Foto: TT NYHETSBYRÅN
 Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många kan bli utan det nya bidraget till elfordon

Publicerad

Naturvårdsverket har fått in 33 000 ansökningar om bidrag till elfordon. 

Årsbudgeten för bidraget äts upp i snabb takt – och för den som inte vill bli utan gäller det att slå till. 

– Det finns ingen anledning att vila på lagrarna, säger Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten vid Naturvårdsverket. 

Bidraget för elfordon trädde i kraft den 1 februari och går att söka retroaktivt om du köpt elfordon från den 20 september förra året. 

– Det gäller elcyklar, elmopeder, elmotorcyklar och elhandikappfordon. Sedan gäller det ellastfordon också, sådana där trehjulingar med flak. Det gäller inte elbilar, segways, hooverboards eller andra typer av mer leksaksbetonade fordon, säger Tomas Hallqvist. 

Budgeten för bidraget ligger på 350 miljoner kronor – och två och en halv månad efter att bidraget trädde i kraft har 40 procent, 137 miljoner kronor, redan betalats ut eller väntar på att betalas ut.  

– Söktrycket har varit gott och verkligen kickat i gång den här sista månaden. Från vecka 15 har vi legat på över 2000 ansökningar per vecka – och det ökar, säger Tomas Hallqvist. 

Särskilt ett fordon dominerar bland ansökningarna. 

– Utifrån vad vi har fått in pappersvägen kan jag säga att den absoluta majoriteten handlar om elcyklar. 

 

LÄS OCKSÅ: Nio av tio stadsbor: Satsa mer på miljön

 

Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten vid Naturvårdsverket.Foto: Privat

De som inte får bidraget hamnar på väntelista

Budgeten för bidraget urholkas snabbt och de som inte hinner ta del av årets utbetalningar hamnar på väntelista inför nästa år – men det är inte säkert att bidraget överlever till dess. 

– Vi är väldigt beroende av valutgången eftersom alliansen har sagt att den här typen av bidrag inte ryms i deras budgetar. Förutsatt att det blir samma regering som nu så kommer den här satsningen att pågå under tre år, säger Tomas Hallqvist. 

Det låter som det är hög tid att ansöka om man vill vara säker på att ta del av bidraget? 

– Så är det. Det finns ingen anledning att vila på lagrarna utan ansök nu och ansök framför allt digitalt. Det gör du på vår webbplats med ditt bank-ID. Dubbelkolla så att alla uppgifter stämmer, framför allt kontouppgifterna så att ansökan inte fastnar. Digital ansökan är det absolut snabbaste, mest effektiva och säkraste sättet att ansöka. Vi ratar inte de som söker via papper men det kommer gå väldigt mycket fortare att få beslut och bidrag om man söker digitalt. 

 

LÄS OCKSÅ: Valet 2018: Så vill partierna påverka klimatet 

 

Bidrag för elfordon – så funkar det

Bidraget omfattar 25 procent av priset på fordonet inklusive moms, eller maximalt 10 000 kronor. 

I bidraget ingår eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och vissa fordon som kan användas av personer med fysisk funktionsnedsättning. 

Bidraget gäller för fordon köpta tidigast den 20 september 2017. 

Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet. För fordon som köptes mellan 2017-09-20 – 2018-01-31 ska ansökan skickas in innan den 1 augusti 2018. 

Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år vid ansökningstillfället.

Den sökande måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.

Det går endast att få ett bidrag per person. 

Källa: Naturvårdsverket

 

LÄS OCKSÅ: Här hittar du Expressens viktigaste klimatnyheter

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen