Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria Borelius om sveket från Fredrik Reinfeldt

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Fredrik Reinfeldt och hans tidigare minister Maria Borelius. Foto: All Over Press, Sveriges Radio

När Maria Borelius, 59, tvingades lämna sin ministerpost efter bara en vecka rasade hennes värld samman.

– Det var som att falla 30 meter rakt ner mot en cementplatta, säger hon i lördagens ”Sommar i P1”.

Den i dag framgångsrika författaren, journalisten och entreprenören berättar nu om sveket från Fredrik Reinfeldt – och om hjälpen tillbaka från Maud Olofsson och Percy Barnevik.

2006 stod Sverige inför ett maktskifte och Maria Borelius (M) kandiderade till riksdagen för ett parti i medvind.

Fredrik Reinfeldt (M) vann valet och ersatte Göran Persson (S) som statsminister. Tre dagar före nya regeringens första sammanträde fick Maria Borelius telefonsamtalet som på många sätt förändrade hennes liv: ”Hej, det är Fredrik. Det finns en öppning för dig som handelsminister”.

Se en intervju med Borelius om Brexit från tidigare i år

Maria Borelius accepterade och brann för sitt nya jobb. Familjen lämnade England och flyttade till Danderyd och Sverige.

Fredrik Reinfeldts utnämning ansågs närmast sensationell eftersom Maria Borelius saknade betydande politisk erfarenhet.

Maria Borelius och Fredrik Reinfeldt. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PÖ

”Jag hamnade i en drevsoppa”

Men kort efter att hon tillträtt framkom att hon på 90-talet anlitat svart arbetskraft, att hon inte betalt tv-licens samt att hennes mans sommarstuga ägdes av ett bolag med säte i skatteparadiset Jersey.

– Redan efter några dagar hamnar jag i en drevsoppa, säger Borelius i ”Sommar i P1” där hon beskriver det hon kallar sin ”ministersorg”.

– Säpo förklarade att jag mordhotades av 50 personer och att de inte kan skydda familjen eftersom det inte fanns staket kring huset. Barnen grät och vi kunde inte ens rasta hunden. Jag har inga kompisar i politiken så jag ber att få gå. Det är kaos, berättar Maria Borelius.

– Jag är i chock och kan knappt tänka en tanke klart, minns hon tillbaka.

Stödet var stort från familj, släkt, vänner – men även från Cecilia Stegö Chilò, som också fick lämna Reinfeldts regering kort efter tillträdandet.

– Vi bildade en självhjälpsgrupp för skandaliserade kort sittande ministrar, berättar Borelius som i sitt sommarprat uttrycker besvikelse mot partiledaren som utnämnt henne:

– Från partiet vi kandiderade för rådde radiotystnad. Inte ett telefonsamtal, inte ett pip.

Hösten 2006: Maria Borelius pressades av frågor om svart barnpassning och tv-licens. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Heder åt Maud Olofsson”

Stödet kom i stället från Centern.

– Heder åt Maud Olofsson, en visionär och mycket varm människa, beskriver Borelius den tidigare näringsministern och partiledaren.

Efter att ha lämnat regeringen flyttade Maria Borelius tillbaka till England. Men de svarta rubrikerna skrämde, uppdragen uteblev och telefonen var tyst.

– Jag var på botten, beskriver Borelius situationen hösten 2006.

Vändningen kom när den tidigare ABB-vd:n Percy Barnevik, som själv varit föremål för ett massivt medietryck i samband med dennes pensionsskandal 2002, erbjöd henne att jobba för välgörenhetsorganisationen ”Hand in hand”.

Maria Borelius kom sedan att leda ”Hand in hand”, som arbetar mot fattigdom genom att stötta företagare med mikrolån i bland annat Indien, under åren 2007–2012.

Maria Borelius sommarpratar 27 juli. Foto: Sveriges Radio

Fick hjälp att förlåta Reinfeldt

På senare år har Maria Borelius skrivit storsäljande böcker inom ämnet hälsa (”Bryt det sista tabut: mental ohälsa ut ur garderoben!” och ”Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil”), krönikerat och poddat för Dagens industri samt startat stiftelsen Ester som hjälper kvinnor med utomeuropeisk bakgrund att starta företag. 

Maria Borelius avslutar programmet med att berätta hur hon med hjälp av sin terapeut till slut kunde förlåta Fredrik Reinfeldt.

Fotnot: ”Sommar i P1” sänds 13.00 men finns tillgängligt som podd från 07.00. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!