Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många vill köpa
anrika Norstedts

Norstedts David Lagercrantz har skrivit Millennium 4 - den fristående fortsättningen av succéserien.
Foto: Julia DANSARIE
Helena von Zweigbergk har bland annat skrivit deckarserien om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg.
Foto: Cornelia Nordström
Jonas Gardells serie "Torka aldrig tårar utan handskar" fick ett oerhört genomslag.
Foto: All over press
Kristina Sandbergs trilogin om hemmafrun Maj från blev hennes stora litterära genombrott och den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014.
Foto: Norstedts
Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare tre miljoner exemplar.
Foto: Norstedts
Norstedtshuset på Riddarholmen vid Norrström i Stockholm.
Foto: Wiki commons

Spekulanterna tycks nu flockas kring anrika Norstedts förlag.

Bokförlaget – som ägs av Kooperativa förbundet – är sedan flera år till salu och innan året är slut väntas ägarskiftet ske, skriver Svensk Bokhandel.

– Det är en riktig process och den är i full sving, säger Eva Swartz Grimaldi, ordförande för Norstedts till tidningen.

Norstedtshuset på Riddarholmen vid Norrström i Stockholm intill järnvägsspåren till och från Centralen, är ett välkänt hus för de flesta. Huset som byggdes för förlaget redan på 1880-talet pryds av den prisbelönta neonskylten med förlagsnamnet i blått.

Förlagets har känts som en stabil borg som klarar det mesta. Men Kooperativa Förbundet, KF, som äger förlagsgruppen har sedan flera år velat bli kvitt verksamheten och ägna sig åt ''kärnverksamheten'', det vill säga Coop med sin dagligvaruhandel.

I höstas tog säljplanerna fart på allvar.


LÄS OCKSÅ: Prisbelönta Carolina Neurath tar ledigt


Enligt Manfred Krieger, finanschef på KF och ägarrepresentant i Norstedts styrelse, har man fått in flera anbud för förlagsgruppen. Hur många och vilka vill han dock inte avslöja.

– Men intresset är större än förväntat, säger han till Svensk Bokhandel.

Traditionen viktig för Norstedts

KF, som räknar med att ha sålt Norstedts innan årsskiftet, tycks dock inte vilja kränga förlaget till vem som helst trots att man är behov av pengar,

Manfred Krieger säger till Svensk Bokhandel att det är viktigt att hitta en köpare ''som vill föra vidare Norstedts tradition''.

Norstedts grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag. Förutom svensk och utländsk skönlitteratur ger förlaget också ut memoarer, biografier, debatt- och reportageböcker, samt fackböcker inom historia, mat, trädgård, djur och natur, natica och kartor. I förlagsgruppen ingår även Rabén & Sjögren ingår, landets främsta utgivare av böcker, ljudböcker, musik och non-books för barn och ungdomar.

Den tänkta prislappen på Norstedts är inte känd.

KF har de senaste åren sålt flera bolag, bland annat bokhandelskedjan Akademibokhandeln som köptes av riskkapitalbolaget Accent Equity.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!