Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångmiljardskulder efter Vings konkurs

Foto: NRK/DATOEN
Vinggruppen gick i konkursen den 30 oktober förra året.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

De tidigare brittiska ägarna hade enorma fordringar på Ving i samband med konkursen i oktober förra året.

Totalt saknas över 31 miljarder kronor i Ving Sveriges konkurs.

Det visar uppgifter från Stockholms tingsrätt som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Ving försattes i konkurs den 30 oktober 2019 men redan samma dag presenterades gruppens nya ägare. Norske hotellmiljardären Petter Stordalen köpte tillsammans med riskkapitalbolagen Altor och TDR Capital Vinggruppen.

Stockholms tingsrätt höll under tisdagen edgångssammanträdet med Ving och den skandinaviska delen av koncernen som drogs in i konkursen. Uppgifter i tingsrätten visar att den dag som Stordalens räddningsoperation flyttade över verksamheten till andra bolag fanns mångmiljardskulder till de brittiska koncernbolagen i Thomas Cook som hade gått i konkurs den föregående månaden.

Ving Sverige AB hade gått borgen för nära 24 miljarder kronor åt Thomas Cook vilket gäller såväl lån som företagsobligationer. Utöver det tillkommer garantikrav från brittiska myndigheter på sju miljarder.

Till de största fordringsägarna hör Nets Sweden AB. 559 miljoner saknas enligt bouppteckningen. Andra av chartergruppens svenska bolag som försattes i konkurs var Thomas Cook Northern Europe (brist på 34 miljarder) samt Thomas Cook Northern Holding (brist på fyra miljarder).

LÄS MER:
För dig med premium – Allt det senaste inom nyheter

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!