Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margit, 70, har inte råd med tandläkarbesök

Margit Binäs, 70, har undvikit att besöka tandläkaren för att spara pengar.Foto: Privat.
Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank., råder kvinnor att jobba heltid så mycket det går.Foto: Swedbank
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Pensionären Margit Binäs, 70, har valt bort att gå till tandläkaren för att spara pengar.

Nu befarar var tredje kvinna att de inte kommer klara att leva på sin pension visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Swedbank.

– Jag har varit jätteorolig, speciellt med alla räkningar och tv-avgifter och framför allt hyran, säger Margit Binäs.

Det har gått fem år sedan Margit Binäs i Stockholm valde att gå i pension och avsluta ett arbetsliv som förskollärare. 

Efter 37 år i yrket övervägde hon inte ens att fortsätta jobba efter 65-årsdagen:

– Jag kände att jag inte orkade mer. Men det som oroade mig var hur min pension skulle räcka eftersom jag bor ensam och ska ta hand om allting själv.

 

”Halva min pension går till hyran”

I dag är hon tvungen att vända på kronorna. Pensionen krympte rejält efter att hon fyllde 70 och i nuläget får hon ut omkring 14 000 kronor i månaden.

– Halva min pension går till hyran och så får man leva på resten. Det gäller att bita ihop helt enkelt och man får vänja sig på något sätt även om det är helt omöjligt ibland, säger Margit Binäs.

Hon är långt ifrån ensam om att oroa sig för livet som pensionär.

När Sifo på uppdrag av Swedbank i januari i år frågade 3000 personer i åldrarna 18 till 65 år hur de såg på livet som pensionär svarade 39 procent av kvinnorna att de oroade sig för ekonomin, jämfört med 26 procent av männen.

 

Var tredje kvinna orolig för pensionen

Samtidigt fruktade var tredje kvinna, 31 procent, att de inte kommer klara sig på sin pension jämfört med 22 procent av männen.

– Som grupp har kvinnor sämre ekonomiska marginaler och de ekonomiska skillnaderna består i pensionen, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

Hon fortsätter:

– Kvinnor har som grupp en lägre sammantagen livsinkomst och ett lägre sparande än männen, därmed blir också deras pension lägre.

Det är framför allt deltidsarbete och barnledighet, kombinerat med att kvinnor i snitt tjänar mindre än män som leder till att kvinnor får omkring 30 procent lägre pension än män.

 

”Jag hankar mig fram”

Margit Binäs känner igen sig i den situationen. Hon var hemma i nära åtta år när hon och hennes dåvarande smabo fick två barn, och de sista tio åren i arbetslivet jobbade hon bara 75 procent eftersom två diskbråck tvingade henne att vara sjukskriven på 25 procent.

– Få män i vår generation var hemma med barn, det var jag som var hemma och skötte markservicen. Det var ingen som sa till mig då att tänka på att pensionen kunde bli väldigt låg, säger Margit Binäs.

Sedan hon blivit pensionär har hon varit tvungen att välja bort många saker. I över ett år har hon undvikit att gå till tandläkaren trots att hon slagit ut en flisa ur en tand.

– Jag kände det är en ofantlig kostnad.

Och i mataffären handlar hon alltid i första hand från hyllan med varor med kort hållbarhetsdatum för att på så vis sänka kostnaderna.

– Jag köper upp mig på saker och fryser in. Jag har inte råd att köpa en jättedyr köttfärs eller fläskfilé, men jag hankar mig fram, säger Margit Binäs.

 

Vägar till högre pension

* Om det är möjligt, försök att jobba heltid, längre perioder av deltidsarbete ger lägre pension.

* Deltidsarbete under småbarnsår påverkar pensionen olika beroende på vilket tjänstepensionsavtal du har. Kolla upp vad som gäller på din arbetsplats.

* Jobba något eller några år efter 65. Varje år i arbete spelar roll och varje år du skjuter på att ta ut pensionen påverkar också positivt.

* Spara privat till din pension. Försök börja så tidigt som möjligt. Kommer du i gång senare behöver du spara ett högre belopp.

* Lever du och har barn tillsammans med någon, och den ena tar ett större ansvar för barnen genom deltidsarbete och vabbande. Den som kan satsa på sin karriär och sannolikt då har en högre lön kan då kompensera den andra genom att starta ett pensionssparande i den andras namn.

* Gifta eller registrerade partners kan överföra sin premiepension till den förälder som tar större delen av föräldraledighet och eventuellt deltidsarbete. På så sätt kan man kompensera det pensionsbortfall den föräldern annars skulle få.

 

Källa: Swedbank

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!