Maria, 38, hyr ut sin toalett till främlingar

Maria, 38, hyr ut sin toalett via appen Airpnp.
Foto: Privat
"Jag tyckte att det verkade festligt och tänkte att jag måste prova", säger hon.
Foto: Privat

Maria Erikssons toalett är öppen för alla.

För en tia kan du boka tid på hennes toalett – via mobilappen Airpnp.

– Det är ett spännande sätt att träffa folk på, säger Maria Eriksson.

Alla har nog varit med om det någon gång: Den där känslan av brådskande nödighet när man är ute på stan – och ingen toalett som finns i närheten.

Det problemet ska appen Airpnp försöka lösa, något som UNT först rapporterade om.

Appen installeras på din mobiltelefon och sedan kan du antingen lista din toalett för uthyrning – eller hyra andras toaletter för ett kortare besök.

– Jag tyckte att det verkade festligt och tänkte att jag måste prova, säger Maria Eriksson, 38.

Hon bor i Uppsala och är en av de första användarna i Sverige att hyra ut sin toalett för akuta besök.

– Det känns som att det är väldigt praktiskt. Framför allt för turister som kanske behöver gå på toaletten men inte vet var närmsta toalett finns. Alternativet är ju att gå till ett kafé, men det kanske man inte alltid vill.

"Spännande sätt att träffa folk på"

Som uthyrare listar man sin toalett på en karta och sedan kan användare öppna appen och se var närmsta toalett finns – och vad det kostar. Maria Eriksson tar en euro, alltså nästan tio kronor, för ett besök.

Men det är inte pengarna som är drivkraften för toalettuthyrningen.

– Jag har hållit på med ett projekt hela året där jag utforskar det här med delningsekonomi. Projektet heter 366 days of sharing och går ut på att jag provar så många olika tjänster jag kan prova egentligen, säger Maria Eriksson.

Delningsekonomi är ett begrepp som blivit allt mer populärt på senare år. Det innebär att man använder internet för att möjliggöra delningar, byte eller hyra av saker som bilar och lägenheter. Exempel på sådana tjänster är – förutom Airpnp – också taxitjänsten Uber, övernattningstjänsten Airbnb och bilpooler.


LÄS MER: Uberpop läggs ner


– Framför allt så är det ett spännande sätt att träffa folk på. Det är kul för mig och det är kul för den som utnyttjar mina tjänster, säger Maria Eriksson.

"Ingen som bokat"

Hon hyr nästan hela tiden ut sin lägenhet via sajten Airbnb och låter till exempel turister bo i hennes lägenhet.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, man träffar människor som man inte annars skulle kunna träffa, säger Maria Eriksson.


LÄS MER: Så gör Airbnb din hemförsäkring ogiltig


Men toalettuthyrningen går lite trögare.

– Det är faktiskt ingen som bokat den än, säger hon – och hoppas på att uppmärksamheten i medierna ska leda till högre tryck i bokningen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!