Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans nödrop om Leo, 47, i ”Lyxfällan”

Tog lån för att skaffa sparkapital – nu får han akut hjälp i TV3-programmet.
Leo, 47, Leo har stora drömmar och går kurs efter kurs utan att fullfölja - vilket resulterat i att han på ett år bränt över 150 000.Foto: TV3
Leos mamma Elisabeth har hjälpt honom med hyra och mat.Foto: TV3
Författaren Elaine Eksvärd peppar Leo att satsa på sin dröm.Foto: TV3

Leo, 47, är en sökare och vet inte riktigt vad han vill med sitt liv.

Han tog lån för att skaffa sparkapital och brände 150 000 på inspirationskurser.

– Jag tappade kontrollen, säger Leo i ”Lyxfällan”.

47-åringen från Stockholm är singel och bor i liten enrummare i korridor. Han har inget jobb, ingen a-kassa heller och CSN har fryst sina utbetalningar på grund av uteblivna betyg.

Drömmen är att bli föreläsare och kunna försörja sig på det. Men vägen dit startar med en uppförsbacke i form av ett skuldberg på 675 000 kronor.

Levde flott på lån

– Jag är arg på mig själv för att jag tagit dumma lån. Men jag var nog tvungen att smälla in i väggen för att fatta, säger Leo till Expressen.

För två år sedan lånade han 225 000 för att skaffa sig ett ”sparkapital”. Magdalena Kowalczyk, programledare i ”Lyxfällan”, låter chockad.

Leo spenderade sedan 150 000 på olika inspirationskurser som hittills inte lett till något jobb. När pengarna tog slut fixade han nya lån till vansinniga räntor.

Leo lånade sig till en flashig livsstil med lyxiga resor och krogkvällar. Hans garderob är som en parad av märkesskjortor och oanvända skor.

Men flera skulder har gått till inkasso och varje månad går Leo back 29 000.

Då lånar han pengar till mat och hyra av sin mamma Elisabeth. Hon har svårt att säga nej, erkänner hon.

– Jag tror man ska vara lite hård mot honom, vilket jag inte klarar av, säger mamman vädjande i programmet.

Känt sig annorlunda

Leo förklarar att han alltid känt sig lite annorlunda och ensam. När syskonen kört om honom i livsracet har han byggt upp en fasad med dyra prylar.

Till Expressen säger Leo att en bakgrund med ADHD och könsdysfori präglat hans liv och komplicerat det.

”Lyxfällan” ordnar ett möte med författaren och retorikexperten Elaine Eksvärd som peppar Leo och erbjuder hjälp för att han ska kunna fullfölja sin dröm.

Under tiden har Leo fixat ett deltidsjobb som lagerarbetare för att kunna börja betala av på sina skulder.

När Expressen pratar med Leo ett halvår efter inspelningarna med ”Lyxfällan” berättar han att det varit en stökig tid. Utan stabil inkomst var det svårt att hålla budget och beta av skulderna.

Å andra sidan har han inte tagit några nya lån och har nu ansökt om skuldsanering. Kanske syns ett ljus i slutet av tunneln.

– Jag tror ändå det kommer något gott ut det här, och min dröm är fortfarande att kunna föreläsa och skriva böcker om min livsresa, säger Leo.

”Lyxfällan” sänds tisdag 27 oktober 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Molly, 23, bröt ihop under Lyxfällan – tog snabblån för att lyxshoppa
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!