Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Män äger dubbelt så mycket som kvinnor

Kvinnor äger en fjärdedel av bilarna i Sverige...
Foto: TT NYHETSBYRÅN
...och betydligt mindre fastigheter än män...
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi vid Handels.

Den som äger mest har störst makt och allra mest äger männen.

– Män äger ungefär dubbelt så mycket som kvinnor på de flesta områden, säger Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi vid Handels.

Den nystartade tankesmedjan Ownershift publicerar i dag rapporten ”Vem äger Sverige?”, en omfattande kartläggning om hur ägandet är uppdelat.

Resultatet visar en ojämnställd ägarbild punkt för punkt.

Om makt kan definieras utifrån ägande är slutsatsen lika enkel som nedslående: män äger dubbelt så mycket av Sverige.

Jämställdhetsdiskussioner har ofta handlat om orättvisa löner eller att det finns för få kvinnor på ledande positioner.


”Det är stora skillnader”

Den här rapporten utgår från själva kärnan till maktfördelningen: ägandet.

– Ingen har gjort en sådan här rapport tidigare och därför går inte det inte att jämföra med resultat bak i tiden, säger Emma Heikensten, som forskar om könsskillnader inom nationalekonomi och är en av initiativtagarna bakom tankesmedjan Ownershift.

Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi vid Handels.
Foto: Ownershift

Här är några siffror ur rapporten:

• Kvinnor privatäger cirka 3,6 procent av det totala aktievärdet, män privat äger cirka 7,4 procent – nästan dubbelt så mycket.

• Kvinnor heläger knappt 14 procent av svenska fastigheter, män äger drygt 24 procent (övriga fastigheter ägs av bolag och institutioner).

• Kvinnor äger 15 procent av svensk mark, män äger 37 procent (övrig mark ägs av bolag och institutioner).

• Kvinnor äger 34 procent av alla privatbilar, män äger 66 procent.

• Kvinnor är verklig huvudman i drygt 26 procent av svenska bolag, siffran för män är 74 procent.

– Det är stora skillnader på alla områden vi gått igenom. Män äger ungefär dubbelt så mycket som kvinnor, säger Emma Heikensten.


Kan vara ännu mer alarmerande

Syftet med rapporten är att uppmärksamma individer och beslutsfattare inom näringsliv och politik.

– Första steget är att lyfta blicken och kolla på ägandestrukturerna ser ut i dag, säger Emma Heikensten.

Hon betonar att det siffrorna troligen är mer alarmerande än vad man visar, eftersom det endast är det privata ägandet som går att fastslå med säkerhet.

Det största ägandet – alltså företagens – går inte att kartlägga fullständigt. Det vi vet är att kvinnor är verklig huvudman till 26 procent av bolagen samt att de utgör 30 procent  av Sveriges företagare. Men i termer av värde på företagen så är antagligen obalansen större.

– Vi har lyft blicken från tidigare diskussioner om vd-poster och löner. Ägarna är ju trots allt de som tillsätter vd:n. Att äga sitt eget hus innebär att man kan bo och leva som man vill. Att äga ett företag innebär att man kan välja hur man spenderar sin tid, säger Emma Heikensten.

Om inte ägandet balanseras når vi ingen jämställdhet, oavsett vilka lönediskussioner vi har.

– Makten ligger hos ägarna och män äger dubbelt så mycket av Sverige – dubbelt så mycket aktier, dubbelt så mycket fastigheter och mark, dubbelt så mycket bolag och bilar.


”Ägande är en maktfråga”

Detta leder i sin tur till en ojämnställd fördelning av makten över sitt eget liv, sina beslut och om hur hela samhället utvecklas.

– Av inrapporterade verkliga huvudmän i bolag är 26 procent kvinnor, det är ganska nedslående. Och av upphovsrätter till musik är siffran för kvinnor 21 procent och för män 79 procent, säger Emma Heikensten.

Och så där fortsätter rapporten, område för område.

Några snabba lösningar finns inte, men genom att uppmärksamma och diskutera skillnaderna i ägande kan individer ta makten över sina liv.

– Vi vill att alla ska börja fundera över sina egna beslut. Kan man äga sin bostad? Har jag ett sparande i aktier? Det vi vill är helt enkelt att kvinnor ska börja prata pengar och ägande och inse att det är en maktfråga, säger Emma Heikensten.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!