens största filantropiska organisation, Bill & Melinda Gates Foundation.

Melinda Gastes är tillfreds med att Donald Trumps republikaner, efter mellanårsvalet, inte längre är i majoritet i representanthuset.

– Det var en väldigt överväldigande röst som vi hörde i USA. Det är tydligt att vi vill ha något annat än vad vi har sett de senaste två åren, säger Melinda Gates i en intervju med SvD.

En tydlig signal till Trump

Hon menar att valresultatet var tydlig signal till president Donald Trump – och en lika tydlig signal om att kvinnor är beredda att ta plats. 

– Det du ser nu är kvinnor som kommer i stora massor. Vi har aldrig tidigare haft så många kvinnor som kandiderar i valen till guvernörer, representanthuset, senaten. Det tror jag sker på grund av att folk inte tycker om vad de ser i den nuvarande politiken, förklarar Melinda Gates vidare.

Samtal med Robyn och Wallström

Hon, artisten Robyn och Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) deltog i arrangören Forum/Debatts samtal om betydelsen av att stärka kvinnors rättigheter och möjligheter globalt. Samtalet hölls på Kulturhuset i Stockholm på onsdagen.

Melinda Gates lyfte fram Sveriges arbete inom jämställdhet internationellt:

– Ni ska veta att på varje plats där ni dyker upp och kräver lika villkor, gör ni skillnad. Det krävs en koalition av viljor för att komma framåt, men Sverige spelar ofta rollen som den spjutspets som behövs.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!