Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De flesta har vi faktiskt hjälpt till ett bättre liv”

Magnus Hedberg, 46, har avslutat sin 15 säsong som programledare för TV3:s långkörare Lyxfällan.
Foto: TV3 / FOTO: TV3
Deltagaren Annika var med i Lyxfällan i fjol.
Foto: TV3/Lyxfällan
Lärarvikarien Florence, 22, från Borås
Projektledaren Magnus, 53, i Sollentuna.
Nikki, 24, från Stenungsund.

Magnus Hedberg, 46, har avslutat sin 15 säsong som programledare för TV3:s långkörare Lyxfällan. 

Nu berättar han om de viktigaste lärdomarna efter alla möten med deltagare i ekonomisk kris.

– Att få ordning på viktiga papper och lösenord ger ett psykologisk lugn, säger han till Dina Pengar. 

Den 24 säsongen av Lyxfällan har nu avslutats. Nytt för i år var att programledaren Magnus Hedbergs mångårige parhäst, Patrik Grimlund, bytts ut mot tre andra profiler: Frida Boisen, Patrik Wincent och Magdalena Kowalczyk. 

Hur har det nya upplägget fungerat? 

–  Jag tycker att det har fungerat bra och det verkar som tittarna har tagit emot det väl. Jag är själv fascinerad över att Lyxfällan fortfarande väcker så enormt intresse, säger Magnus Hedberg till Dina Pengar. 

LÄS MER: Peder, 50, köpte lägenhet i solen trots sitt skuldberg

Den nya appen ska ge ordning och reda

Magnus Hedberg använder inte säsongsuppehållet för att vila upp sig i hängmattan – i stället är han nu med och lanserar en ny app. 

Magnus Hedberg tillsammans med Patricia Ingemarsson och Jenny Wuori, som grundat appen YourPDi.
Foto: YourPDi

Appen är grundad av Patricia Ingemarsson och Jenny Wuori och Magnus Hedberg är ansiktet utåt. 

Den ska fungera som en personlig digital assistent, som lagrar viktiga dokument och lösenord åt användaren i en krypterad molntjänst. 

Det kan handla om allt från flera år gamla kvitton, som plötsligt kan behövas till en stulen cykel, vaccinationsdokument och lösenord till Netflixkontot. 

LÄS MER: Tjänar 43 500 – får bidrag av sina söner

Magnus Hedberg om åren med Lyxfällan

– Det är en app på temat ordning och reda. i mitt jobb som programledare för Lyxfällan har jag kunnat se hur välgörande det är för människor, både mentalt och fysiskt, att få ordning på sina papper och viktiga uppgifter, säger Magnus Hedberg, som genom åren har hjälpt hundratals deltagare som befunnit sig i ekonomisk kris.    

Om du kortfattat skulle försöka sammanfatta åren som programledare, hur skulle du göra det? 

– Fantastiskt lärorika och det är stort att få höra hur många liv vi har varit med och förändrat. Sedan är det klart att inte 100 procent av deltagarna förändrar sig över tid. Det finns de som faller tillbaks i någon form. Men det stora flertalet har vi faktiskt hjälp till ett bättre liv. Det kanske låter pretentiöst, men det är fantastiskt att få vara med om det. 

LÄS MER: Nikki, 24, skuldsatte sig för att förstora brösten

Magnus Hedberg: "Allt hänger ihop i livet"

Vilka är de viktigaste lärdomarna som du dragit av att möta alla de här människorna som befunnit sig i privatekonomiskt kaos? 

– Framförallt att man inte ska döma människor för snabbt. Det finns oftast större förklaringar och motiv till att folk beter sig som de gör och man får lyfta på stenarna. En annan lärdom är att deltagarna ofta är rädda för att omgivningen ska reagera negativt när de går ut med sin dåliga ekonomi – men efter att programmet har sänts så blir det oftast tvärtom. Omgivningen undrar varför de inte har berättat något tidigare, och berättar att de finns där för att för att hjälpa. 


Tre fall i Lyxfällan som engagerat

26 april: Lärarvikarien Florence, 22, från Borås gick med 18 000 kronor i månaden. Då köpte hon pizza på avbetalning och åt dyra lunchbufféer – för att spara pengar. ”Man kan äta hur mycket man vill och blir proppmätt”, sa hon till Lyxfällan i april.

24 maj: Nikki, 24, från Stenungsund skuldsatte sig – för att förstora brösten. Hon drömde om att bli Youtube-stjärna men hade dragit på sig över 700 000 i skulder. Hon jagades av både kronofogden och Inkasso och tingades en period tvingades hon bo i en bil.

31 maj: Projektledaren Magnus, 53, i Sollentuna tjänade 43 500 kronor i månaden men fick ändå – varje månad – tusentals kronor av sina pensionerade föräldrar och studerande söner. Samtidigt som skuldberget växte hade han drömmar om att flytta till Thailand.


En tredje lärdom är att privatekonomin är en av flera delar i livspusslet som samspelar. 

– Allting hänger ihop i livet. Ekonomi, relationer, jobb och fysisk och psykisk hälsa. Allt det där hänger ihop. Så får man någon slags ordning och reda i ekonomin så är det ofta väldigt mycket annat som också blir bättre, som ringar på vattnet, säger Magnus Hedberg.   

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!