Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margareta, 65: ”Jag har inte ens råd med mjölk”

När det var midsommar unnade sig Margareta att fira med några vänninor. Men sedan får hon leva snålt – hon har inte råd att sätta någon guldkant på tillvaron.
Foto: Privat

Hon tvingas handla på avbetalning på Apoteket och har fått problem med magen på grund av all oro.

För pensionären Margareta Eddeborn, 65, är hela tillvaron otrygg.

– En vecka innan pensionen har jag inga pengar. Då kan jag inte ens köpa mjölk, säger hon.

Hon bor i en lägenhet med ett rum och kök i Karlstad. Tidigare hade Margareta Eddeborn en tvåa men hon bytte till en mindre bostad för att spara in på hyran.

Det ångrar hon nu.

I år fick hon höjd pension med 500 kronor i månaden – och förlorade därmed mer än halva sitt bostadstillägg. Så trots lägre hyra och högre pension har hon nu en mindre disponibel inkomst jämfört med tidigare.

– Det är skatten som äter upp allt, säger Margareta Eddeborn.

Har haft sjukpension sedan 2 000

Hon berättar om sitt yrkesliv.

Redan som 13-åring började hon jobba i servicebranschen. De kommande 30 åren hade hon flera olika serviceyrken och jobbade även en del statligt. Men i början av 40-åren orkade inte hennes kropp längre och som 43-åring slutade hon jobba.


LÄS MER: Extrapengarna som pensionärer missar 


– Jag hade sådan värk att jag inte kunde fortsätta. Jag fick kämpa i några år men år 2 000 fick jag min sjukpension, berättar Margareta Eddeborn.


Margareta Eddeborn

Ålder: 65 år

Bor: Karlstad

Yrke: Har jobbat en del statligt men främst med olika serviceyrken.

Har arbetat: I cirka 30 år.

Pension: 10 800 kronor i månaden efter skatt, inklusive bostadstillägg.

Övrigt: Började jobba redan som 13-åring. Vid 43 års ålder klarade hon inte av att fortsätta på grund av värk i kroppen och det år hon fyllde 49 fick hon sjukpension.

Hon har två barn och barnbarn men lever som ensamstående sedan tio år tillbaka. Och det är inte lätt att stå för alla räkningar själv.

– Min ekonomi är gräslig. Jag har inga sparade pengar. Det är en sådan ständig oro och varje månad sitter jag här och räknar och räknar.

Har inte råd med bil

Hon kan inte resa, köpa kläder eller skor och hon tvingas handla sina mediciner på konto hos Apoteket, berättar hon. Inkomsten på 10 800 kronor i månaden går främst till hyra, räkningar och mat. Bil är helt uteslutet – Margareta Eddeborn tar cykeln överallt.

– Jag månadshandlar mat och köper allt på extrapris. Jag kan inte köpa nya kläder utan köper allt jag kan på second hand. Jag har inte ens ett par tusen kronor kvar att leva på.

Nyligen blev Margareta Eddeborn tvungen att skaffa inlägg till sina skor på grund av problem med fötterna. Då fick hon låna pengar av en bekant. Själv hade hon inte råd.

– Man lever i en ständig oro över pengar. Man mår jättedåligt, man är så otrygg. Pajar min tv kan jag inte köpa en ny.


LÄS MER: Lev guldliv i Spanien – på vanlig snittpension


Margareta Eddeborn tycker att situationen är förnedrande. Hon säger att hon alltid har levt relativt fattigt men inte ens som barn, när hon bodde med ett syskon och en ensamstående mamma, hade hon det lika illa ställt som nu.

– Det sägs att Sverige går bra men då kan de inte räkna med oss pensionärer, för det märker inte jag. Våra pensioner är förskräckliga.

"Psyket tar stryk"

Ett par tre veckor efter att pensionen betalats ut är pengarna slut, berättar Margareta Eddeborn. Hon kan inte gå på bio, inte dricka ett glas vin på stan. Hon skulle gärna åka och hälsa på en väninna men väninnan bor 20 mil bort och en bussbiljett kostar ett par–tre hundra kronor.

– Situationen är ohållbar. Psyket tar så otroligt mycket stryk, det här är riktig fattigdom, säger Margareta Eddeborn.

Hon skulle gärna se att skatten sänks så att fler pensionärer kan klara av att leva på sin pension.