Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Månadspengen lika stor nu som år 2008

Undersökningen visar också att unga som kommer från hem där man pratar om ekonomi säger sig vara lite mer ansvarstagande.

Tonåringarnas köpkraft har försämrats de senaste fem åren.

Trots det säger fler än tidigare att pengarna räcker och fler än tidigare sparar dessutom regelbundet.

Månadspengen

Tonåringarnas månadspeng i 2013 års priser, medianvärde i kronor:

År 13 år 14 år 15 år 16 år 17 år 18 år 19 år

2008 314 419 629 1 048 1 100 1 100 1 100

2013 300 350 500 1 000 1 050 1 050 1 050

Källa: Swedbank (TT)

Om undersökningen

Swedbanks Institut för Privatekonomi samlade in svar från tonåringarna via tre källor. 13–15-åringar från ett urval skolor. 15–19-åringar via självrekryterade paneler samt hela målgruppen från dem som deltog i en webbenkät på Swedbanks hemsida. Totalt 1 540 tonåringar har svarat på enkäten. 60 procent var flickor och 40 procent pojkar.

För att få en mer rättvisande bild har resultaten viktats med avseende på ålder och kön.

Undersökningen är gjord i samarbete med Ungdomsbarometern.

Källa: Swedbank (TT)

Tonåringarnas månadspeng i kronor räknat är i stort sett oförändrad jämfört med 2008, enligt en undersökning som Swedbank gjort. Möjligen beror det på att de äldre ungdomarna får studiebidraget som månadspeng och studiebidraget har varit oförändrat sedan 2006. Justerat för inflationen innebär det att tonåringarnas köpkraft försämrats.

"Större ansvar"

Ändå säger fyra av tio att de sparar regelbundet, fler än för fem år sedan.

– Det är roligt att de unga verkar ta ett större ansvar och är mer ekonomiskt medvetna, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

– Trots att de har mindre att röra sig med lyckas de spara.

Det är viktigt särskilt med tanke på att vi går mot en utveckling där individen får ta ett allt större ansvar för den egna välfärden.

Lönar sig

Undersökningen visar också att unga som kommer från hem där man pratar om ekonomi säger sig vara lite mer ansvarstagande. De får pengarna att räcka längre, gör oftare en budget, planerar sina inköp och sparar mer regelbundet.

– Det är ganska tydligt att bättre kunskap lönar sig, säger Falkenhäll som också önskar mer privatekonomi på skolschemat.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!