Sverige stängde av säkerhetsskäl ute den kinesiska mobiljätten Huawei från det svenska 5G-nätet i höstas. Både företaget och Kinas regering rasade – och hotade att straffa Ericsson och andra svenska företag. Ett allvarligt hot mot Ericsson, Kina står för åtta procent av koncernens omsättning.
Som ett direkt resultat av denna skarpa varning började Ericssons vd Börje Ekholm bombardera utrikeshandelsminister Anna Hallberg med krav på att Sverige skulle ändra beslutet. Han skickade en rad sms i tuff men familjär ton som visar de goda och nära kontakterna mellan företagschefen och politikern.
Sensationella sms
Dagens Nyheters reportrar Jonas Fröberg och Linus Larsson avslöjade den sensationella sms-korrespondensen, en nyhet som gav internationellt genljud. Och som illustrerade de många komplikationerna i att göra affärer med Kina, ett land som präglas av kommunistiskt enpartistyre, benhård nationalism och superkapitalism – och av en ofta aggressiv utrikespolitik.
– Det är vanligt att kinesiska myndigheter utsätter utländska företag för påtryckningar. De håller deras marknadsandelar i Kina som gisslan om företagen inte ställer upp och gör politiska tjänster, säger Kinakännaren Jojje Olsson, som ger ut nyhetsbrevet In Beijing.
– Det är unikt att det kommer fram att en vd för ett storföretag försöker påverka regering i sitt eget land av rädsla för att förlora marknadsandelar i Kina. Det här är en stor grej som ger internationell uppmärksamhet, säger han.
Försöker påverka regeringen
Jojje Olsson berättar att han känner till fall där Huawei vänt sig till personer och bett dem försöka påverka den svenska regeringen.
Huawei verkar också genom kommunikationsbyråer och opinionsbildare i andra västeuropeiska länder där företaget utestängts, enligt Expressens källor. En metod är att placera för företagets gynnsamma debattartiklar i tidningar.
Ericssons vd Börje Ekholm skickade under ett par månader i höstas ett tiotal sms till handelsminister Anna Hallberg som besvarade dem. Dessutom hade de telefonsamtal och möten.
Ekholm begärde att regeringen skulle gripa in och ändra Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att stänga ute kinesiska Huawei och ZTE från det svenska 5G-nätet – sedan Säpo och Försvarsmakten varnat för kinesiskt spioneri och hot mot Sveriges säkerhet.
Vanlig kontakt
”Borde ni inte prata med PTS?” skriver Ekholm och Hallberg svarar ”Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje” i sms-en som DN publicerar. De båda kommer överens om samtal och möten, om ”kontakter enligt den linje vi diskuterade”.
Ekholm hotar underförstått med att Ericsson kan lämna Sverige om man inte får hjälp – och Hallberg försäkrar flera gånger att Ericsson är ”väldigt viktigt för Sverige”.
Den här typen av kontakt med företagsledare är vanlig, enligt handelsministern som är angelägen om ”nära dialog”.
Hennes pressekreterare Klara Watmani säger:
– Det är inte ovanligt att näringslivsföreträdare hör av sig till ministrar med synpunkter eller information de vill delge. Hallberg är mån om att ha en nära dialog med företag, såväl stora som små. Som utrikeshandelsministern lyfte fram i intervjun i DN är Ericsson ett företag som är viktigt för Sverige och EU – och därför självklart för henne att ha en dialog med. Hallberg och Ekholm umgås inte privat.
”Har inte gått till mötes”
Anna Hallberg har tidigare sagt till DN att hon ”självklart inte” har försökt påverka PTS och att hon inte har ”gått Börje Ekholm till mötes på någon punkt”.
Det är inte bara marknadsandelar i Kina som står på spel för Ericsson. De kinesiska myndigheterna har också andra påtryckningsmedel. Sedan två år tillbaka pågår en utredning mot Ericsson i Kina där ”miljardböter hotar”, skrev Svenska Dagbladet för ett år sedan.
Ett 20-tal tjänstemän från konkurrensmyndigheten slog till mot Ericssons kontor i Peking i april 2018. Utredningen handlar om licensavgifter som Ericsson tar ut av kinesiska mobiltillverkare, som anklagar det svenska företaget för att ta ut orimligt stora utgifter.
Tio miljarder i böter
För fem år sedan dömdes ett amerikanskt bolag till motsvarande nära tio miljarder kronor för brott mot den kinesiska konkurrenslagstiftningen, skriver SvD för att visa hur höga böterna kan bli. Utredningen mot Ericsson pågår fortfarande.
”Ericsson samarbetar i den undersökning du nämner. Som vi tidigare meddelat i Ericssons årsredovisning 2019 så informerades Ericsson i april 2019 av kinesiska SAMR (State Administration for Market Regulation) Anti-Monopoly Bureau att de inlett en undersökning av Ericssons licensiering av patent i Kina. I övrigt avböjer vi att kommentera detta ytterligare”, skriver Ericssons presschef Peter Olofsson i ett mejl.
Christer Ljungwall, nationalekonom med lång erfarenhet av forskning och närliggande uppdrag i Kina, säger att handel med Kina är en komplicerad fråga – och att det var ett misstag att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden ”i den grad” som beslutades av PTS med stöd av regeringen.
Kunde ha nått kompromiss
Han anser att man kunde ha nått en kompromiss och balanserad samverkan som gör det möjligt för Huawei att verka i Sverige.
– Kina är ett säkerhetshot, det kan vi inte bortse ifrån. Men vi har valt att handla med Kina och ha forskningssamarbete och annat utbyte. Det innebär att vi måste hitta flexibla lösningar som accepteras av båda parter. Det är bättre än att bara säga nej, säger Christer Ljungwall.
– Det finns möjliga modeller för att behålla hög nationell säkerhetsnivå samtidigt som till exempel kinesiska företag tillåts verka på den svenska och europeiska marknaden mer än i dag. Det innebär inte att kinesiska företag ska få härja fritt i Sverige. På vissa områden är det inte lämpligt med kinesiska ägare, säger han.