Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Markus ”Notch” Persson portas från Minecraft-fest

Dina Pengar är ett privatekonomi-magasin som görs två gånger i veckan. Se senaste avsnittet i spelaren ovan.
Markus ”Notch” Persson, 39Foto: EMMA JOHANSSON / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Minecraft-världen är uppbyggd av klossar som spelaren kan samla in och bygga nya saker av.Foto: OKÄND
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Foto: DREW RESSLER / RUKES.COM

Markus ”Notch” Persson portas från festen när Minecraft firar tioårsjubileum.

Det är den nya ägaren Microsoft som sätter stopp för den svenske grundaren, rapporterar Variety.

Orsaken: Hans ”kommentarer och åsikter” på sociala medier.

Äventyrsspelet Minecraft, där spelaren själv kan bygga upp sin egen värld med hjälp av olika typer av klossar, har sålt i mer än 100 miljoner exemplar och är en av spelvärldens största succéer genom tiderna.

Svenske Markus ”Notch” Persson skapade Minecraft och ägde 70 procent av spelstudion Mojang när Microsoft 2014 köpte bolaget för 2,5 miljarder dollar, motsvarande 18 miljarder kronor med dåvarande växelkurs.

Med miljarderna på kontot lämnade ”Notch” sin formella roll – men han har fortsatt vara en Minecraft-profil och en ikon för miljontals spelare.

Microsoft portar ”Notch”

Nu står det klart att den nya ägaren Microsoft distansera sig från svensken.

När Mojang bjuder in till stor fest den 17 maj för att fira Minecrafts tioårsjubileum i Stockholm är ”Notch” inte välkommen. Detta trots att temat är spelets ”historia, nutid och framtid”.

– Hans kommentarer och åsikter reflekterar inte Microsofts eller Mojangs och de är inte representativa för Minecraft, säger en talesperson för Microsoft till Variety.

Uttalandet är inte det första i riktning att sära på Minecraft och grundaren. För en månad sedan uppdaterades spelet och tidigare referenser om att ”Notch” var dess skapare hade då tagits bort.

Bakgrunden är Markus ”Notch” Perssons kontroversiella inlägg på Twitter.

”OK att vara vit”

Bland annat har han skrivit att transkvinnor enbart ”känner sig” som kvinnor och liknat det vid psykisk ohälsa som bör stigmatiseras.

Vid andra tillfällen har han kallat kritiker för könsord samt fått kritik efter inlägg om att ”det är OK att vara vit” samt för att ha visat stöd för en pride-dag för heterosexuella.

Flera av inläggen har han tagit bort i efterhand.

Markus ”Notch” Persson skapade Minecraft och grundade spelstudion Mojang.Foto: THOMAS ARNROTH/TT SWEDEN / THOMAS ANROTH TT NYHETSBYRÅN

Markus "Notch" Persson

Svenske Markus ”Notch” Persson, 39, bodde sina första sju år i Edsbyn och växte sedan upp i Stockholmsområdet.

 

Efter att ha läst medieprogrammet på gymnasiet i Tumba började han arbeta som spelutvecklare. 2009 skapade han Minecraft och 2010 grundade han spelstudion Mojang. 

 

Spelet blev en omedelbar världssuccé och 2013 utsåg amerikanska tidningen Time ”Notch” till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

När ”Notch” drog sig tillbaka från Mojang vände han blicken mot USA. I slutet av 2014 slog han superstjärnorna Beyonce och Jay-Z i en budgivning som slutade med att han köpte en lyxvilla i Beverly Hills i Los Angeles för mer än en halv miljard kronor.

Markus ”Notch” Persson tillsammans med Clara Infante på miljardärens inflyttningsfest 2015. Festen besöktes bland annat av superstjärnan Selena Gomez.Foto: DREW RESSLER / RUKES.COM

”Isolerad” – trots miljarderna

På sociala medieplattformen Reddit har han skrivit att lyxhuset inte är hans huvudsakliga bostad:

”Jag äger ett hus i LA för semestrar och fester, men spenderar en klar majoritet av min tid i min lägenhet i Stockholm.”

Under de senaste åren har ”Notch” fortsatt arbeta med olika spelprojekt, utan att nå samma framgång som han gjorde med Minecraft. I dag skriver han regelbundet inlägg på Twitter men för i övrigt en relativt anonym tillvaro.

”Godisrummet” i Perssons villa vid inflyttningsfesten 2015.Foto: DREW RESSLER / RUKES.COM

Miljarderna

”Notch” ägde 70 procent av aktierna i Mojang när Microsoft köpte bolaget 2014. Köpeskillingen låg på 2,5 miljarder dollar, motsvarande 18 miljarder kronor med dåvarande växelkurs.

 

I dag har ”Notch” en förmögenhet på motsvarande 14,3 miljarder kronor, enligt Forbes.

Markus ”Notch” Persson tillsammans med vännen och Mojang-kollegan Jakob Porser under en hockeymatch i SHL mellan Luleå och Hv71 2015.Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

I intervjuer och på sociala medier har han flera gånger pratat om de sociala problem som uppstod när han plötsligt blev mångmiljardär utan några arbetsuppgifter. Så här skrev han på Twitter 2015:

”Problemet med att få allting är att man får slut på skäl att fortsätta försöka, och mänsklig interaktion blir omöjlig på grund av obalans”

”Jag hänger med vänner festar med kändisar på Ibiza och kan göra vad jag vill, ändå har jag aldrig känt mig mer isolerad.”

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!