Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

McDonald's slopar sugrör av plast – papper ersätter

Plastsugrören försvinner från McDonald's.
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
I stället för plastsugrör kommer McDonald's att lansera papperssugrör.
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

I slutet av maj meddelade McDonald's att de inte tänkte slopa sina plastsugrör trots påtryckningar.

Nu kommer snabbmatsjätten med ett nytt besked: De byter ut plastsugrören mot papperssugrör, skriver BBC.

Beslutet gäller först och främst restaurangerna i Storbritannien och Irland, skriver BBC. Men ytterligare länder – som Sverige – kommer få prova.

Lanseringen av papperssugrören i Storbritannien och Irland börjar i september. I Norge inleds en testperiod i augusti eller september. Någon gång efter det kommer testet börja i Sverige.

Nya McDonald's-sugrör i Sverige

Även USA och Frankrike kommer testa papper i stället för plats.

– Vi vill säkerställa att förändringar upplevs positivt av våra gäster och att det fungerar ute på restaurangerna, eller om vi behöver göra något annorlunda, säger Henrik Nerell, presschef på McDonald's Sverige, till Dagens industri.

I stället för plastsugrör kommer McDonald's att lansera papperssugrör. Lanseringen börjar i Storbritannien och Irland i september.
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det är inte så mycket att se om själva sugröret fungerar, för det är inte så komplicerat, utan man behöver få till en positiv upplevelse av dem.

1,8 miljoner sugrör varje dag

Nerell tror att plastsugrören i Sverige kan plockas bort och ersättas med papper i början av 2019. Inom kort kommer dock McFlurry-muggen bli helt i papper.

I slutet av maj meddelade McDonald's att de inte skulle sluta med plastsugrör. Aktieägare och kunder ville se att plasten byttes ut mot papper, men vid snabbmatsjättens årsstämma röstade bara åtta procent av aktieägarna nej till plats.

Bara i Storbritannien förbrukas 1,8 miljoner McDonald's-sugrör varje dag, enligt BBC.

I början av juni meddelade Ikea att de slutar med sina engångsartiklar i plast. Det handlar bland annat om sugrör, muggar, soppåsar och plasttallrikar – 2020 ska alla vara borta.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!