Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats Qviberg säljer alla aktier i Metro

Mats Qviberg säljer alla aktierna i Metro och Realtid, skriver Svenska Dagbladet.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
"Personligen underskattade jag komplexiteten i branschen som helt klart står inför ganska omvälvande förändringar inom kommande år", säger Mats Qviberg till SvD.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Mats Qviberg avslutar sin karriär som medieägare, skriver SvD. 

Finansmannen ska ha sålt alla sina innehav för en krona och därmed gjort en förlust på 70 miljoner kronor på bara sex månader.

– Jag är jättenöjd med affären även om det blev väldigt kort och dyrt, säger han till tidningen.

Enligt Christen Ager-Hanssen, styrelseordförande för Metro, var det han som uppmanade Qviberg att sälja.

–  Jag gav honom två val, antingen kliver han in och är öppen, eller också får han reda ut detta, säger Ager-Hanssen.


Finansmannen Mats Qvibergs tid som ägare av tidningarna Metro och Realtid har varit intensiv och han har kritiserats, inte minst för att han antytt att han som ägare kommer att lägga sig i det redaktionella innehållet i gratistidningen.

I en intervju nyligen i SD-vänliga tidningen Nyheter idag kallade han en av Metros journalister "stalinist" och som borde rensas bort. Ett uttalande han senare fick backa i från efter en enorm kritikstorm.

Säljer aktierna i Metro och Realtid

Enligt Svenska Dagbladet säljer Qviberg nu Metro efter en kort tids ägarskap. Det visar sig efter att han valt att sälja sina aktier i investmentbolaget Custos, och därmed både Metro och Realtid, för en krona. Han har själv lagt ut en länk till tidningens artikel på sitt Twitterkonto.

https://twitter.com/MatsQviberg/status/866354346866470912

Köparen är Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen, enligt SvD. I samband med att han tackar för sig som medieägare har han skjutit till 50 miljoner kronor i aktieägarkapital för att säkra tidningens fortlevnad.

Christen Ager-Hanssen säger till DN att han inte var intresserad av att driva Metro vidare på det sätt som det nu blivit och därför gav Qviberg två alternativ: 

– Jag sa att han antingen fick kliva av eller också fick han kliva på och reda upp det han förorsakat, säger han till tidningen.

För Expressen berättar Ager-Hanssen att diskussionen med Qviberg var enkel och att de beslutade att den bästa lösningen var att splittra på sig trots att ägarparet är känt varandra sedan länge, även privat.

– Han är en god vän till mig och jag har stor repsekt för Mats. Det blev väldigt olyckligt med hans uttalande och det personliga kom fram, men det kändes som att det här var rätt väg att gå.

Chefredaktören: "Situationen var ohållbar"

Enligt Staffan Erfors, chefredaktör på Metro, var beskedet väntat.

– Jag har vetat om att det här har varit på gång ett tag. Det kändes inte helt oväntat, utan det var snarare ett logiskt beslut. Situationen var mer eller mindre ohållbar, både för Metro men framför allt för Mats Qviberg på ett personligt plan, det har varit jobbigt för honom. Så jag tror att beslutet är bra för alla parter, säger Staffan Erfors.


LÄS MER: Jag kände mig hotad av Mats Qvibergs rådgivare


Stormarna kring Qvibergs uttalande har lett till att ett antal kolumnister slutat och en journalist har sagt upp sig från tidningen.

– Det är klart det har påverkat tidningen. Nu är förhoppningen att vi får arbetsro. Jag tror att framtiden är väldigt ljus för Metro, säger Staffan Erfors.

De bryter med Metro efter Qvibergs utspel

Nyligen blev det klart att Västtrafik i Göteborg inte kommer att förnya avtalet med Metro från årsskiftet vilket innebär att gratistidningen inte kommer att distribueras till resenärerna.

TV4 har meddelat att tv-kanalen bryter samarbetet med Metro efter Qvibergs intervju med Nyheter idag.

SL, som sköter kollektivtrafiken i Stockholm, överväger ett liknande agerande.

På en fråga om Mats Qviberg tror att Metros förtroende skadats svarar han tidningen:

– Personligen underskattade jag komplexiteten i branschen som helt klart står inför ganska omvälvande förändringar inom kommande år. Här vill jag också passa på att nämna att jag aldrig levde i villfarelsen att jag skulle komma in med en branschinsikt som ingen annan hade, tanken var att vi skulle kunna tillföra ett fräscht tänk kring nya intäktsmodeller. Detta är något som inte riktigt har framgått i mina tidigare intervjuer. När jag har pratat om saker som kan tyckas vara väldigt futtiga, som exempelvis den omtalade bridgerutan, sudoku eller korsord, så var det snarast metaforiskt för att öka vårt fokus på tidningens livslängd.

Metro flyttar till London

Christen Ager-Hanssen berättar för Expressen att företagets huvudkontor nu kommer flytta London, där man även planerar att ta in en ny internationell samarbetspartner med mediebakgrund och mediekunskap.

– Vi vill ju fortsätta jobba och vidareutveckla våra andra verksamheter också. Vi kommer därför att flytta till huvudkontorets bas till London. 

På frågan om hur Ager-Hanssen ställer sig till sina egna uttalanden i sajten Nyheter Idag, där han sa att ett eventuellt samarbete med sajten inte är främmande för honom, svarar han:

– Jag kom till intervjun dit jag blev kallad av Mats, som tog initiativet. Det enda jag visste om dem var om deras storlek på sajten och jag hade ingen aning om tidningens politiska åsikter. 

Så hur ser du på ett eventuellt samarbete med sajter som Nyheter Idag?

– Svaret är väldigt enkelt, det är helt inaktuellt. Vi ska vara en politiskt oberoende tidning och inget annat, de går emot allt vad jag står för, så det är helt inaktuellt, svarar Christen Ager-Hanssen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!