Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märta, 94, får inte ut sitt miljonarv efter sonen

Mamma Märt Bodin, 94, tillsammans med sin dotter Ulla Bodin, 62.
Märta Bodin när hon för några år sedan njöt av solen – och Expressen.
Det gick inte att föra över pengarna. Swedbank godtog inte fullmakten.Foto: LARS ANDERSSON
Ulla Bodin har försökt berätta för sin mamma om vad som händer, men då blir hon ledsen.

För ett drygt år sedan förlorade Märta Bodin, 94, sin son och Ulla Bodin, 62, sin bror.

Mamman är sjuk och därför skaffade de en fullmakt för att dottern skulle kunna sköta bouppteckningen.

Men när hon försökte föra över pengarna till mamman sade Swedbank stopp – fullmakten godkänns inte.

– Det är som att slå huvudet blodigt, säger Ulla Bodin.

Förra året avled Ulla Bodins bror och en av arvtagarna blev deras mamma Märta Bodin, 94. Ulla Bodin har sedan flera år tillbaka skött sin mammas ekonomi då hon varit sjuklig och haft svårt att hålla koll på alla räkningar. Hennes mamma har skrivit under en fullmakt som Ulla Bodin använt för att utföra de olika bankärendena.

I samband med att bouppteckningen skulle genomföras så skrev de en ny fullmakt med hjälp av familjens jurist. Med hjälp av den kunde de sedan genomföra bouppteckningen.

Arvet uppgår till drygt 1,6 miljoner kronor, enligt bouppteckningen.

Men när Ulla Bodin med hjälp av den fullmakten besökte ett av Swedbanks bankkontor för att få pengarna överförda till mammans konto tog det stopp. Swedbank godtog inte fullmakten.

– Det enda de säger är att deras jurister inte accepterar det. Men den är ju godkänd av en annan jurist och av skattemyndigheterna som godkänt bouppteckningen, säger Ulla Bodin.

Utgick från att den skulle gå att använda

Märta Bodin bor i Dalarna, men då sonen bodde i Stockholm så sköts överföringen från ett kontor där.

– De säger att mamma måste komma dit. Men min lilla mamma kan inte ta sig till Stockholm på något sätt. Hon skulle inte orka. Hon sover för det mesta och kravlar sig fram lite med rullatorn, säger Ulla Bodin.

På fullmakten står det att Ulla Bodin befullmäktigas att företräda Märta Bodin ”vid bouppteckningen”. Men trots det hade Ulla Bodin utgått från att den skulle kunna användas även för att föra över pengarna i samband med arvet.

– Vi hoppas att vi ska få ut pengarna, utan krångel. De ska göra det de ska göra. De ska flytta pengarna till arvingen. Det är inget mer med det, säger Ulla Bodin.

Juristen: Fullmakten gäller inte

Juristen Jens Ericsson Rindö på advokatfirman Rätt & Råd har arbetat med bouppteckningar i över 20 år. Han gör samma bedömning som Swedbank: Fullmakten är inte giltig annat än vid själva bouppteckningen.

– Juristen som fått uppdrag att upprätta bouppteckningen måste vara noga att tala om att den här fullmakten enbart är till för att närvara vid bouppteckningsmötet, och ingenting annat. Det föreligger annars risk att den som skriver den här fullmakten tror att den gäller för alla möjliga åtgärder i dödsboet. Som tydligen har skett i det här fallet, säger han.

Jens Ericsson Rindö har arbetat med bouppteckningar i över 20 år.

Tror du att det är vanligt att man tror att en fullmakt för bouppteckningen också ska gälla för överföringen av pengarna?

– Jag kan tänka mig att man kan tro det, ja. De  flesta jag träffar i bouppteckningsuppdrag har aldrig tidigare varit med om att få ärva.  Hela förfarandet med boupteckning och arvskifte samt verkställighet av  arv på banken är helt okänt! Jag har inte hört talas om att en närvarofullmakt försökt användas även för bankärende. Men det är möjligt att den som utfärdat den här fullmakten trodde att den ska gälla från a till ö.

Fullmakten godkänns inte av Swedbank

På Swedbank vill man inte uttala sig om det specifika fallet. Men deras presskontakt Claes Warrén menar att de har tydliga riktlinjer kring vad som gäller för fullmakter.

– När en fullmakt presenteras så är det viktigt att den som skrivit på fullmakten förstår innebörden av den. Är det så att banken har skäl att misstänka att den som skrivit på inte gör det – antingen för att den lider av en sjukdom eller något annat – så kan banken inte acceptera fullmakten. Då måste personen komma in till banken, för att vi ska kunna kontrollera detta med personen som skrivit på fullmakten. Eller på annat sätt kontrollera detta, säger han.

Claes Warrén berättar att de har strikta regler för fullmakter på Swedbank.Foto: Swedbank

Claes Warrén berättar att även om en person skrivit under en fullmakt för ett år sedan så betyder inte det att Swedbank kan förlita sig på att personen förstår vad den innebär just nu.

– En person som inte är förmögen att sköta sina egna angelägenheter ska ha en god man. Det kan man bli som anhörig också, säger han.

Så det räcker alltså inte med fullmakt?

– Nej, inte enligt de jurister jag har pratat med.

Ulla: ”Det är bara byråkrati”

Även om det står på fullmakten att den ska användas för bouppteckningen så tycker Ulla Bodin att det är konstigt att Swedbank inte betalar ut pengarna till mammans konto.

– Det är ingen som under hela vägen sagt att vi måste ha en fullmakt för att föra över pengarna. Det är ren byråkrati. Det är bara att försvåra för den lilla människan, säger hon.

Ulla Bodin har tagit hand om mamma Märta Bodin under flera år.

Att skaffa en god man ser hon inte som aktuellt.

– Det finns ingen anledning. Det finns ingen anledning att skaffa en god man. Jag har funderat på att vara det, men det är onödigt krångligt. Jag tar hand om min mamma och har gjort det i flera år. jag gör allt det där gratis, säger hon.

Mamman orkar inte ta in det

Ulla Bodin har försökt berätta för sin mamma om vad som sker.

– Men hon blir bara trött. Hon orkar inte ta in det. Så fort jag pratar om min bror så blir hon ledsen. Det funkar inte. Jag trodde inte att hon skulle överleva vintern, men nu har hon snart gjort det. Det är sorgligt att det ska behöva bli så här. Vi är hårt arbetande människor som vill göra rätt för oss. Men så här får det inte gå till, säger hon.

Med hjälp av sin sambo Ulf Bodare har hon nu lämnat in en stämning till tingsrätten. Men på fredagen kom ett nytt bakslag då även tingsrätten krävde en ny fullmakt för att Ulla Bodin ska kunna företräda Märta Bodin under förhandlingarna. Sista dag att lämna in den är 6 mars.

– Jag tror att vi kommer be om anstånd en månad till för att be Märta att skriva under en fullmakt igen. Men det är fullständigt moment 22. Det här är ytterligare ett tecken på att samhället fungerar inte när en människa inte kan svara för sig själv. Märta är inte i stånd i dag att skriva någonting, säger sambo Ulf Bodare.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att Märta Bodin var ensam arvtagare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!