Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Melins hjälp till svårt skuldsatte Patrik

Patrik, 24, i Grums har dragit på sig stora skulder.
Högen av obetalda räkningar tornar upp sig.
Oron över att kunna ta hand om dottern växer.
Martin Melin råder Patrik att kämpa på för att förverkliga drömmen om att bli polis.Foto: TV3

Patrik, 24, drömmer om att bli polis.

Men han går en månadslön back varje månad, och är rädd att förlora vårdnaden om dottern.

– Jag skäms, säger han.

24-åringen från Grums i Värmland kontaktade själv ”Lyxfällan”. Han har skulder på 361 000 och går back 26 400 kronor varje månad.

Bland högen av obetalda räkningar ligger bland annat förfallna fakturor till förskolan och hyresvärden. En del har gått till inkasso och hamnat hos Kronofogden.

– Jag har inte råd att betala räkningarna varje månad och det har resulterat i att jag tagit en massa onödiga och dumma lån, säger Patrik.

Lånade pengar till bilköp

Problemen började för två år sedan när han tog ett lån till bil och mc-kort. Men det rann ut i sanden och i stället gick pengarna till dyra teknikprylar och nöjesresor.

Sedan sa han upp sig från ett fast jobb i sin pappas företag för att hitta ett med högre lön. Det gjorde han inte och nu försörjer han sig som deltidsbrandman och timvikarie. Den inkomsten räcker inte.

För att täcka upp lånar Patrik mycket pengar av sina föräldrar. Blir han av med sin bostad kan han även förlora möjligheten att ha fyraåriga dottern hos sig.

– Jag skäms för att jag utsätter min dotter för det här. Hon är allt för mig, säger han programmet.

Men Lyxfällans Magnus Hedberg är inte övertygad. Han menar att Patrik, även om han är en omtänksam pappa, samtidigt använder dottern som ”en förhandlingsinsats” mot sina egna föräldrar.

24-åringen erkänner att han ibland försökt ”trycka på ömma punkter” och medger att det var fegt.

Melin: Visst kan du bli polis

Efter ett försoningssamtal med pappa Kjell kommer de överens om att Patrik ska börja jobba i firman igen.

Bättre månadslön, och dessutom en stabil skatteåterbäring som dyker upp – då ser det ekonomiska läget bättre ut. Med en ny stram hushållsbudget inleds operation beta-av-skuldberget.

Efter ett peppsamtal med den välbekante polismannen Martin Melin ljusnar det ytterligare.

– Jag vill bli polis och nu måste jag ligga i och fixa betygen så jag kommer in på polishögskolan, säger 24-åringen hoppfullt.

 

TV: Martin Melin om superkroppen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!