Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mediestödet höjs: ”Större efterfrågan på nyheter”

– Mångfald av medier i hela landet är centralt i vår demokrati, säger Amanda Lind (MP).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) presenterar nu nya åtgärder för medier under coronakrisen.

Bland annat en satsning på journalistikens ”vita fläckar” i landet.

– Medan näringslivet i stort kämpar med minskad efterfrågan är efterfrågan på nyheter större än någonsin, säger hon.

Regeringen föreslår en permanent ökning av mediestödet på 200 miljoner kronor, meddelade kulturministern på en presskonferens under fredagseftermiddagen.

Men coronakrisen har försvårat flera mediers finansiering på kort tid genom uteblivna annonsintäkter. Tappet på annonsmarknaden beräknas vara 50 procent. 

Därför föreslås att stödet i år också ska fördelas på ett speciellt sätt.

– Tack vare mediernas rapportering kan människor i hela landet timme för timme följa vad som händer.

”Oerhört angeläget med journalistik”

150 miljoner kronor av förstärkningen ska gå till ett tillfälligt nytt distributionsstöd under tre månader, och 50 miljoner kronor till ett så kallat ”vita fläckar”-stöd till delar av landet med svag journalistisk bevakning. Här går att läsa vilka som tidigare fått stöden.

– Det är oerhört angeläget med journalistik i hela landet, inte minst i den här situationen, säger Amanda Lind (MP).

Distributionsstödet ska stimulera till så stor spridning av dagstidningar som möjligt, och ges främst till lokala dagstidningar.

– Särskilt äldre är en grupp som i stor utsträckning konsumerar nyheter på papper och som står i stort behov av tillgång till nyheter under krisen, säger Amanda Lind (MP).

”Viktiga åtgärder”

Regeringen och samarbetspartierna vill också göra tillfälliga regelförändringar i presstödet, bland annat att kravet på 55 procent eget redaktionellt material slopas.

Myndigheten för press, radio och tv:s generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson kommenterar:

– Vi välkomnar självklart regeringens förslag. Dessa åtgärder är viktiga för mediebranschen som nu befinner sig i en oerhört pressad situation. Myndigheten har tidigare påtalat behovet av ett utökat stöd för lokal journalistik där det finns ett stort behov. Vi har också lyft frågan om ett utökat distributionsstöd då vi har sett att distributionen av papperstidningar blir allt dyrare.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – så får du hela tiden senaste nyheterna. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!