Magdalena Andersson: Därför vill jag inte bli folklig

SOCIALDEMOKRAT. Magdalena Andersson blev socialdemokrat i hjärtat framför ”Rapport” i SVT: ”När jag som barn satt i tv-soffan med mamma och såg att världen var orättvis. Att som barn se den fattigdom som finns i andra delar av världen och som drabbade andra barn påverkade mig mycket”, säger hon.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Att vara folklig går inte riktigt ihop med att vara finansminister, menar Magdalena Andersson. 

Och tur är väl kanske det. Att synas har aldrig varit hennes grej. 

– En del människor tycker om att stå i främsta ledet. Det är ett behov jag aldrig haft. 

Men att tävla, däremot. 

När Magdalena Andersson (S) gick ut gymnasiet gjorde hon det med elva femmor, två fyror och en tvåa (i gymnastik) i betyg. Hon visste precis vad hon ville bli som vuxen: civilekonom. 

Dessutom skulle hon utbilda sig till det just på Handelshögskolan i Stockholm. Inte för att det var den skola hon nödvändigtvis trodde var bäst – utan för att den var svårast att komma in på. 

– Jag gillar ju att sätta upp mål och sträva mot dem. Jag är en tävlingsmänniska. Så att försöka komma in där det var svårast var utmanande. Om Handels var bättre än andra skolor eller inte var i ärlighetens namn inte det jag funderade mest på, säger hon när vi ses på finansdepartementet på valborgsmässoafton. 

TUFFAST. ”Det var när vi klev in för fyra år sedan och hade så stora budgetunderskott att vi var tvungna att strama åt ganska rejält samtidigt som medvetenheten om underskottet inte riktigt fanns hos svenska folket”, säger Magdalena Andersson om vad som hittills varit svårast i rollen som finansminister.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vad har du fått det i från, den tävlingsinstinkten? 

– Det är svårt att veta så klart. Men när jag var elitidrottare och tävlingssimmade mycket så är det väl klart att det var en egenskap man tränade på. Den och gemenskap. 

Livet blev däremot inte riktigt som hon planerat. Eller åtminstone blev hon inte ”bara” civilekonom. Innan studieböckerna ens hunnit svalna ringde dåvarande statsminister Göran Persson och erbjöd henne jobb som sakkunnig hos honom. Det följdes bland annat av jobb som statssekreterare hos dåvarande finansminister Pär Nuder och rådgivare till dåvarande partiledare Mona Sahlin. 

Vid regeringsskiftet 2014 blev hon finansminister. 

Fanns det något avgörande ögonblick som sedan gjorde att du faktiskt gav dig in i politiken? 

– Det har aldrig funnits ett avgörande moment som gjort att jag tänk att ”det här ska vara mitt yrke, det här ska bli mitt liv”. Det har ju blivit så allt eftersom det kommit jobberbjudanden. Så nej, det har aldrig skett. Och jag menar: man har ett jobb här och nu. Det vet man ju aldrig hur det blir med sen. Om den man jobbar för avgår eller om det blir regeringsskifte. 

Hur är du som ledare? 

– Folk brukar säga att jag är tydlig. Man vet vad jag tycker. Jag är envis och ganska omtänksam. 

Är du mer en ledare än en politiker rentav? 

– Det beror på vad du menar med att vara politiker. Jag har alltid varit en ideologiskt övertygad socialdemokrat. Men jag har också alltid haft en förmåga att leda i olika sammanhang. En del människor tycker mycket om att synas och stå i främsta ledet. Det är ett behov jag aldrig haft. 

– För mig har det handlat om att påverka och det kan man lika gärna göra när man är politisk medarbetare som när man är företrädare. 

Är det viktigt att inte vara för folklig just som finansminister? 

– Det kanske faller med rollen. Är det någon finansminister i något land som varit folklig? Jag kommer inte på någon. Och det är väl klart, om man drivs av att synas, då är ju inte rollen som finansminister rätt. För det handlar väldigt mycket om att jobba.

Blev vuxen tidigt

Magdalena Andersson är uppvuxen i Uppsala. Hennes pappa var lektor i statistik vid Uppsala universitet och hemmes mamma samhällskunskapslärare. 

Du är ensambarn. Hur har det format dig tror du?

– Det är klart att när det bara är ett barn i familjen så blir det ju mer vuxet prat runt matbordet än om man är två, tre eller ännu fler barn. Så jag blev nog en del av vuxna diskussioner tidigare än vad jag skulle blivit annars, vilket väl gjorde att jag blev mer intresserad och medveten om vad som händer i samhället. 

Vad saknar du i livet? 

– Man jobbar väldigt mycket som finansminister och det är klart att jag saknar att ha mer tid med både vänner och familj. Även om jag verkligen anstränger mig för att ha tid med det också. 

