Köparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent – och säljarna får välja mellan att gilla läget eller skjuta upp försäljningar. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLKöparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent – och säljarna får välja mellan att gilla läget eller skjuta upp försäljningar. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Köparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent – och säljarna får välja mellan att gilla läget eller skjuta upp försäljningar.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar, säger mäklarchefen Erik Olsson. Foto: PRESSBILD / PRESSBILDSäljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar, säger mäklarchefen Erik Olsson. Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar, säger mäklarchefen Erik Olsson. Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Mäklare: Säljare måste acceptera lägre priser

Publicerad

Efter guldruschen på bostadsmarknaden – nu har höstkylan hunnit ikapp säljarna och köparna har momentum. 

Deras betalningsvilja har sjunkit med 10 till 15 procent. 

– Just nu leder köparna på poäng. Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar, säger Erik Olsson, vd för fastighetsmäklaren med samma namn, till Nyhetsbyrån Direkt

Efter en långvarig dragkamp mellan säljare och köpare på den svenska bostadsmarknaden tycks nu de förstnämnda ha fått vika ner sig. 

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostadsrätter reas ut 

Antalet försäljningsobjekt har ökat med 50 procent

Köparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent – och säljarna får välja mellan att gilla läget eller skjuta upp försäljningar. 

– Men just nu leder köparna på poäng. Säljare får anpassa sig nedåt snarare än att köpare behöver gå upp för att möta säljares höga förväntningar. Det hänger samman med att utbudet av bostäder är så pass stort, säger Erik Olsson till Nyhetsbyrån Direkt. 

De, för säljare, dystra siffrorna har duggat tätt den senaste tiden. Under måndagen släppte SBAB statistik från sin bostadssajt Booli som visade att antalet bostäder till försäljning ökat med cirka 50 procent för både Stockholm och riket som helhet. 

LÄS MER: Nu svämmar Stockholm över av bostäder till salu

Mäklare: "Har aldrig varit med om något som liknar det här"

Det blir färre besökare på visningarna och mindre drag i budgivningarna. 

– Köpare är mindre benägna att dra i gång snabba budgivningar. När den osäkrare marknaden nu hållit i ett tag börjar en större andel säljare anpassa sig, säger Erik Olsson till Nyhetsbyrån Direkt. 

I fredags berättade Expressens Dina Pengar om hur desperata bostadsmäklare larmar om en  allt kyligare marknad.

– Jag har aldrig varit med om något som liknar det här under min karriär, så här tufft har det inte varit på hela 2000-talet, berättade en av mäklarna. 

LÄS MER: Till salu – Sveriges dyraste lägenhet

Mäklarnas oro backas upp av statistiken från Booli

Deras oro får näring av de senaste säljsiffrorna från Booli som visar att var tionde bostadssäljare i Stockholm och Uppsala tvingas sänka utgångspriset, och att trenden är liknande för riket som helhet. 

Budgivningarna i Stockholms län, och snittet för hela riket, är på den lägsta nivån sedan 2013.  

Utbudet av lägenheter till salu i riket var under oktober 47 procent fler än motsvarande period förra året. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen