Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maj-Lis, 89, nekas kvinnlig duschhjälp

Hemtjänsten begär hjälp av militären
”Det skulle kännas naturligare om en kvinna tog i mig eftersom jag är kvinna själv”, säger Maj-Lis Blomberg, 89.
Foto: Jenny Lundberg / Arbetarbladet

Maj-Lis Blomberg, 89, är i behov av hemtjänst och behöver ibland hjälp att duscha.

Ofta får hon hjälp av män – trots att hon uttryckligen bett om kvinnlig personal.

– Jag önskar att någon kunde tänka på omsorgstagarnas bästa, säger dottern Kersti Haglund till Arbetarbladet. 

Under de senaste fem åren har Maj-Lis Blomberg, 89, från Sandviken, varit i behov av hemtjänst. Hon har lätt för att svimma och det behöver alltid vara någon i samma rum när hon duschar.

Maj-Lis har aldrig visat sig naken för det andra könet annat än i intima sammanhang – men nu är det just det hon tvingas göra.

Kan upplevas som kränkande

När hon ska duscha förväntas hon klä av sig och låta en, för henne främmande man, ta på hennes kropp. Vilket kan upplevas som kränkande.

– Det skulle kännas naturligare om en kvinna tog i mig eftersom jag är kvinna själv, säger Maj-Lis Blomberg till Arbetarbladet.

Ett kommunbeslut står i vägen för Maj-Lis önskemål om kvinnlig personal.
Foto: Jenny Lundberg / Arbetarbladet
Men beslutet strider också mot kommunens egen värdegrund för hemtjänsten.
Foto: Jenny Lundberg / Arbetarbladet

Kommunen: Vi gör inte fel

Hon har vid flera tillfällen vägrat duscha med en manlig assistent och har berättat för sin dotter om problemet. Dottern har hört av sig till ansvarig chef för att få till en lösning. Men Maj-Lis vägras få välja vem som ska hjälpa henne att duscha.

Sandvikens kommun har tagit ett beslut som gör att omsorgstagaren inte får välja personal utifrån kön och etnicitet. Något som också går stick i stäv med kommunens värdegrund för hemtjänsten, som säger att:

”Tjänsten ska utformas och utföras med hänsyn till dennes privatliv, kroppsliga och själsliga integritet, samt dennes självständighet och självbestämmande.”

– Tjänsten ska utformas och utföras på det sätt som beskrivs, för oss handlar det om ”huret”. Hur insatserna utförs, det vill säga inte av vem, säger Ann-Louise Brolin, verksamhetschef för hemtjänsten i Sandvikens kommun, till Arbetarbladet.

Dottern: Tänk på omsorgstagarnas bästa

Maj-Lis dotter Kersti Haglund tycker att kommunen borde ha förståelse för att en person kan känna sig väldigt utsatt av den här sortens situation när det sker i det egna hemmet och ingen annan är där.

– Jag önskar att någon kunde tänka på omsorgstagarnas bästa, säger hon till Arbetarbladet.


Hemtjänsten hällde lim i ögat på kvinna.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!