Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Max grundare Curt Bergfors är död

Grundade Sveriges första hamburgerkedja
Curt Bergfors, grundare av hamburgerkedjan Max, är död.
Foto: Food Planet Prize
Max-restaurang.
Foto: Leif R Jansson/TT Nyhetsbyrån

Efter att en operation i vintras gått fel flögs Curt Bergfors, grundare av hamburgerkedjan Max, från Sverige till Miami i USA.

Där har han nu gått bort på sjukhus, 73 år gammal.

– Vi såg honom på Facetime när han vinkade med två fingrar till oss, berättar vännen Björn Johansson om det sista mötet.

För tre år sedan skrevs ett nytt äktenskapsförord mellan Curt Bergfors och hustrun Malin Känsäkangas Bergfors. Där framkommer att allt inom Max är enskild egendom.

Curt Bergfors, 73, efterlämnar hustrun Malin, fyra barn, barnbarn samt övrig släkt och vänner. 

− Curt var en älskad make, pappa, farfar och svärfar som värnade om oss alla. Vi sörjer honom djupt. Han var också en mycket omtyckt och uppskattad ledare och föregångare inom näringslivet, säger sonen Richard Bergfors, som är koncernchef och vd för Max, i ett pressmeddelande.

Richard Bergfors fortsätter:

– Vi känner honom som en stark visionär, entreprenör och filantrop. Jag talar för oss alla i familjen att han lämnar ett outsägligt stort tomrum efter sig och vi vet att vi delar den känslan med Curts alla vänner, medarbetare på Max och i de stiftelser som han grundade och engagerade sig i.

Flaggorna vajat på halvstång utanför Max restaurang i Nyköping.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vännen berättar: Han dog i Miami

Curt Bergfors vän, trubaduren och affärsmannen Björn ”Skrot-Johan” Johansson, fick dödsbeskedet från familjen på söndagsmorgonen.

– Jag fick veta det när Malin ringde och berättade det. Vi har känt varann i 50 år. Jag blev väldigt bedrövad, säger han om dödsfallet.

Vännen berättar att Curt Bergfors dog i Miami i Florida, USA. Det var också där de sågs sista gången.

– Vi kunde inte gå till honom på sjukhuset men vi såg honom på Facetime när han vinkade med två fingrar till oss. Vi blev väldigt glada över att han var vid så pass god vigör och tänkte: Det här går vägen. Men det gjorde inte det.

Enligt lokala myndigheter i Miami-Dade ägde Bergfors en lägenhet med två sovrum i Miami, som byggdes 2016. Men nu befann sig Max-grundare på sjukhus på den amerikanska östkusten efter att en operation i Sverige gått fel.

Han flögs till Miami i februari.

– Han var väldigt dålig då. Men han har tidvis varit lite bättre, vid fullt medvetande och kontaktbar, berättar Björn Johansson.

Curt Bergfors söner Christoffer och Rickard Bergfors öppnar Max restaurang vid Medborgarplatsen i Stockholm i april 2019.
Foto: AXEL ÖBERG

Curt Bergfors förmögenhet

Curt Bergfors grundade sin första grill i hemorten Gällivare 1968 tillsammans med sambon Britta. Det blev fler restauranger, och tre år senare fick kedjan namnet Max, vilket var Sveriges första hamburgerkedja.

Grunden var lagd för det företag som år 2020 hade en omsättning på nästan 3,4 miljarder kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 385 miljoner kronor.

I dag finns 142 Max-restauranger i Sverige och ytterligare 29 i andra länder.

Fram till sin död var Curt Bergfors huvudägare och arbetande styrelseordförande i företaget. Han var mycket förmögen. Taxeringsåret 2021 hade han ett överskott av kapital på 260 miljoner kronor. 

Han har förutom flera bostäder i Sverige och lägenhet i Miami ett 40-miljonershus i Key Biscayne i Florida som har fungerat som hans hemvist under vinterhalvåret. Enplansfastigheten på knappt 500 kvadratmeter har fem sovrum och fem badrum och ligger vackert intill vattnet, med en utomhuspool på baksidan.

Key Biscayne är känt för de vackra parkerna vid stranden och en exklusiv miljö.

För tre år sedan skrevs ett nytt äktenskapsförord mellan Curt Bergfors och Malin Känsäkangas Bergfors.
Där framkommer att allt inom Max är enskild egendom för Curt Bergfors.

Max vinster till välgörenhet

Men Max vinster har inte bara gått till familjen Bergfors förmögenheter. År 2009 grundades stiftelsen Rättvis fördelning som ska säkerställa att 7–10 procent av företagets vinst går till behövande människor runtom i världen.

– Han har betytt mycket för många, säger Björn Johansson om Curt Bergfors välgörenhet.

2007 gifte sig Curt Bergfors med 29 år yngre Malin Känsäkangas, en före detta undersköterska som blivit en stor profil på Instagram där hon för sina nästan miljoner följare visar upp en lyxig livsstil med kollektioner av dyrbara väskor, skor och kläder.

2007 skrevs ett äktenskapsförord där det framgår att Malin inte skulle få någon del i Max vid en eventuell skilsmässa. 12 år senare, 2019, skrevs en uppdaterad variant. Alla Curt Bergfors aktier i koncernen är hans enskilda egendom och ingår inte i bodelning.

Däremot framkommer det av äktenskapsförordet att gemensam bostad, bohag, fastigheter, fordon och aktier i bolag utanför Max-koncernen ska utgöra giftorättsgods. Det innebär att hälften av detta värde skulle tillfalla hans nuvarande fru vid en skilsmässa.

Curt Bergfors gifter sig med Malin Bergfors 2007.
Foto: NICOLA CHESSA / HOT GOSSIP/SO PHOTO AGENCY

När Curt Bergfors fyllde 70 sommaren 2019 ställde han och hustrun till med stor fest på i Stora salongen på Berns i Stockholm, där vännen Roger Pontare stod för underhållningen. Andra kändisar som Bergfors umgicks med var Lasse Berghagen och medlemmarna i Bo Kaspers orkester.

Vännen: Hans livsglädje smittade

Curt Bergfors var rullstolsburen efter en dykolycka 1986.

– Han hade ju sitt handikapp sen dykolyckan, men han har klarat tillvaron i alla fall och haft en livsglädje mer än någon annan, säger Björn Johansson.

I ett mejl till Bergfors vänner, som Expressen har fått ta del av, skriver Björn Johansson att Maxgrundaren var en person som berörde människor:

”Din livsglädje smittade av sig på övriga i ditt sällskap där jag fått befinna mig i över femtio år. Du älskade musik och höll i nöjeslivet i Luleå, älskade att resa trots ditt handikapp efter dykolyckan för 35 år sedan. Ingenting tycktes omöjligt”.

Expressens grävreporter Michael Syrén kommenterar Curt Bergfors bortgång