Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magdalena Anderssons krav mot skatteparadis

Finansminister Magdalena Andersson vädjar till Portugal att stoppar möjligheten att inte betala skatt på tjänstepensionen från Sverige.

– Jag hade att allvarligt samtal med min portugisiske kollega om saken i går kväll, säger Magdalena Andersson till Dina Pengar.

Det var i samband med ekofinmötet i Bryssel – EU:s finansministermöte – som Magdalena Andersson gick på sin portugisiske kollega Mario Centeno.

– Jag hade att allvarligt samtal med min portugisiske kollega om saken i går kväll där jag beskrev den ilska som finns i Sverige hur det fungerar. Det handlar om svenskar som har tjänstepension och som ofta har ganska hög tjänstepension, som tar ut den helt utan att betala skatt. Det väcker mycket ilska i Sverige. Det har jag beskrivet.

Hur reagerade din portugisiske kollega?

– Jag mötte viss förståelse.

”Försökt få möte”

Det är en socialdemokratisk minoritetsregering som styr i Portugal och Magdalena Andersson ställer nu sitt hopp till att den ska stoppa de svenska tjänstepensionärernas skattefrihet.

Mario Centeno, finansminister i Portugal. Foto: Armando Franca / AP TT

Varför har du vaknat till liv i den här frågan just nu? Det är ju ingen ny företeelse.

– Vi har försökt få till stånd ett möte under en tid med Portugals finansminister. Antingen har inte jag varit på ekofinmötet, eller så har han inte varit det.

 

LÄS OCKSÅ: Flytta till solen och lev gott på din pension

 

Klart är att SVT:s Uppdrag gransknings reportage i januari om ''skatteflykten'' till Portugal varit den verkliga gnistan som tände Magdalena Andersson i frågan.

”Helt orimligt”

– Om man flyttar till Portugal för att man tycker om fado eller vinho verde, eller vill ha ett skönt klimat, då ska man kunna göra det. Men flyttar man bara för att undvika skatt, då tycker jag man ska se sig själv i spegeln om man verkligen kan stå för det beslutet, sa finansminister Magdalena Andersson i samband med programmet.

Den här upprördheten du talar om. Är det kopplat till programmet?

– Jag träffar på väldigt många människor som tycker det är helt orimligt att man med hög tjänstepension inte betalar någon skatt alls.

Hur vill du se det när det gäller Portugal om du fock bestämma?

– Att man betalar skatt antingen i Portugal eller i Sverige. Det som är oacceptabelt nu är de skatteregler som finns i Portugal att man inte betalar någon skatt alls.

Är du beredd att ta frågan till central EU-nivå med alla finansministrar i EU?

– Vi får se vad som händer. Det är en ny regering. Det är inte samma regering som genomförde förändringen.

Folk får hjälp att slippa skatta

Den fortsatta diskussionen mellan Portugal och Sverige om beskattningen av tjänstepensionen ska nu föras över till ''tjänstemannanivå''.

Skattereglerna för den som flyttar till Portugal och pensionerar sig är extremt gynnsam för den som har tjänstepension. Foto: Julius Fekete

I regeringskansliet har man noterat att antalet svenskar som flyttar till Portugal ökat kraftigt.

– Det är en ökning av antalet personer. Vi ser också en aktiv marknadsföring kring detta. Byråer som hjälper till så att folk inte betalar skatt.

 

LÄS OCKSÅ: Hon förverkligade sin dröm om ett livi solen

 

Skattereglerna för den som flyttar till Portugal och pensionerar sig är extremt gynnsam för den som har tjänstepension. Ingen skatt utgår. Portugiserna införde den generösa regeln när landet befann sig i total ekonomisk kris och ville locka till sig människor som kunde spendera pengar i landet.

Magdalena Andersson (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Laglig möjlighet undgå skatt

Den lagliga möjligheten att undgå skatt på tjänstepensionen har också upptäckts av en del med höga tjänstepensioner som valt att flytta just till Portugal och plocka ut tjänstepensionen ograverat under fem år och sedan flytta hem med de ''skattefria inkomsterna''.

Antalet svenskar som flyttat till Portugal har också ökat och börjat synas i Statistiska centralbyrån, SCB:s statisk.

2015 flyttade 194 svenskar till Portugal.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!