Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”All information raderas om du stänger kontot”

Mark Zuckerberg frågas ut på tisdagskvällen, svensk tid. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Klockan 20.30 anlände Mark Zuckerberg till senaten. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Mark Zuckerberg ska förhöras med anledning av den stora Facebook-skandalen. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Representanthusets energi- och handelsutskott har kallat Facebook-grundaren till förhör. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester inför Mark Zuckerbergs vittnesmål. Foto: Anne-Sofie Näslund
Mark Zuckerberg skrev på Facebook inför utfrågningen. Foto: Faksimil Facebook
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES
1 / 11

WASHINGTON DC/STOCKHOLM. Mark Zuckerberg har förhörts av senaten efter skandalen kring Cambridge Analytica. 

I den första av två utfrågningar svarade grundaren på frågor om varför inte Facebook agerade tidigare – och vad de tänker göra för att förhindra liknande skandaler i framtiden. 

– Det var ett stort misstag och jag ber om ursäkt, sade han i sitt anförande. 

Första förhöret höll på i nästa fem timmar och kommer fortsätta i representanthuset i morgon. 

Cambridge Analytica fick tillgång till data från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare från en app och sålde det vidare till Donald Trumps presidentvalskampanj, som skickade ut personliga annonser till deras målgrupp.

På tisdagen hölls det första av totalt två förhör i den amerikanska kongressen. 

Mark Zuckerberg inledde tisdagens utfrågning om skandalen med att be om ursäkt.

– Vi står inför en rad viktiga problem gällande integritet. Det är tydligt att vi inte gjorde tillräckligt för att förhindra att dessa verktyg används. Det var ett stort misstag och jag ber om ursäkt. Jag skapade Facebook och är ansvarig, sa han. 

Mark Zuckerberg: ”Grundlig utredning”

Utanför USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i Washington DC tog personer med sig pappersdockor av Mark Zuckerberg som en protest, rapporterar AP.  Det uppstod även protester inne i salen när besökare med solglasögon blev ifråntagna sina skyltar.

”Skydda vår integritet”, löd en skylt.

”Stoppa företagsspionage”, löd en annan. 

Inför förhöret har fem huvudfrågor lyfts fram som handlar om hur mycket kännedom Zuckerberg haft om den information som samlats in och spridits, och vad han gör för att förhindra liknande skandaler i framtiden. Zuckerberg berättade att Facebook ska gå till botten med vad som hänt, utreda varenda app som kan ha haft tillgång till stor mängd data och hur den informationen har använts, samt se till att appar inte får tillgång till liknande data i lika hög utsträckning. 

– Vi gör en grundlig utredning i varje app som har haft tillgång till stor mängd data. Det handlar om tiotusentals appar. Om de gör något olämpligt kommer vi stänga av dem från Facebook.

Zuckerberg: Misstag att lita på Cambridge Analytica

Facebook har börjat meddela de användare som kan ha drabbats av informationen som spridits av Cambridge Analytica. 

– När vi fick reda på det 2015, att Cambridge Analytica hade köpt data från en app-utvecklare på Facebook, så agerade vi. Vi tog ner appen och krävde att både Cambridge Analytica och app-utvecklaren skulle radera och slutade använda datan. De sade att de gjorde det. I efterhand var det uppenbarligen ett misstag att vi litade på dem, sa Zuckerberg. 

På frågan om varför de inte meddelade de drabbade användarna då svarade Zuckerberg: 

– När vi hörde från Cambridge Analytica att de hade raderat datan ansåg vi att det var ett avslutat ärende. Det var uppenbarligen ett misstag.

Zuckerberg berättade att de stoppat Cambridge Analytica och dess moderbolag och andra bolag kopplade till dem från Facebook. Han sa även att de stoppat forskaren Aleksandr Kogan, som skapade den app som spred data om uppemot 87 miljoner Facebookanvändare till Cambridge Analytica.

Han poängterade:

– Om du stänger ner ditt Facebookkonto kommer vi radera all information.

Zuckerberg: Facebook kommer vara gratis

Mark Zuckerberg menar att Facebook har blivit bättre på att skydda sig från konton som vill sprida desinformation och därmed påverka val. 

– Vi har implementerat nya dataverktyg som identifierar fejkade konton som kanske vill sprida desinformation. Vi har tagit bort tiotusentals konton innan de kunde utgöra någon fara, sa han. 

Ett alternativ som diskuterats har varit att Facebook ska låta användare betala för att inte ta del av annonser. Men Mark Zuckerberg sa att det alltid kommer finnas ett gratisalternativ. Han fick också frågor om vad Facebook ska göra för att undvika att utländska aktörer blandar sig i politiska val i USA. 

– Det här är en av mina topprioriteringar under 2018. En av de saker jag ångrar mest är mitt ledarskap när företaget var långsamt att identifiera ryska aktörer under 2016.

Frågor om EU:s nya dataskyddslag

Det kom även upp frågor kring EU:s nya dataskyddslag GDPR som införs den 25 maj för att stärka skyddet för privatpersoner vid behandling av personuppgifter.

– Det är värt att diskutera om vi ska ha något liknande som Europa har, men just nu är vi redo införa de förbättringar som vi har planerat. Vi är inte emot ett regelverk. Men jag tror inte frågan är om man ska ha regelverk utan vilken som är rätt regelverk. Då skulle vi välkomna rätt typ av regelverk, sa Zuckerberg och betonade att han generellt är positiv till en lag som gör att användarna aktivt kan välja om deras information ska kunna spridas vidare.

Mark Zuckerberg bekräftade också att Facebook samarbetar med specialåklagare Robert Mueller som utreder rysk inverkan på det amerikanska presidentvalet 2016. Zuckerberg berättade att medarbetare på företaget har blivit intervjuade, men inte han själv. 

Mark Zuckerberg fick också frågan om vilket hotell han bodde på medan han befann sig i Washington DC. Efter en stunds tystnad skrattade entreprenören och svarade: 

– Den informationen vill jag inte dela. 

Efter nästan fem timmar var det första av två förhör avslutat. Mark Zuckerberg avslutade med att gå runt och tacka alla senatorer innan han lämnade salen. 

På onsdag fortsätter frågorna i kongressens andra kammare, representanthuset.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!