Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mediamarkt lämnar Sverige – varuhusen sålda

Nu lämnar elektronikkedjan Media Markt Sverige – och har redan sålt sina varuhus. Foto: Ronny Johannesson

Mediamarkt ska bomma igen för gott i Sverige.

Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Enligt uppgifter till tidningen Market lämnar elektronikkedjan Mediamarkt Sverige.

Men uppgifterna förnekas av företagets vd i Sverige, Per Kaufmann.

I ett internt mejl till personalen som Expressen har tagit del av förnekar han att ett beslut är fattat i frågan.

"Om något hade varit påskrivet så skulle jag ha vetat det och så är inte fallet" skriver Kaufmann.

Mediamarkt uppges lämna den svenska marknaden för gott. Flera oberoende källor ska ha bekräftat affären för tidningen, något som också Dagens industri har rapporterat om.

I stället uppges norska Expert köpa kedjan och således ta över samtliga 27 varuhus.

Expert arbetar med huvudvarumärket Expert i Norge, och med varumärket Power i Danmark och Finland. Det är också Power som ska vara namnet i Sverige.

Varumärket Power uppges ska ta över varuhusen i Sverige.

Men enligt Mediamarkts Sverige-vd ska någon affär inte vara godkänd ännu.

I ett internt mejl till personalen som Expressen har tagit del av berättar Per Kaufmann om hur det ligger till, som svar på de uppgifter som under söndagen har cirkulerat.

"Några av er har hört av sig angående Markets artikel där det står att Expert köper Media Markt som precis har kommit ut på nätet. Även om detta är en ägarfråga så om något hade varit påskrivet så skulle jag ha vetat det och så är inte fallet. Diskussioner och förhandlingar har pågått långt före dess att jag blev VD men det har aldrig givit något resultat."

Mediamarkts förlust: Nära tre miljarder

Mediamarkt har officiellt inte velat kommentera den påstådda affären.

– De här ryktena rör en ägarfråga, därför kan jag tyvärr inte kommentera uppgifterna utan får hänvisa till vårt tyska kontor, Media Saturn Holding i Tyskland, säger Anna Sjödin, presschef på Mediamarkt.

I ett mejl svarar en representant för Media-Saturn att rykten om Mediamarkts framtid har förekommit sedan man öppnade i Sverige 2006.

"Under de senaste åren har Mediamarkts ekonomi förbättrats kraftigt. På grund av detta vore det en överraskning om ryktena försvann. Men oavsett kommenterar vi aldrig marknadsspekulationer eller rykten" står det i mejlet.

Det är oklart hur en eventuell försäljning av varuhusen skulle komma att påverka de kunder som har köpt produkter med långtgående garantier.

– Beroende på vad som händer kan det finnas olika utvägar. Men det är en spekulationsfråga och i nuläget kan jag inte kommentera det, säger Anna Sjödin.

"Tror inte på det"

Sohrab Reyhanyan är butikschef på Mediamarkt i Nacka Forum, öster om Stockholm.

När Expressen redogör för uppgifterna för honom blir han förvånad.

– Jag har inte hört något om detta, och inte fått någon information. Jag tror inte på det, men det är i så fall vårt huvudkontor som sköter detta. Om det dock skulle visa sig stämma, så kommer vi att få information om vad som gäller, förklarar Reyhanyan.

Det innebär också att du inte vet något om hur det blir med till exempel garantibevis och presentkort?

– Om detta är sant, så kommer vi självklart att få instruktioner om vad vi ska göra.

Uppgifter om Expert redan i januari

Mediamarkt kom till svenska marknaden 2006. Skälen till försäljningen ska vara ekonomiska, då den tyska detaljhandelsjätten inte lyckats slå sig in på den svenska marknaden utan i stället samlat på sig en förlust på nära tre miljarder kronor, enligt TT.

Den senaste veckan har ryktena varit intensiva kring Expert och Mediamarkt, enligt Market. Tidningen har de senaste dagarna ställt frågor om förhandlingar, något som Expert då förnekat.

"Det är tråkigt. De har ju ett stort sortiment", säger Zeynep Subasi, 39, från Sollentuna som under dagen åkt till Mediamarkt tillsammans med dottern Esma Subasi, 10 år, för att köpa ett spel. Vad som händer med garantin på spelet när Mediamarkt lämnar Sverige vet de inte. Foto: Alexandra Karlsson

Expert, som uppges vara köparna till Mediamarkt, gick i konkurs i Sverige 2012. De hade 137 butiker i landet. Redan för en månad sedan, i januari, kom uppgifter att kedjan var på väg mot svensk mark igen – under just namnet Power.

Enligt Computer Sweden (IDG) var planen att de skulle fokusera främst på e-handel, och inte utformas som Expertbutikerna var förut.

– Det här är något annat än Expert. Det här är snarare en elektronikkedja av samma sort som Elgiganten och Mediamarkt, sa Ronny Blomseth till IDG då.

Robert van Toor, tidigare telekomchef på Elgiganten, uppgavs då bli den nya Sverigechefen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!