Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maktskifte i familjen: Tar över efter pappa

Fredrik Lundberg med dottern Katarina Martinson. Foto: JOEY ABRAIT / DAGENS INDUSTRI

Under vårens bolagsstämma så lämnar Fredrik Lundberg, 66, över ordförandeklubban för industrikoncernen Indutrade till sin dotter, Katarina Martinson, 36. 

Generationsskiftet är inte oväntat. 

– Frågan har inte varit om utan när Fredriks döttrar ska ta över. Det ser onekligen ut som Fredrik är på väg att trappa ner, säger Joakim Bornold, sparekonom hos Nordnet. 

Det berättar koncernen i ett pressmeddelande som de släppte under måndagsförmiddagen. 

Under en bolagsstämma i vår så kommer dottern Katarina Martinsson att axla ordförandemanteln i industrikoncernen Indutrade som omfattar 200 bolag i 28 länder. 

LÄS MER: Döttrarna som tar över makten från papporna

Katarina Martinsson: "Finns ingen stress"

Katarina Martinson och hennes syster Louise Lindh, 38,  stod förra året på 25 plats bland Sveriges miljardärer och var goda för 11 miljarder vardera enligt en uppskattning som gjordes av Veckans Affärer. 

Och deras pappa har hittills inte gått ut med några planer på att pensionera sig. 

– Det är klart att vi diskuterar, men pappa har inga planer på att lägga av. Så länge han är frisk och vill jobba mycket är det en förmån att få arbeta tillsammans med honom. Det finns ingen stress och ingen planerad agenda, sa Katarina Martinson när hon och systern Louise Lindh intervjuades av Veckans Affärer förra året. 

LÄS MER: Lundberg-dottern köper Sveriges dyraste hus

Katarina Martinsson köpte Sveriges dyraste hus

De är arvtagerskor till ett av Sveriges största företagsimperier, Lundbergs, och umgås med kungabarnen. 

Katarina Martinsson är civilekonom och har varit styrelseledamot i Indutrade sedan 2015. Dina Pengar skrev nyligen om att hon köpt Sveriges dyraste hus. 

Det formella skälet till att Fredrik Lundberg väljer att kliva av ordförandesposten är ett nytt regelverk från den europeiska bank- och säkerhetsmyndigheterna, EBA och ESMA, med riktlinjer på hur många styrelseuppdrag som en person som sitter i styrelsen för "ett betydande" bankaktiebolag får ha. Och Fredrik Lundberg är vice ordförande i styrelsen för Handelsbanken. 

LÄS MER: Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer

Joakim Bornold: "Fredrik Lundberg extremt framgångsrik"

Men Joakim Bornold, sparekonom hos Nordnet, menar att det snarare handlar om ett väntat generationsskifte i Lundbergssfären. 

– Frågan har inte varit om utan när Fredriks döttrar ska ta över. Det ser onekligen ut som Fredrik är på väg att trappa ner. Både Katarina och Louise har flyttat fram positionerna och det blir intressant och se hur makten kommer att fördelas mellan dem, säger Bornold, som menar att systrarna har en krävande prövning framför sig: 

– De har en tuff uppgift, ingen liten sak att ta över ett av Sveriges mäktigaste affärsimperium. Fredrik Lundberg har varit extremt framgångsrik.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!