Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Ågren fick höjd lön – samtidigt som hon utreddes

Maria Ågren, tidigare chef för Transportstyrelsen, fick sin lön höjd under samma tid som hon utreddes av Säpo.
Anders Ygeman, inrikesminister, Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Anna Johansson, infrastrukturminister, och Mikael Damberg, närings- och innovations­minister, under regeringens pressfika i Rosenbad.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett utdrag från huvudprotokollet från regeringssammanträdet torsdagen den 5 maj 2016.
Ett utdrag från huvudprotokollet från regeringssammanträdet torsdagen den 5 maj 2016.

Regeringen höjde Maria Ågrens lön mitt under den pågående polisutredningen.

Det framgår av ett regeringsprotokoll som Expressen tagit del av.

Inrikesminister Anders Ygeman - som uppger att han kände till den hemliga säpo–utredningen mot Tranportstyrelsens dåvarande generaldirektör - var med och klubbade igenom den nya högre lönen.

 

 

Säkerhetspolisens utredning pågick för fullt när frågan om Maria Ågrens lön bereddes i regeringskansliet visar en granskning som Expressen gjort

Hon hade anställts i februari 2015 som chef för Transportstyrelsen och fick då 112 000 i månadslön. I anställningsbeslutet, som undertecknades av statsminister Stefan Löfven och infrastrukturminister Anna Johansson, skrevs det in att hon skulle ha fri bil, men få stå för bensin själv.

 

LÄS OCKSÅ: K–G Bergström: Frågan är vad statsministern visste och när 

 

Våren 2016 var det dags för Maria Ågren att få löneförhöjning precis som många av hennes myndighetskollegor på andra myndigheter. Normalt inget konstigt med det, men det skedde precis när Säpos utredning mot henne pågick.

Hennes löneärende kom upp på bordet vid det första regeringssammanträdet i maj 2016.  

21 ministrar närvarade

Expressen har begärt ut huvudprotokollet från regeringssammanträdet torsdagen den 5 maj 2016. Av protokollet framgår att 21 ministrar närvarade vid sammanträdet som leddes av statsminister Stefan Löfven. Med vid sammanträdesbordet fanns  både infrastrukturminister Anna Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman.

Det är åtta månader kvar till Anna Johansson - enligt egen uppgift - ska få veta att ''hennes'' generaldirektör Maria Ågren, utreds av Säkerhetspolisen. Utredningen har då redan pågått i drygt tre månader sedan den formella anmälan upprättats av Säkerhetspolisen 26 januari 2016.

 

LÄS OCKSÅ: Regeringen kräver att Maria Ågren ska avskedas

 

Flera tjänstemän under Anna Johansson har också i maj 2016 redan vetskap om att Transportstyrelsens chef Maria Ågren beslutat att ''öppna portarna'' till hemligheterna på myndigheten.

Men det är fler personer som har kännedom om skandalen på Transportstyrelsen.

Inrikesminister Anders Ygeman har själv bekräftat offentligt att han kände till Säkerhetspolisens pågående utredning. Om informationen även delgetts statsminister Stefan Löfven är okänt.

Maria Ågrens lön höjdes retroaktivt

När regeringen fattade beslutet om löneförhöjningen i maj 2016 gällde höjningen retroaktivt från oktober 2015.

Ordagrant från regeringsbeslutet:

''Regeringen beslutar att generaldirektören och chefen för Transportstyrelsen, Maria Ågren ska ha lön med 115 200 kronor per månad fr.o.m den 1 oktober 2015 till vidare''.

Regeringsbeslutet, daterat den 5 maj 2016, är undertecknad av Anna Johansson och departementsrådet Katarina Bernhardsson på Näringsdepartementet.

Regeringens löneförhöjning låg på 3500 kronor per månad.

 

LÄS OCSÅ: Frågor/svar om skandalen 

 

Expressen har under fredagen upprepade gånger ställt frågor om när berörda ministrar underrättades om säpo–utredningen.

– Anna Johansson har hela tiden sagt att hon blev underrättad om avstegen från gällande lagstiftning i januari 2017, säger hennes pressekreterare Natali Sial.

Tystlåten Anders Ygeman

Anders Ygemans pressekreterare Sam Assadi är fåordig:

– Jag kan inte svara på det just nu. Du får återkomma.

Ygeman sa ju en del i går om när han blev underrättad. Vad betyder det?

– Man kan tolka det på lite olika sätt. Jag får återkomma när jag har ett svar jag kan ge dig.

Vi har också försökt på klarhet i frågan via Joanna Abrahamsson, tillförordnad presschef i regeringskansliet. Hon har lovat återkomma när hon har något att berätta.

Ingen har återkommit från regeringskansliet med något klargörande svar.

Expressen har också begärt hos  Säkerhetspolisen att få veta när inrikesminister Anders Ygeman underrättades om utredningen mot Transportstyrelsen dåvarande generaldirektör Maria Ågren.  Säpo vägrar dock att ge besked utan lämnar något som kan betraktas som ett standardsvar:

– Vi lämnar löpande information till vår uppdragsgivare Regeringskansliet. Det är en del av vårt uppdrag. Men när det görs eller vilken typ av information det kan röra sig om är inget vi närmare går in på, säger Karl Melin på Säkerhetspolisens kommunikationsenhet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!