Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medarbetare på Fokus tvingas söka om sina jobb

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Jon Åsberg, chefredaktör för Fokus.
Foto: OLLE SPORRONG

Tidningen Fokus ska göras om och medarbetare får söka om sina tjänster.

– Vi har ett antal befattningar på tidningen, de kommer ju att försvinna och så kommer det inrättas nya befattningar. Och sen blir det ett pussel för att se vem som kan komma i fråga för vilken befattning, säger chefredaktören Jon Åsberg.

Tidningen ska nu inriktas på att bli mer digital.

Fokus planerar för en omorganisation. Chefredaktören Jon Åsberg förklarar att magasinet, som alla tidningar, tappat pappersprenumeranter och vill fokusera på att locka betalande läsare till sin sajt. 

Som ett led i det har sajten gjorts om, efter förebilder som The New Yorker och Der Spiegel. Läsarna ska dock känna igen sig, säger han. 

– Min tanke är att läsarna ska känna igen sig i gamla Fokus även i framtiden, det är snarare det att vi vill distribuera oss mer digitalt. 

Huruvida alla medarbetare kommer kunna stanna är för tidigt säger Jon Åsberg. 

– Det vet jag inte, men det hoppas jag att vi ska. Sedan exakt hur vi ska formera oss: hur mycket vi kommer arbeta med frilansmaterial, hur många som kommer vara heltidsanställda, eller halvtidsanställda, det är för tidigt att säga och det är något som MBL-förhandlingarna får utvisa. Der här är ett förslag som vi lägger och sedan får vi se.

Chefredaktören: Finns en bred förståelse

På redaktionen talar man om ”digital first” vilket Dagens Media, som har rapporterat om den kommande förändringen, också berättat om.

På redaktionen finns en bred förståelse för omställningen för att jobba mot nätet, säger Jon Åsberg. Reportern Janne Sundling delar den bilden, men säger samtidigt att det finns en oro för att tjänster kommer försvinna.

Medarbetare får i en del fall söka om sina tjänster. Chefredaktören säger att det handlar om att lägga pussel.

– Som jag ser det: Vi har ett antal befattningar på tidningen, de kommer ju att försvinna och så kommer det inrättas nya befattningar. Och sen blir det ett pussel för att se vem som kan komma i fråga för vilken befattning, och det är väl det pusslet vi ska lägga, säger Jon Åsberg. 

”Många som känner oro”

Under onsdagen presenterade Fokus också fyra nya krönikörer: Susanna Popova, Markus Kallifatides och de två tidigare Bulletin-profilerna Alice Teodorescu Måwe och Thomas Gür. Nu oroar sig Janne Sundling för att rekryteringarna innebär ett kliv till höger. 

– Det är många som känner oro, både så här primärt för sig själva och för vad det blir för inriktning för tidningen, säger han. 

– Man markerar sig som en högerkonservativ media. Jag såg någon på Twitter som skrev att ”Fokus blir en Avpixlat för akademiker”. Det var roligt men samtidigt väldigt tänkvärt. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!