Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Medlemmar tvingas betala – för facktopparnas lyxbilar

Ledarnas ordförande Andreas Miller har en Volvo XC60 hybrid som medlemmarna betalar. Foto: Ledarna
Den sparkade vd:n Per Hedelin får behålla sin exklusiva tjänstebil, en Porsche Cayenne hybrid. Foto: Ledarna / Pressbild
Volvo XC60 utsågs till årets bil i världen 2018. Foto: Volvo
Enligt Aftonbladet är en av tjänstebilarna i Ledarnas garage en Porsche Cayenne. Foto: Porsche

En exklusiv Porsche till vd:n – med nypris på en miljon kronor.

Och en Volvo XC60 hybrid för en halv miljon kronor till den nya ordföranden.

Det är bara två av de tjänstebilar som medlemmarna betalar åt fackförbundet Ledarna, skriver Aftonbladet. 

Facktopparna har dessutom åkt på konferens vid Medelhavet – för nästan en halv miljon kronor, skriver tidningen. 

Aftonbladet har granskat flera av Sveriges fackförbund, och vad medlemmarnas pengar går till. Och enligt tidningen sticker Ledarna ut.

Där uppges topparna ha ”extremt generösa villkor”.

En av de saker som sticker ut är facktopparnas tjänstebilar. I Ledarnas garage står de dyra bilarna på rad, skriver Aftonbladet.

Tjänstebilar till fackförbundet Ledarna

Totalt tio personer uppges ha fått en tjänstebil som förmån.

Vd:n Per Hedelin har valt en Porsche Cayenne hybrid, som ska ha ett nypris på 825 000 kronor. Han har efter Aftonbladets granskning fått sparken – men får ändå behålla bilen i sex månader till.

Den nya ordförande Andreas Miller har valt en Volvo XC60 hybrid, som kostar drygt en halv miljon kronor som ny. Detta trots att Miller bor i Uppsala och redan får pendlingskort på tåget, skriver Aftonbladet.

Förbundet vill inte lämna ut en förteckning över tjänstebilarna, men bekräftar att det rör sig om tio anställda – och om allt från en Porsche till nya Volvo XC60 hybrid samt Volkswagens och Mitsubishis laddhybrider.

Medlem i Ledarna: ”Inte rimligt”

– Det här är inte rimligt inom en facklig organisation. Medlemmarna får betala tjänstebilar till flera anställda som inte behöver bilen i tjänsten och som dessutom bor i centrala Stockholm, säger en person från förbundet till Aftonbladet.

Tidningen har sökt Per Hedelin och den tillförordnade vd:n Helena Hedlund, som inte vill kommentera. Ledarnas pressavdelning svarar angående ordföranden:

”Andreas Miller har som ambition att huvudsakligen åka tåg, dels för att kunna använda tiden till att arbeta, dels av hållbarhetsskäl. Dock ingår både tidiga morgnar och sena kvällar och resor i tjänsten, därför behövs bilen som komplement”.

Konferenser vid Medelhavet – för en halv miljon

Sen tidigare har Aftonbladet bland annat avslöjat att vd:n Per Hedelin och den före detta ordföranden Annika Elias på sex år kostade Ledarnas medlemmar över 40 miljoner kronor, och att topparna i förbundet åkt på flera dyra tjänsteresor.

2015 reste facktopparna till ett ”utvecklingsinternat” i den italienska badorten Riva del Sole – och som kostade 428 000 kronor. 

2017 reste ännu fler från ”Ledarna” till Mallorca. Med på resan var 18 personer, däribland tidigare vd:n Per Hedelin och sex från kansliet. Totalnotan landade på 459 000 kronor där ett hotellrum kostade 10 000 kronor per person för en natt, skriver Aftonbladet.

Tidigare avslöjanden om fackförbund

Transport

I november förra året avslöjade Aftonbladet att fackförbundet Transport rest till Singapore, dit sällskapet flög i business class. Under sin vistelse bodde de på lyxhotell och resan kostade medlemmarna 600 000 kronor. 

 

SKTF

2011 avslöjade Expressen att fackförbundet SKTF, som i dag heter Vision, lade fyra miljoner kronor av medlemmarnas pengar på en fest för att fira sitt 75-årsjubileum. 800 personer blev inbjudna till festen och arrangören hyrde hela stadshuset samt tog in några av Sveriges kändaste komiker. Drygt ett halvår tidigare hade förbundet höjt medlemsavgiften. 

 

Unionen

I december förra året avslöjade Aftonbladet hur toppar på fackförbundet Unionen rest och bott dyrt under sina tjänsteresor. Förbundet hade bland annat skickat nio anställda till USA i samband med en pr-kampanj som blev kostsam. Dyra resor hade även gjorts av facktoppar till bland annat USA och Kina. Förbundet fick hård kritik från sina medlemmar som reagerade över att de inte redovisat sina kostnader. 

 

Civilekonomerna

Med lyxmiddagar och besök på vindgårdar spenderade topparna inom fackförbundet Civilekonomerna en helg i Rom. Aftonbladet avslöjade i fjol att kostnaden uppgick till över 47 000 kronor. 


Dyra resor har även gjorts till Budva i Montenegro där en tvådagarskongress kostade förbundet 130 000 kronor. 

Åtta av förbundets tjänsteresor – bland annat till Soller och Montenergo – har kostat totalt 2,5 miljoner kronor. Enligt Aftonbladet var den dyraste kostnaden en resa till USA som landade på 90 000 kronor per person. 

Expressen har sökt Ledarnas ordförande Andreas Miller.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!