Marie Nilsson, 53, är fackförbundet IF Metalls första kvinnliga ordförande.Marie Nilsson, 53, är fackförbundet IF Metalls första kvinnliga ordförande.
Marie Nilsson, 53, är fackförbundet IF Metalls första kvinnliga ordförande.
Marie Nilsson nämner statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande i IF Metall, som en förebild. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTMarie Nilsson nämner statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande i IF Metall, som en förebild. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Marie Nilsson nämner statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande i IF Metall, som en förebild. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Hon blir IF Metalls första kvinnliga ordförande

Publicerad

Marie Nilsson, 53, har blivit vald till fackförbundet IF Metalls första kvinnliga ordförande sedan starten för 129 år sedan.

Nu ska hon basa över 250 000 medlemmar.

– Det är viktigt med kvinnliga förebilder i mäktiga positioner, säger hon.

Marie Nilsson tar över som ordförande efter Anders Ferbe och blir ny fackbas för IF Metall. Därmed är hon den första kvinnliga ledaren i förbundet som bildades 1888.

– Det känns väldigt stort och hedersamt, förväntansfullt, säger Marie Nilsson, som har varit vice ordförande sedan 2014.

– När man blir vice så får man vara beredd på att stiga in på ett eller annat sätt, sedan är det ju aldrig givet att det är den personen som stiger in, men det är klart att tanken har funnits där under de senaste tre åren.

Vilken betydelse har det att du blir IF Metalls första kvinnliga ordförande sedan förbundet grundades 1888?

– Betydelsen är väl att vi får väldigt mycket uppmärksamhet, känns det som. Det är viktigt med kvinnliga förebilder i mäktiga positioner, så klart. Om jag kan vara en förebild för andra kvinnor att våga kliva fram och ta på sig uppdrag så är det bra. I övrigt tror jag inte att det har så jättestor betydelse att jag är kvinna, att det är en kvinna som är IF Metalls ledare, därför att vår politik och våra utmaningar är precis de samma.

"Stefan Löfven som förebild"

Har du själv någon förebild?

– Jag har faktiskt Stefan Löfven som min förebild. Han var en väldigt bra ledare i IF Metall.

Marie Nilsson nämner statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande i IF Metall, som en förebild.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Vilka är de viktigaste frågorna att driva för medlemmarna just nu?

– Det är egentligen det tema vi har för hela kongressen, och det är framtidens industriarbete, hur våra svenska industriföretag ska möta de utmaningar som finns med digitaliseringen och hur vi använder nya material och hur vi får en klimatsmartare produktion. Det handlar i förlängningen om hur våra medlemmar behöver rustas för att vara anställningsbara i en ny industri. Det är den stora frågan.

 

LÄS MER: Hon blir första kvinnan på tunga maktposten 

 

Vad vill du åstadkomma som Metallordförande?

– Jag vill driva de här frågorna så att svensk industri fortsätter att vara konkurrenskraftig, och att våra medlemmar har en roll där.

Vad fungerar bra i förbundet?

– Jag tycker vi har en väldigt bra lokal närvaro. Vi har fortfarande 36 lokalavdelningar ute i landet och vi har ganska mycket klubbar som fungerar bra lokalt. Så vi finns i hela landet. Det är en styrka för IF Metall som inte alla förbund har.

"Det tycker inte vi duger"

Vad fungerar mindre bra?

– Det finns alltid utvecklingspotential. Det är klart att vi behöver öka organisationsgraden som i dag är på 78 procent. Det tycker inte vi duger utan ska upp till 85.

Du har tidigare jobbat inom petrokemi-industrin, hur viktigt är det att ställa om till förnyelsebar energi inom tillverkningsindustrin?

– Det är jätteviktigt. Det handlar om industrins överlevnad. Om vi ska nå upp till klimatmålen så måste vi göra det. Och vi måste göra det på ett smart sätt, så det inte slår ut industrin utan det måste göras välavvägt. Då måste det finnas rätt incitament och en stabil politik för det.

Du började engagera dig fackligt på 1980-talet, hur har fackets roll förändrats sedan dess? 

– Mycket har förändrats. Det är inte självklart längre att man går med i facket när man börjar på en ny arbetsplats. Man måste ställa frågan på ett annat sätt, säger Marie Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen