Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majoritet av svenskarna emot höjd pensionsålder

Majoriteten av svenskarna säger nej till förslaget om höjd pensionsålder, enligt en Sifoundersökning beställd av Svenska Dagbladet. Foto: PENSIONSMYNDIGHETEN / SCANPIX SWEDEN

Majoriteten av svenskarna säger nej till förslaget om höjd pensionsålder, enligt en Sifoundersökning beställd av Svenska Dagbladet. 

Totalt 56 procent tycker att förslaget är "mycket" eller "ganska dåligt", visar undersökningen – och kvinnor är de mest kritiska.

Det var förra veckan som riksdagens pensionsgrupp presenterade förslaget för riksdagen. 

Den mest uppmärksammade förändringen är höjningen av åldergränser för pensionen. Ett av förslagen innebär att lägsta ålder för uttag av allmän pension höjs från dagens 61 år till 64 år. Förändringen ska ske stegvis fram till 2026.

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, sa Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, och Per Bolund, ansvarig för AP-fonderna och premiepension i regeringen i förra veckan.

Men i en opinionsundersökning gjord av Sifo för Svenska dagbladet är majoriteten av svenskarna emot förslaget.

Totalt 56 procent emot

På frågan om det är bra eller dåligt att lägsta pensionsålder höjs från 61 år till 64 år svarar 31 procent att förslaget är mycket dåligt medan 25 procent tycker det är ganska dåligt – totalt 56 procent, enligt undersökningen.

 

LÄS MER: Nytt besked: Lägsta pensionsåldern höjs 

 

Endast åtta procent av de tillfrågade tycker att förslaget är "mycket bra" och 23 procent tycker att det är "ganska bra". 12 procent har ingen åsikt, eller är tveksamma.

Kvinnor är mest kritiska till förslaget, visar undersökningen. 61 procent av kvinnorna tycker det är ett mycket dåligt eller ganska dåligt förslag jämfört med 51 procent för männen, skriver SvD.

Undersökningen visar också att det finns skillnader mellan generationerna. I åldern 18–29 år tycker endast 42 procent att höjd åldergräns är ett mycket dåligt eller ganska dåligt förslag.

Fick kritik från PRO och SPF seniorerna

Redan när pensionsgruppen presenterade förslaget fick det kritik. Bland annat från PRO och SPF seniorerna som inte var helt nöjda.

På PRO tror man att den nya överenskommelsen kommer att öka de ekonomiska klyftorna mellan pensionärer och mellan kvinnor och män.

– Vi ser redan i dag hur stora skillnader det är mellan personer med olika utbildningsnivå och i olika yrkesgrupper. Där finns också grundläggande skillnader i möjligheten att överhuvudtaget kunna jobba längre, sa Christina Tallberg, ordförande PRO förra veckan. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!