Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matjätten inför pant på plastpåsarna

Nu kan du panta påsen.
Foto: Stefan Nilsson
Coop gillar initiativet, men planerar inte att haka på i nuläget.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Har du också drivor med gamla plastpåsar hemma?

Nu kan du lämna in dem i butiken – och få pengar tillbaka.

Som första matbutik inför Hemköp pant på plastpåsar.

– Ju mer plast vi kan återvinna, desto bättre, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

Varje år förbrukar svenskarna omkring 80 plastkassar per person och år. En alldeles för hög siffra, enligt EU som vill se en halvering av antalet tunna plastpåsar till 2025. Förutom att påsarna tillverkas av olja, hamnar en stor del av dem i naturen och bidrar till miljöförstöringen. Inte minst världshaven plågas av enorma plastberg.

Men nu finns en möjlighet att lämna tillbaka plastpåsarna till butiken – och få pengar för besväret. Som första matbutik i Sverige startar Hemköp ett projekt på butiken vid Torsplan i Stockholm. Där kommer kunderna kunna panta sina gamla plastpåsar.

– Ambitionen är att det ska rulla ut i fler butiker. Men vi är ödmjuka inför att det är ett pilotprojekt och något helt nytt. Vi hoppas att kunderna ska ta emot det här väl och att vi tillsammans kan öka återvinningen av plast, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

Här kan påsarna pantas.
Foto: Stefan Nilsson

Panta plastkassar på Hemköp

Tanken är att man som kund ska återanvända sin plastpåse så många gånger som möjligt. Därefter kan man lämna in den till butiken och få en krona per plastkasse. Max tio påsar kan pantas vid ett och samma tillfälle och pengarna dras från köpesumman. Några kontanter kommer alltså inte att betalas ut.

Den berörda Hemköpsbutiken höjer samtidigt priset på plastpåsarna med 50 öre till 3 kronor styck. Normalt sett är plastpåsarna en riktig kassako för matbutikerna, men Elin Jarl menar att Hemköp inte kommer att tjäna några pengar på projektet. Allt eventuellt överskott kommer att skänkas till organisationen ”Städa Sverige” som sanerar hav och stränder från plast.

– Det här initiativet har inget med ökad vinst att göra, det är ett rent hållbarhetsinitiativ. Vi uppmuntrar till ett förändrat beteende hos kunderna. Vi vill att man ska återanvända platspåsarna, säger Elin Jarl.

”Ett positivt initiativ”

Hemköp är först ut bland matjättarna med plastpanten, men det är inte osannolikt att de andra kedjorna följer efter så småningom – om pilotprojektet faller väl ut.

På Coop följer man hur det går.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

– I grunden är det ett positivt initiativ för att plast i naturen är ju ett miljöproblem. Vi vet också att pant är en fungerande metod för att öka återvinningen. Om det här är en bra modell skulle vi också kunna prova den, men det återstår att se, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Även Ica kommer att följa Hemköps plastpant med stort intresse. Men det finns inga planer på någon liknande lösning i dagsläget, säger miljöchefen Maria Smith.

– Vi kikar på många olika sätt att arbeta med plastpåsar och bärkassar. Det här skulle kunna vara ett sätt, men det är för tidigt att säga än så länge, säger hon.

Plastkassar

I Sverige förbrukar vi i snitt 80 plastpåsar per person och år. Den siffran ska halveras till 2025, enligt ett EU-direktiv från 2015.

Plastpåsar tillverkas bland annat av olja, vilket i sig innebär en klimatpåverkan. Men det största problemet ligger i nedskräpningen. Plast bryts ner extremt långsamt i naturen och kan misstas för plankton av havslevande djur.

Från och med juni kommer butikerna bli skyldiga att informera kunderna om plastpåsarnas klimatpåverkan och dokumentera försäljningen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!