Hanna Malmodin är programledare för Börsmorgon.Hanna Malmodin är programledare för Börsmorgon.
Hanna Malmodin är programledare för Börsmorgon.
MQ lämnar kvartalsrapport på torsdagen. Foto: Malin LööfMQ lämnar kvartalsrapport på torsdagen. Foto: Malin Lööf
MQ lämnar kvartalsrapport på torsdagen.  Foto: Malin Lööf

Magplask för klädkedjan MQ

Publicerad

Efter att ha redovisat sin kvartalsrapport konstaterar ledningen att resultatet inte utvecklat sig som man önskat.

Samtidigt fortsätter aktien att tappa – och sjönk med 2,4 procent efter börsens öppnande.

– Den kommer garanterat att tappa i dag, säger DI:s analytiker Richard Bråsei dagens Börsmorgon.

Det var under torsdagsmorgonen som klädbolaget MQ släppte sin kvartalsrapport. Resultaten har inte utvecklat sig på det sätt som MQ:s bolagsledning önskat sig.

Vd för MQ, Christina Ståhl, kommenterar i rapporten att resultatutvecklingen ”beror på den svaga utvecklingen av bruttomarginalen till följd av ett högre varutryck i kombination med en utmanande dollarkurs”.

Under helåret sjönk bruttomarginalen från 55,8 till 54 procent. För fjärde kvartalet kan man redovisa en bruttomarginal på 49,9 procent, vilket är en sänkning i jämförelse med samma kvartal förra året, då den låg på 53,3 procent. Rörelseresultatet sjönk, från 158 till 121 miljoner kronor.

– Omsättningen var bättre än väntat men bruttomarginalen stökar till det ordentligt för dem. Vinsten per aktie var betydligt värre än väntat. Där hade analytikerna räknat med en krona men nu blev det ungefär 75, 76 öre, säger Dagens Industris analytiker, Richard Bråse, i dagens Börsmorgon.

MQ:s aktie har tappat med ungefär 30 procent sedan början av året. Efter att bolaget presenterat sin nya rapport fortsatte tappet och aktien hade på morgonen backat med 2,4 procent.

Följ Börsmorgon – varje morgon

I Dagens Industris Börsmorgon, som produceras tillsammans med Expressen, bevakar programledarna Hanna Malmodin och Pia Sehm vad som händer när Stockholmsbörsen öppnar med programmets gäster och experter som ger de bästa analyserna och aktietipsen. Börsmorgon sänds varje vardag mellan klockan 08.50 och 09.10. Hör gärna av dig med frågor och kommentarer till borsmorgon@di.se.

På sociala medier når du oss med hashtaggen #borsmorgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen