Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mediepodden: Gunilla Herlitz var Swedbanks ”pr-hjärna” under penningtvättskandalen

Gunilla Herlitz gav råd till Swedbank, enligt MediepoddenFoto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Brigitte Bonnesen, tidigare vd i Swedbank, fick sparken efter penningtvättskandalen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gunilla Herlitz var pr-rådgivare till Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen under penningtvättskandalen.

Det uppger Mediepodden – medan Swedbank vill ”låta det vara osagt” om Bonnesen konsulterade någon privat.

Herlitz var en av landets tyngsta mediemakthavare, men har nu gått över till pr-branschen.

Swedbank fick tidigare i år hård kritik för sin kommunikation kring anklagelserna om penningtvätt i Baltikum. Skandalen ledde till att vd Birgitte Bonnesen fick sparken och till att aktiekursen rasade.

Nu pekar Mediepodden ut Gunilla Herlitz som ”pr-hjärnan” i Swedbanks fiasko. Podden citerar ”en pålitlig källa”.

”Den som viskade i örat”

– Gunilla Herlitz var pr-hjärnan, den som viskade i örat. En pålitlig källa uppger att hon var rådgivare till vd Birgitte Bonnesen och Swedbank, säger medieexperten Olle Lidbom i Mediepodden.

Han driver podden tillsammans med kollegan Emanuel Karlsten.

– Många banker tvättade pengar i Baltikum. Men Swedbank åkte dit på att de skötte det så otroligt dåligt i media. De förnekade, sköt upp, svarade inte. En skolbok i hur man inte sköter en sån här affär i media, säger Olle Lidbom i podden.

Tung makthavare

Expressen har utan framgång sökt Gunilla Herlitz, som i många år var en av de tyngsta makthavarna i den svenska medievärlden.

Hon var bland annat chefredaktör på Dagens industri och Dagens Nyheter, publisher på DN samt vd på Bonnier News och då samtidigt vd för Dagens Nyheter, Dagens industri och Expressen. 

Mediepodden säger att hon är ”en av de viktigaste chefredaktörerna och vd-arna som mediebranschen haft”. Och att Bonnier ”borde resa en staty i guld till hennes ära” för att hon räddade Dagens Nyheter när tidningen befann sig i kris.

Bunden av tystnadsklausul

I dag är Gunilla Herlitz vd på pr-företaget Milton Labs och fick nyligen ett tungt uppdrag som styrelseledamot i statliga Svenska Spel.

Det har gått tre månader sedan Birgitte Bonnesen fick sparken som chef för Swedbank. Hon är fortfarande bunden av en tystnadsklausul vilket hon noga påpekar. 

Du ska ha anlitat Gunilla Herlitz som kriskonsult när det var som allra värst. Finns det någon sanning i det?  

– Jag kan inte kommentera någonting överhuvudtaget. Jag får inte säga något. Du måste fråga banken, säger Birgitte Bonnesen.

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau vill inte säga något om huruvida Gunilla Herlitz anlitades.

– Initialt använde vi Brunswick som pr-rådgivare, senare också Kreab. Om tidigare vd Birgitte Bonnesen konsulterade andra personer vill jag låta vara osagt, säger han.

Göran Persson skrattar

Förre statsministern Göran Persson är Swedbanks nye styrelseordförande och mannen som rädda banken efter den senaste tidens turbulens. Han säger att han inte vet något om att Gunilla Herlitz ska ha anlitats – och skrattar när han får frågan om banken ska ”ta notan” om den förra vd-n anlitat rådgivare privat.

Maria Rankka, vd på pr-byrån Brunswick, bekräftar att hennes företag bistod Swedbank med råd under krisen. Hon vill inte kommentera uppgiften om att också Gunilla Herlitz skulle ha engagerats.

Göran Persson är ny styrelseordförande i Swedbank.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kommenterar inte uppdrag”

– Swedbank har själva sagt att vi medverkade under en begränsad period, det stämmer. Vi kommenterar inte våra uppdrag och inte heller eventuella andra personers uppdrag, säger Maria Rankka.

Ni var rådgivare under Swedbanks pr-fiasko, vd fick sparken och aktiekursen rasade. Vilket ansvar hade Brunswick?

– Vi kommenterar aldrig våra uppdrag, säger hon.

Maria Rankka är vd på pr-byrån Brunswick.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!