Magdalena Anderssons hyllning till oppositionen

Finansministern: ”Lagt de största krispaketen som någonsin ha gjorts”
Ulf Kristersson och Magdalena Andersson deltog i Aktuellt på onsdagskvällen.
Foto: SVT
Magdalena Andersson i riksdagen efter att ha presenterat vårbudgeten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den nya vårbudgeten kallas ”historisk”.

Nu får den delvis beröm av övriga partier – samtidigt som finansminister Magdalena Andersson, S, hyllar oppositionen.

– Annars hade det här aldrig varit möjligt, säger hon i SVT:s Aktuellt.

På onsdagen släppte regeringen sin vårändringsbudget. Den uppgår till 107 miljarder kronor – och nästan allt fokus ligger på coronaviruset.

Några åtgärder som ingår är höjd a-kassa, slopad karensdag, korttidspermitteringar och mer pengar till landets kommuner och regioner.

Finansminister Magdalena Andersson, S, säger i SVT:s Aktuellt att detta är ”ett helt unikt stort krispaket”. Och att det aldrig hade varit möjligt utan övriga partier:

Magdalena Anderssons beröm

– Dels med det konstruktiva samarbete regeringen har med Centerpartiet och Liberalerna men också att oppositionspartierna verkligen har ställt upp och tagit ansvar och visat att svensk politik står stark och sammansvetsad nu när Sverige är i kris. 

Kritiken brukar inte låta vänta på sig när budgeten släpps. Men i kvällens Aktuellt får den också beröm – även om övriga partier har mer att önska.

– Regeringen gör bra saker men för lite saker. Vi samarbetar bra i riksdag och regering men jag tycker att regeringen underskattar dramatiken i det som kan hända, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, i SVT.

Moderaterna kräver mer

Han fortsätter:

– Förstörelsen av svenska företag och jobb – om man inte gör tillräckligt just nu – kommer kosta oss väldigt mycket mer på längre sikt. Alltså är det värt att investera enorm kraft i att hjälpa företag att övervintra.

M vill bland annat se fler insatser som går direkt in i företagen, till exempel slopad arbetsgivaravgift och halverade hyreskostnader.

Magdalena Andersson säger sig vara ”beredd att lyssna på andra förslag”.

– Men vi har lite olika roller, det är ofta oppositionen i början av en kris tycker att regeringen ska göra väldigt mycket mer. Regeringen och samarbetspartierna har i slutändan ansvar för att det finns pengar om krisen blir mer långvarig, säger finansministern i Aktuellt.

Ebba Busch: ”Alla höjer sig”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch kallar det hela ”en vårbudget inte likt någon annan”.

– Det är en väldigt stor grad av konstruktivitet mellan alla partier. Alla höjer sig över partigränserna och gör det som krävs när det nu är kris, säger hon i Aktuellt.

Men även KD skulle vilja se fler akuta åtgärder, framför allt kompensation till de företag som tappar sin omsättning men står kvar med fast kostnader.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, tror också att fler åtgärder behövs framöver – och håller med KD om kompensation till företag. Samtidigt lyfter hon fram att vårbudgeten har ”stor uppslutning i riksdagen”.

V-ledaren om budgetens svaghet

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger även han att det ”finns delar som är bra” i budgeten, som partiet har efterfrågat.

– Men det finns en stor svaghet: kommuner och regioner går sämre och det innebär lägre personaltäthet på äldreboende och nedskärningar i sjukvården.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LO vill se en ny tilläggsbudget för att säkra a-kassan.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!