Maria, 38, hyr ut sin toalett via appen Airpnp. Foto: PrivatMaria, 38, hyr ut sin toalett via appen Airpnp. Foto: Privat
Maria, 38, hyr ut sin toalett via appen Airpnp. Foto: Privat
"Jag tyckte att det verkade festligt och tänkte att jag måste prova", säger hon. Foto: Privat"Jag tyckte att det verkade festligt och tänkte att jag måste prova", säger hon. Foto: Privat
"Jag tyckte att det verkade festligt och tänkte att jag måste prova", säger hon. Foto: Privat

Maria, 38, hyr ut sin toalett till främlingar

Publicerad

Maria Erikssons toalett är öppen för alla.

För en tia kan du boka tid på hennes toalett – via mobilappen Airpnp.

– Det är ett spännande sätt att träffa folk på, säger Maria Eriksson.

Alla har nog varit med om det någon gång: Den där känslan av brådskande nödighet när man är ute på stan – och ingen toalett som finns i närheten.

Det problemet ska appen Airpnp försöka lösa, något som UNT först rapporterade om.

Appen installeras på din mobiltelefon och sedan kan du antingen lista din toalett för uthyrning – eller hyra andras toaletter för ett kortare besök.

– Jag tyckte att det verkade festligt och tänkte att jag måste prova, säger Maria Eriksson, 38.

Hon bor i Uppsala och är en av de första användarna i Sverige att hyra ut sin toalett för akuta besök.

– Det känns som att det är väldigt praktiskt. Framför allt för turister som kanske behöver gå på toaletten men inte vet var närmsta toalett finns. Alternativet är ju att gå till ett kafé, men det kanske man inte alltid vill.

"Spännande sätt att träffa folk på"

Som uthyrare listar man sin toalett på en karta och sedan kan användare öppna appen och se var närmsta toalett finns – och vad det kostar. Maria Eriksson tar en euro, alltså nästan tio kronor, för ett besök.

Men det är inte pengarna som är drivkraften för toalettuthyrningen.

– Jag har hållit på med ett projekt hela året där jag utforskar det här med delningsekonomi. Projektet heter 366 days of sharing och går ut på att jag provar så många olika tjänster jag kan prova egentligen, säger Maria Eriksson.

Delningsekonomi är ett begrepp som blivit allt mer populärt på senare år. Det innebär att man använder internet för att möjliggöra delningar, byte eller hyra av saker som bilar och lägenheter. Exempel på sådana tjänster är – förutom Airpnp – också taxitjänsten Uber, övernattningstjänsten Airbnb och bilpooler.

 

LÄS MER: Uberpop läggs ner

 

– Framför allt så är det ett spännande sätt att träffa folk på. Det är kul för mig och det är kul för den som utnyttjar mina tjänster, säger Maria Eriksson.

"Ingen som bokat"

Hon hyr nästan hela tiden ut sin lägenhet via sajten Airbnb och låter till exempel turister bo i hennes lägenhet.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, man träffar människor som man inte annars skulle kunna träffa, säger Maria Eriksson.

 

LÄS MER: Så gör Airbnb din hemförsäkring ogiltig

 

Men toalettuthyrningen går lite trögare.

– Det är faktiskt ingen som bokat den än, säger hon – och hoppas på att uppmärksamheten i medierna ska leda till högre tryck i bokningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen