Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare vill se tuffare regler vid budgivning

Även om priserna mattats av och gått tillbaka något så har ökningen varit stor det senaste året och mäklarföretag efterlyser tuffare regler vid budgivning, rapporterar DN. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Budgivningar kan ofta dra iväg på bostadsrätter. Ett problem som flera mäklare vill lösa med bindande bud. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Flera mäklarfirmor vill se tuffare regler vid budgivning på bostäder, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. 

Bland annat föreslås krav på bank-ID och bindande bud. 

– Vi tror att bindande bud med en tidsbegränsning på 24-48 timmar skulle göra stor skillnad, säger  Mäklarhusets vd Erik Wikander till DN.   

Mäklarföretagen upplever att oseriösa budgivare är ett stort problem vid bostadsförsäljningar och efterlyser ett tuffare regelverk, visar DN:s granskning

Mäklaren: "Skulle minska oron på marknaden"

För att personer som inte har för avsikt att köpa bostäder ska kunna trissa upp budgivningar föreslår Mäklarhusets vd, Erik Wikander, att buden blir bindande – innan köpekontraktet undertecknats. 

– Vi tror att bindande bud med en tidsbegränsning på 24-48 timmar skulle göra stor skillnad. Det skulle minska oron på marknaden och dämpa prisutvecklingen, säger vd Erik Wikander till DN. 

I mitten av juli publicerade Svensk Mäklarstatistik siffror som visade att bostadsrättspriserna sjunkit med 1 procent under den senast undersökta tremånadersperioden, april till och med juni. Villapriserna fortsatte dock stiga överallt förutom i Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik. 

Kraftiga prisuppgångar senaste året

Enligt siffror från bostadsprisindexbolaget Valuegard har även villapriserna sjunkit under de senaste månaderna. 

Men räknat på de senaste 12 månaderna har prisuppgångarna varit rejäla och breda. För både bostadsrätter och villor handlar det om uppgångar kring 8 procent. 

Mäklarhuset och andra mäklarföretag som DN har varit i kontakt menar att oseriösa budgivare är en bidragande orsak till det senaste årets prisuppgångar. Mäklarfirman Bjurfors vd, Pontus Bjurfors, berättar för tidningen att han skulle vilja se en bindande budgivning där köpare får identifiera sig med bank-ID.   

Hushållen samlade bostadslån över 3 000 miljarder kronor

För att få bukt med skenande bostadspriser och hushållens höga bostadsbelåning, som nyligen passerade 3 000 miljarder kronor, har Finansinspektionen förslagit tuffare amorteringsregler som sannolikt träder i kraft under nästa år. 

SBAB och dess informationschef Karin Hellgren tycker att bostadsägare ska börja fundera över mer "Radikala alternativ", som att att skaffa en mindre bostad eller flytta till ett område där bostäderna är billigare.  

– I den händelse räntorna stiger till en nivå då det blir svårt att klara kostnaderna, sa Karin Hellgren när lånesiffrorna offentliggjordes. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!