Många kan bli utan det nya bidraget till elfordon

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Naturvårdsverket har fått in 33 000 ansökningar om bidrag till elfordon. 

Årsbudgeten för bidraget äts upp i snabb takt – och för den som inte vill bli utan gäller det att slå till. 

– Det finns ingen anledning att vila på lagrarna, säger Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten vid Naturvårdsverket. 

Bidraget för elfordon trädde i kraft den 1 februari och går att söka retroaktivt om du köpt elfordon från den 20 september förra året. 

– Det gäller elcyklar, elmopeder, elmotorcyklar och elhandikappfordon. Sedan gäller det ellastfordon också, sådana där trehjulingar med flak. Det gäller inte elbilar, segways, hooverboards eller andra typer av mer leksaksbetonade fordon, säger Tomas Hallqvist. 

Budgeten för bidraget ligger på 350 miljoner kronor – och två och en halv månad efter att bidraget trädde i kraft har 40 procent, 137 miljoner kronor, redan betalats ut eller väntar på att betalas ut.  

– Söktrycket har varit gott och verkligen kickat i gång den här sista månaden. Från vecka 15 har vi legat på över 2000 ansökningar per vecka – och det ökar, säger Tomas Hallqvist. 

Särskilt ett fordon dominerar bland ansökningarna. 

– Utifrån vad vi har fått in pappersvägen kan jag säga att den absoluta majoriteten handlar om elcyklar. 


LÄS OCKSÅ: Nio av tio stadsbor: Satsa mer på miljön


Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten vid Naturvårdsverket.
Foto: Privat

De som inte får bidraget hamnar på väntelista

Budgeten för bidraget urholkas snabbt och de som inte hinner ta del av årets utbetalningar hamnar på väntelista inför nästa år – men det är inte säkert att bidraget överlever till dess. 

– Vi är väldigt beroende av valutgången eftersom alliansen har sagt att den här typen av bidrag inte ryms i deras budgetar. Förutsatt att det blir samma regering som nu så kommer den här satsningen att pågå under tre år, säger Tomas Hallqvist. 

Det låter som det är hög tid att ansöka om man vill vara säker på att ta del av bidraget? 

– Så är det. Det finns ingen anledning att vila på lagrarna utan ansök nu och ansök framför allt digitalt. Det gör du på vår webbplats med ditt bank-ID. Dubbelkolla så att alla uppgifter stämmer, framför allt kontouppgifterna så att ansökan inte fastnar. Digital ansökan är det absolut snabbaste, mest effektiva och säkraste sättet att ansöka. Vi ratar inte de som söker via papper men det kommer gå väldigt mycket fortare att få beslut och bidrag om man söker digitalt. 


LÄS OCKSÅ: Valet 2018: Så vill partierna påverka klimatet 


Bidrag för elfordon – så funkar det

Bidraget omfattar 25 procent av priset på fordonet inklusive moms, eller maximalt 10 000 kronor. 

I bidraget ingår eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och vissa fordon som kan användas av personer med fysisk funktionsnedsättning. 

Bidraget gäller för fordon köpta tidigast den 20 september 2017. 

Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet. För fordon som köptes mellan 2017-09-20 – 2018-01-31 ska ansökan skickas in innan den 1 augusti 2018. 

Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år vid ansökningstillfället.

Den sökande måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.

Det går endast att få ett bidrag per person. 

Källa: Naturvårdsverket


LÄS OCKSÅ: Här hittar du Expressens viktigaste klimatnyheter

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!