– Det går inte att säga vad en bostad ska gå för längre. Det är nästan omöjligt att göra värderingar när marknaden ser ut så här, säger en mäklare som är specialiserad på försäljning av villor i södra Stor-Stockholm. Foto: / TT NYHETSBYRÅN– Det går inte att säga vad en bostad ska gå för längre. Det är nästan omöjligt att göra värderingar när marknaden ser ut så här, säger en mäklare som är specialiserad på försäljning av villor i södra Stor-Stockholm. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
– Det går inte att säga vad en bostad ska gå för längre. Det är nästan omöjligt att göra värderingar när marknaden ser ut så här, säger en mäklare som är specialiserad på försäljning av villor i södra Stor-Stockholm. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Matilda Adelborg, pressansvarig för bostadssajten Booli. Foto: BooliMatilda Adelborg, pressansvarig för bostadssajten Booli. Foto: Booli
Matilda Adelborg, pressansvarig för bostadssajten Booli. Foto: Booli
Siffror som bostadssajten Booli presenterade under fredagen visar att var tionde bostadsrätt i Stockholm, 10,7 procent av lägenheterna, såldes för sänkt pris under oktober. Foto: BooliSiffror som bostadssajten Booli presenterade under fredagen visar att var tionde bostadsrätt i Stockholm, 10,7 procent av lägenheterna, såldes för sänkt pris under oktober. Foto: Booli
Siffror som bostadssajten Booli presenterade under fredagen visar att var tionde bostadsrätt i Stockholm, 10,7 procent av lägenheterna, såldes för sänkt pris under oktober.  Foto: Booli
Det finns gott om skyltar ''Till salu''. Marknaden är översvämmad av objekt, men köparna är få. Foto: / TT NYHETSBYRÅNDet finns gott om skyltar ''Till salu''. Marknaden är översvämmad av objekt, men köparna är få. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Det finns gott om skyltar ''Till salu''. Marknaden är översvämmad av objekt, men köparna är få. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Mäklarnas panik – bostadsrätter reas ut

Publicerad

Desperata mäklare larmar nu om den övermättade bostadsmarknaden – med glest besökta visningar och iskalla budgivningar. 

– Jag har aldrig varit med om något som liknar det här under min karriär, så här tufft har det inte varit på hela 2000-talet, säger en mäklare. 

Bilden bekräftas av bostadssajten Booli som rapporterar att var tionde säljare tvingas sänka sina utgångspriser i både Stockholm och Uppsala. 

Budgivningarna i Stockholms län, och snittet för hela riket, är på den lägsta nivån sedan 2013.  

Utbudet av lägenheter till salu i riket var under oktober 47 procent fler än motsvarande period förra året. 

LÄS MER: Rekordmånga osålda lägenheter i Stockholm 

Mäklare: "Lägenheter som inte sticker ut blir inte sålda"

Stämningen bland Sveriges fastighetsmäklare sjunker i samma takt som den iskalla bostadsmarknaden. Vi har talat med flera mäklare, som motvilligt kommenterar den rådande marknaden mot att slippa skylta med sina namn.

– Lägenheter som inte sticker ut blir inte sålda. Det kommer färre på visningarna än vad vi hade budgivare för ett halvår sedan. Förra helgen hade jag visningar där det bara kom en enda spekulant, säger en mäklare som vittnar om en undergångsstämning i kåren. 

Siffror som bostadssajten Booli presenterade under fredagen visar att var tionde bostadsrätt i Stockholm, 10,7 procent av lägenheterna, såldes för sänkt pris under oktober. 

LÄS MER: FI vägrar backa om nya amorteringskrav 

Hätsk stämning när mäklare tvingas till lockpriser

Samtidigt så skjuter utbudet av osålda bostäder i höjden. 

En utveckling som ger mäklarbyråerna skrämselhicka. 

– Jag har aldrig varit med om något som liknar det här under min karriär, så här tufft har det inte varit på hela 2000-talet, säger en mäklare.  

En källa med insyn i en av de största mäklarbyråerna uppger att stämningen är hätsk: 

– Mäklarna är tvingade att gå ut med lockpriser nu när marknaden sviktar.  

LÄS MER: Nu svämmar Stockholm över av bostäder till salu 

Mäklare förstår inte vad som händer med marknaden

En mäklare som jobbar med att sälja villor i Stockholms län beskriver sin förvirring: 

– Det går inte att säga vad en bostad ska gå för längre. Det är nästan omöjligt att göra värderingar när marknaden ser ut så här. 

Marknadsläget verkar tyngt av en psykologisk press, inte bara av de nyare tuffare amorteringsreglerna som väntas på andra sidan årsskiftet, och är svårt att tyda för mäklaren. 

– Vi förstår inte riktigt vad det är som händer och vad som orsakat det här. Det gör ju också att det inte går att bedöma hur länge det ska pågå. 

LÄS MER: Ränteavdraget på väg ändras – dyrare att bo

Värst prispress i Uppsala – 13,2 procent sänker priset

Även om utvecklingen är tydligast i Stockholm, där trenderna på bostadsmarknaden märks tidigast, har närliggande Uppsala till och med en mer sjunkande marknad: under oktober fick 13,2 procent av säljarna sänka priserna på sina lägenheter. 

I Västerbotten låg antalet prissänkningar på 9,9 procent under samma månad och både Örebro och Gotlands län hamnade på över 8 procent. 

Bostadssajten Booli anser att utvecklingen är logisk. 

- Säljare förväntar sig mer än vad köpare är beredda att betala just nu. Det är fullt naturligt –köpare är snabba att följa med vid nedgångar, medan säljare är snabba uppåt, säger Matilda Adelborg, som är pressansvarig hos Booli. 

Andra län, som exempelvis Värmland där 2 procent av bostäderna blivit prissänkta under oktober, har klarat sig undan den värsta pressen. 

Så sänks bostadspriserna i ditt län

Andelen prissänkta bostäder under oktober och september i år i procent 

Blekinge län 

Oktober: 2, 6 

September: 1 

Dalarnas län 

Oktober: 3,8 

September: 1,2 

Gotlands län 

Oktober: 8,9 

September: 7,1 

Gävleborgs län 

Oktober: 2,6 

September: 2,3 

Hallands län 

Oktober: 5,1 

September: 3,6 

Jämtlands län 

Oktober: 4,8 

September: 2,8 

Jönköpings län 

Oktober: 4,2 

September: 2,3 

Kalmar län 

Oktober: 3,3 

September: 2,1 

Kronobergs län 

Oktober: 2,9 

September: 1,8 

Norrbottens län 

Oktober: 8,1 

September: 4,7 

Skåne län 

Oktober: 7 

September: 4,6 

Stockholms län 

Oktober: 10,7 

September: 6,2 

Södermanlands län

Oktober: 5,8 

September: 3,9 

Uppsala län 

Oktober: 13,2 

September: 7,1 

Värmlands län 

Oktober: 2 

September: 2 

Västerbottens län 

Oktober 9,9 

September: 6,3 

Västernorrlands län 

Oktober: 7,9 

September: 5,7 

Västmanlands län 

Oktober: 7,2 

September: 3,5 

Västra Götalands län 

Oktober: 4 

September: 2,7 

Örebro län 

Oktober: 8 

September: 3,8 

Östergötlands län 

Oktober: 4,5 

September: 2,1 

 

Källa: Booli

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen