Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maxa din pension – så får du 24 000 extra varje år

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Det finns stora vinster med att stanna kvar på jobbet efter 65 – inte minst ekonomiskt med den nya skattenivån från året man fyller 66.

Plötsligt ger en månadslön på 20 000 kronor ytterligare 23 820 kronor mer i plånboken på årsbasis.

– Dessutom fortsätter du spara till din pension som därmed blir högre, säger Sharon Lavie, sparekonom vid Ikano Bank. 

Grundbulten till en bra pension är att ha ett långt, vitt arbetsliv bakom sig. 

– Man ska försöka jobba så länge som möjligt. Vi har öppnat upp för att jobba till 67 års ålder. Jag tror att när jag går i pension, jag är 43 år, då kommer pensionsåldern säkert ha höjts till 70, säger Sharon Lavie, sparekonom vid Ikano Bank. 

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Så påverkas din ekonomi – av nya räknereglerna

Varning: Slit inte ut dig innan pensionen

– Att jobba längre ger mer pengar till den allmänna pensionen som kan öka med 7–8 procent för varje ytterligare år man väljer att jobba. 

Samtidigt varnar Sharon Lavie för att fortsätta gneta på ett jobb som är slitigt och tömmer ens krafter de sista åren innan pensionen. 

– När man börjar närma sig 65 ska man inte vara rädd för att göra sådant man tycker är roligt för att orka med några år till. Så att man inte kör in i kaklet och är helt slut när man fyller 65. Se efter om det finns andra saker att syssla med. Det behöver inte vara en karriär, det kan vara en hobby, bara det ger inkomst. 

Utbildning – en investering för livet.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

FRIDA BRATT: 5 tips som lyfter ditt sparande

Utbildning är en livslång investering

Att utbilda sig under yrkeslivet kan öppna för nya vägval. 

– När man började jobba för 20, 30 eller 40 år sedan så kanske man hade en idé om ett yrke som hade bättre potential att jobba med då än vad det har i dag. Utbildning kan man se som en livslång investering som gör att man kan sadla om och göra annat i livet. Det gynnar även pensionen.


Sharon Lavies tips för att maxa pensionen

Jobba längre

Att jobba längre har tre fördelar: 

 Du fortsätter att spara till din pension som därmed blir högre. Du tjänar helt enkelt in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba. Dessutom kommer summan du tjänat in under åren fördelas på färre pensionsår, vilket

ger mer kronor per månad. Den sammanlagda effekten kan uppskattas till ungefär 7–8 procent mer i pension för varje år som du väljer att

skjuta upp pensionsuttaget. 

 Du betalar mindre skatt på din lön från och med det år du fyller 66.

Exempel:

Du har en inkomst från lön på 20 00 kronor i månaden. Med skattetabell 32

betalar du 4 164 kronor fram tills du är 65 men endast 2 179 kronor från och med året du fyller 66. En skillnad på 1 985 kronor i månaden vilket blir 23 820 kronor på ett år. 

 Du betalar mindre i skatt på din pension från det år du fyller 66 om du tjänar mer än 17 000 kronor i månaden. Är du född 1952 och tidigare och har en pension på högst 17 000 kronor i månaden är skatten densamma som för

löneinkomster för den som är under 66 år.

Skriv över pensionsrätter till din partner

Inom ett förhållande kan det vara rättvist att solidariskt planera för sina framtida pensioner. 

– Till exempel om en av parterna är mer hemma med barn kan man se över hur det påverkar pensionen. Man kan prata ihop sig med sin partner och avsätta pengar åt den som är mer hemma med barnen, om det är så man valt att fördela barnaåren. Då kan den ena personen skriva över pensionsrätter från sig själv till den andra parten. 

Foto: VLADIMIR VORONIN / ADOBE STOCK

Flexpensionera dig eller jobba deltid

Flexpensionera dig

Trappa ned ditt jobbande efter 62. Istället för att sluta tvärt är det bättre att trappa ner, oavsett om du vill gå i pension tidigare eller kan tänka dig

jobba några år till fast på deltid. Går du ner i arbetstid så minskar din lön i motsvarande grad. Den lägre lönen kan påverka vissa försäkringar. Om du till exempel blir sjuk eller arbetslös beräknas din ersättning på din nya lön. Även det du tjänar in till den allmänna pensionen beräknas på den lägre lönen. Fördelen mot att sluta jobba helt är att du fortsättar att tjäna in pengar till din

allmänna pension och tjänstepension och att du få jobbskatteavdrag. Dessutom kanske du kan skjuta fram tiden för när du väljer att ta ut pension vilket gör att summan blir högre.

Har du avtal om flexpension sätter arbetsgivaren dessutom av extra pengar till din pension oavsett om du väljer att trappa ner eller inte. 

Pensionera dig på deltid 

Tycker du lönen är skral från din flexpension kan du ta ut delar av din allmänna pension från 61 års ålder (höjs till 64 successivt under 2020-

2026) Genom att bara ta ut delar av pensionen till exempel 25, 50 och 75 procent av

månadsbeloppet. Så blir summan högre när du väljer att pensionera dig fullt ut än

om du hade tagit ut 100 procent. Se bara upp att dina totala inkomster inte blir så höga så att du når över brytpunkten för statlig skatt.


Testa på pensionärslivet innan det är dags.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

LÄS MER: Här är tricket som maxar din pension

Prova på att leva som pensionär

När pensionen kryper närmare så kan det vara en god idé att "rollspela" pensionär. 

– Man kan testa och se hur det är att leva några månader på det man ska enligt sin pensionsprognos. Just för att det inte ska bli en så drastisk omställning mellan lönekuvertet och pensionen. Hur funkar det och hur ser ekonomin ut? Blir det alldeles för tajt så kanske man bör fundera på sitt sparande och hur man ska göra med sitt boende. 

Börja spara tidigt

Det är aldrig försent att börja spara. Ett enkelt och prismedvetet sparande till pension är att öppna ett ISK-konto och välja en global aktieindexfond som kostar max 0,40 procent i förvaltningsavgift. Ju närmare du är din pensionsålder desto mindre risk vill du ha i dina fonder och ska då överväga att byta en del av aktierna till exempel obligationer eller räntebärande papper. Då kanske ISK inte är den bästa sparformen heller, eftersom schablonskatten baseras på statslåneräntan det föregående året. En hög statslåneränta kräver högre avkastning, vilket ibland kan vara en utmaning för räntepapper. Då kanske ett helt vanligt sparkonto med insättningsgaranti är bäst.

LÄS MER: De startade ett nytt liv i dolda pensionspärlan

Vilket är det vanligaste misstaget som folk gör i sin pensionsplanering? 

– Jag tror att många tar ut sin tjänstepension på väldigt kort tid, på fem år, eftersom de tänker att skillnaden mellan lön och pension blir så stor annars. Det är klart man får lite högre pension de första åren men det riskerar att bli väldigt, väldigt fattigt när man blir 70 om man tagit ut den från 65 års ålder. Och de flesta av oss ska naturligtvis leva längre än tills vi fyller 70, säger Sharon Lavie. 

Tjäna pengar på att skippa skyddet

Det finns valbara delar i tjänstepensionen som Återbetalningsskydd och Familjeskydd. Fundera på om du överhuvudtaget behöver skyddet längre. Har din make/maka en stabil pension, har du skilt dig eller inte har barn som bor hemma behövs inte skydden. Då kan det vara läge att säga upp dessa och på så sätt få mer pension till dig själv.

Är du orolig för hur stor din pension ska bli?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!