”Man vet inte om man platsar i det nya Ikea”

Eva Sonesson på Unionenklubben på Ikea.
Foto: Unionen
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ikea är mitt uppe i en omfattande förändring.

En stor del av personalen har fått söka om sina jobb. På tisdagen ska företaget gå med ut med besked om nya organisationen. Många anställda känner oro, enligt facket.

– Det handlar om att man vet ju inte om man platsar i den nya organisationen, säger Eva Sonesson vid Unionenklubben på Ikea.

Expressen har rapporterat om turbulensen på Ikea efter Ingvar Kamprads död.

7500 personer ska sägas upp globalt, samtidigt som 11 500 nyanställs. I höstas varslades 650 Ikeaanställda i Sverige. Personal har fått söka om sina jobb och en del riskerar lönesänkningar.

Ikea skiftar kompetens och de anställda som inte besitter de kvalitéer som företaget eftersöker kommer att erbjudas avgångsvederlag. Det visar interna dokument som Expressen tagit del av.

”Överflödiga kommer att köpas ut”

Enligt dokumenten ska överflödig personal köpas ut för minst nio månadslöner. På tisdagen presenterar Ikeas fler funktioner inom sin nya organisation. Det bekräftar presschefen Jakob Holmström.

– Vissa tycker att detta är något Ikea måste göra, och andra känner mer oro, säger Eva Sonesson, 1:a vice ordförande i Unionenklubben på Ikea och fortsätter:

Enligt facket har det varit en orolig väntan för en del av de anställda.

– Det handlar om att man vet ju inte om man platsar in i den nya organisationen när Ikea genomför ett kompetensskifte.

Vilken kompetens behöver man inte längre?

– Det är svårt att uttala sig om vilken kompetens man vill göra sig av med. Som fackliga företrädare ska vi försöka se till att så många som möjligt får stanna kvar, och att våra medlemmar får en bra fortsättning även om de tvingas gå.

Bakgrunden till förändringarna är att Ikea vill satsa mer på e-handel och digitalisering. Dubbelarbete ska bort och satsningar på till exempel citynära konceptbutiker framhålls också. Totalt har Ikea 208 000 anställda över hela världen.

Enligt Jakob Holmström är det betydligt färre än de 650 som varslades i Sverige i höstas som blir övertaliga i den nya organisation som presenteras på tisdagen. En del har fått nya jobb inom koncernen. Men för andra anställda väntar ett trist besked nu.

– Vi har informerat medarbetarna om att i morgon (läs: tisdag) kommer vi att presentera nya organisationsstrukturer för vår retailorganisation globalt, och det är relativt odramatiskt sett till att nyheten om varsel gick ut i november, och att siffran 650 kvarstår, säger Holmström och fortsätter:

– De som inte fick plats har nog redan fått det beskedet, kanske inte hundra procent av dem men i så fall pågår dialogen med medarbetaren i och facket i sista stund.

Facket: Ikea måste följa med

Inom facket anser man att förändringen är nödvändig, trots allt.

– Det handlar om att vi är på väg mot en större digitaliseringsförändring i hela näringslivet, och vi måste följa med helt enkelt, förklarar Eva Sonesson.

En del anställda kan dessutom drabbas av lönesänkningar när Ikea möblerar om. Men långt i från alla, enligt presschefen Jakob Holmström.

– Det är absolut ingen generell lönesänkning. Om en person söker en ny tjänst görs en värdering av den nya rollen. Är den större väntas en löneökning, men tar man ett betydande kliv ner kommer det att påverka i den riktningen.

Blivit turbulent i organisationen

Efter Ingvar Kamprads död i januari 2018 har det varit ”väldigt turbulent” i organisationen, uppger en källa med insyn i Ikea för Expressen.

Peter Kamprad har inte samma känsla som sin pappa hur man hanterar personalen, enligt källan. Ledarskapet är frånvarande och hemlighetsfullt och det växer fram en tystnadskultur, menar den Ikeaanställda.

Samtidigt har en majoritet av den svenska ledningsgruppens chefer slutat eller bytt jobb inom koncernen. Presschefen hävdar att det ”är odramatiskt”

– Inom Ikea har vi en kultur som premierar att man rör på sig. Landschefen Håkan Svedman hade suttit i nästan sex år och när han lämnade var det många som kände att det var dags för dem också.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!