Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Män har dubbelt så mycket tjänstepension

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, beskriver siffrorna som en aha-upplevelse.
Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Pensionen kan bli mycket tuffare för kvinnor med tanke på skillnaderna i tjänstepension.
Foto: Magnus Glans / PENSIONSMYNDIGHETEN

Nytt faktaunderlag visar att män får mycket mer i tjänstepension än kvinnor – dubbelt så mycket mer, rapporterar Sveriges Radio.

– Det skiljer väldigt, väldigt mycket, säger socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) till Sveriges Radio.

Det är pensionsgruppen med politiker från regerings- och allianspartierna som har tagit fram de nya uppgifterna.

De visar att kvinnor får i genomsnitt hälften av mäns tjänstepension.

– Det var en aha-upplevelse även för mig även om jag kunde ana mig till det, att det faktiskt handlade om så pass mycket, säger Annika Strandhäll.


LÄS MER: Undvik dolda pensionsfällan


Problem med tjänstepensionen

För Sveriges Radio berättar Strandhäll vidare att hon ser det som ett problem.

En förklaring till skillnaden är att kvinnor tjäna mindre, jobbar mer deltid och är mer hemma med barnen.

Att arbetsgivaren betalar 4,5 procent till tjänstepensionen på löner upp till 37 000 kronor i månaden och 30 procent till löner över 37 000 kronor i månaden gör att män gynnas av systemet, som oftast tjänar mer.

Enligt Sveriges Radio håller pensionsgruppen på att granska hur jämställda pensionerna är och om något kan göras åt skillnaderna.


LÄS MER: PTK varnar för lägre tjänstepensioner


Ändra på tjänstepensionen

Moderaten Lars-Arne Staxäng anser att det finns orsak att ändra på systemet, det vill säga om arbetsgivare och facket vill det.

– Nu har vi en tjänstepension på 4,5 procent och hade man kunnat höja den en eller ett par procent så hade det gjort väldigt gott i slutändan, säger Lars-Arne Staxäng och tror att det skulle bli skillnad, enligt Sveriges Radio.

Men att ändra på systemet är något som Annika Strandhäll inte flaggar för - men att arbetsgivare och fackförbund borde göra något åt fördelningen.

– Det är självklart så att det är en fråga som det är upp till parterna att göra någonting åt, säger hon till Sveriges Radio.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!