Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andersson: ”Fullt möjligt att få ner arbetslösheten ytterligare”

Läget är ljust för den svenska ekonomin – men under nästa mandatperiod finns utmaningar både i form av brexit och av en åldrande befolkning. 

Det var budskapet när finansminister Magdalena Andersson presenterade läget i svensk ekonomi på Harpsund.  

– Det samlade reformutrymmet i nästa års budget är mellan 25 och 26 miljarder, säger Magdalena Andersson. 

Regeringen var under torsdagen samlad på Harpsund för budgetmöte och kräftskiva. Under eftermiddagen redogjorde Magdalena Andersson för det ekonomiska läget och förutsättningarna inför 2019. 

Finansministern inledde med att måla upp en ljus bild av svensk ekonomi där tillväxten är god, sysselsättningen stiger, arbetslösheten sjunker och statsfinanserna är stora. 

Amerikansk handelspolitik risk 

– Jag får kritik av mina borgerliga motparter för att måla ekonomin ljus, men det är så siffrorna ser ut. Det går väldigt starkt i svensk ekonomi, säger Magdalena Andersson på

Men det finns risker. Finansministern lyfte fram den amerikanska handelspolitiken, brexit och osäkerheten kring den italienska budgeten som utrikes orosmoln.

– Vi ser en alltmer protektionistisk agenda från ett visst Twitterkonto, säger Magdalena Andersson och syftar på Donald Trump. 

Inrikes ligger risken för svensk ekonomi i bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning, enligt finansministern.

Bostadsmarknaden orosmoln

Även Stefan Löfven lyfte fram det goda läget i svensk ekonomi när regeringen ställde upp för den traditionsenliga fotograferingen utanför Harpsund tidigare under torsdagen.

– Det är 24 dagar kvar till valet. När vi tillträdde för snart fyra år sedan såg det betydligt sämre ut. Nu har vi vänt ett gigantiskt underskott till ett stort överskott. Vi har mer än 300 000 fler i arbete jämfört med när vi tillträdde, sa statsminister.

Nästa mandatperiod kommer enligt Magdalena Andersson bland annat att präglas av en åldrande befolkning där den så kallade försörjningskvoten ökar. 

– Framtida regeringar måste prioritera så att kommunerna får de resurser som krävs för att anställa alla de som behövs i äldreomsorgen och i hemtjänsten och också bygga alla de äldreboendena som behövs när vi blir fler som blir över 80 år. Det är en prioritering som jag tycker att framtida regeringar måste göra, då går det inte att gå fram med stora skattesänkningar för de som har höga inkomster, säger Magdalena Andersson. 

Ser du att det kan komma skattehöjningar under nästa mandatperiod?

–Vår bedömning är att det är fullt möjligt med den prognos vi har i dag. Det kräver att man prioriterar detta framför höginkomsttagare. 

Hon menar att detta är möjligt genom en växande ekonomi som genererar mer skatteintäkter.

–Min bedömning är att vi kan öka de offentliga utgifterna i den här prognosen med hundra miljarder under nästa mandatperiod. Så mycket skulle jag aldrig lova ut i ett val eftersom det alltid finns osäkerhet i prognoser, men givet att vi har ordning och reda i statsfinanserna och ekonomin fortsätter växa så finns också ett reformutrymme.

 

LÄS MER: Olika besked om arbetslösheten – det här gäller

LÄS MER: Efter Anderssons utspel: M-toppen slår tillbaka

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!