UTMANINGEN. ”Det är väl att jag vill göra så många reformer. Samtidigt som det är finansministerns uppgift är att väga alla önskningar mot varandra och hitta en rimlig balans. Då är det mycket av det man egentligen skulle vilja göra som inte ryms. Resurserna är inte oändliga”, säger Magdalena Andersson om det enskilt svåraste med att vara finansminister.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om du får fortsatt förtroende, hur länge är du kvar som finansminister? 

– Så länge jag får möjlighet. Gunnar Sträng satt i 21 år. Jag gick ju med i SSU för att jag ville förändra världen och skapa ett rättvisare samhälle. Och som finansminister är man en av personerna som verkligen har ett inflytande över hur Sverige utvecklas. Det är det som gör det till ett fantastiskt jobb. Sen är det klart att ju fler röster ens parti får, desto större inflytande har man över det. Och det är klart att det ser annorlunda ut nu än under förra mandatperioden när vi samarbetade tre partier i stället för fyra. Nu är det dessutom över blockgränsen. Men det är fortfarande så att vi socialdemokrater kommer att sätta stort avtryck på utvecklingen de kommande fyra åren. 

Kan det bli svårt att balansera budskapen på 1 maj nu just av den anledningen? Att demostreta mot borgerligheten när ni delvis bedriver borgerlig politik själva? 

– Både ja och nej. Det finns ju också en, som jag tycker, väldigt skrämmande utveckling i borgerligheten med KD när de närmar sig SD. Att SD fick ökar väljarstöd och att M tar ett stort kliv högerut. Nog finns det en konservativ höger i Sverige vars argument är viktiga att bemöta och vars politik är viktig att synliggöra. 

Hur kommer det sig att vi aldrig haft en kvinnlig statsminister i Sverige? 

– Man borde ägna den frågan många och långa seminarier. Det är inte så att jag sitter inne med ett enkelt svar. Eller jo, det är att vi bara en gång haft en kvinna som kandiderat i den rollen (Mona Sahlin 2010 reds anm). 

Expressens politikreporter Karolina Skoglund intervjuar finansminister Magdalena Andersson på finansdepartementet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Varför är det så? 

– Det skulle jag gärna ha en längre session om. Det finns säkert många olika faktorer. Men det skulle vara jättespännande om det kunde diskuteras mer av genusforskare som kan ha tankar omkring det.

Skiljer sig kvinnliga och manliga ledare åt? 

– Givet att vi lever i ett samhälle där män och kvinnor uppfostras olika eftersom vi inte har ett jämställt samhälle så har män och kvinnor olika erfarenheter med sig när man blir ledare. Och det är klart att det kan påverka hur man utövar ledarskapet. Sen är jag säker på att det finns individuella variationer som säkert är lika stora som de könsmässiga. 

Håller familjen undan från det offentliga

Din förra chef Göran Persson föreslogs nyligen som ordförande för Swedbank. Vad säger du om det, passar det honom? 

– Det är ägarna som utser styrelseordföranden och det har jag som finansminister ingen synpunkt på. Däremot tycker jag att det är bra att människor fortsätter att arbeta också när man passerat 65-årsgränsen, och i Görans fall till och med 70-årsgränsen. 

TIDIGARE CHEF. Den tidigare statsministern Göran Persson är en av personerna som Magdalena Andersson nu vänder sig till för att få råd.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson har nyligen startat ett Instagram-konto där hon, till skillnad från på Facebook, nu ska visa lite mer av hennes personliga sida. Men gränsen är tydlig, säger hon. 

– Det är ju alltid skillnad på att vara personlig och privat. Jag har inte velat att min familj ska vara en del av mitt offentliga liv. Det är en tydlig gräns jag dragit. 

– För det är jag som valt det här livet. 

Magdalena Andersson

Ålder: 52 år. 

Utbildad: Civilekonom. 

Bor: Nacka.

Familj: Maken Richard Friberg, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan, två barn. 

Aktuell: Finansminister sedan 2014 (första kvinnan på den posten i en S-regering). 

Här hålls de stora 1 maj-talen

SOCIALDEMOKRATERNA

S-ordföranden Stefan Löfven talar i Umeå på Rådhustorget kl 13

Lena Rådström Baastad, partisekreterare, Örebro

Finansminister Magdalena Andersson talar i Sundbyberg I Tornparken och i Stockholm på Norra Bantorget 

Peter Hultqvist, försvarsminister, Karlskrona

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, Trollhättan och Uddevalla

Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Gävle

Lena Hallengren, socialminister, Göteborg/Kungälv

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, Östersund

Hans Dahlgren, EU-minister, Jönköping och Ljungby

Morgan Johansson, justitieminister, Falköping och Skövde

Mikael Damberg, inrikesminister, Malmö

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, Eskilstuna

Ibrahim Baylan, näringsminister, Sundsvall

Ann Linde, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, Västerås och Köping

Ardalan Shekarabi, civilminister, Linköping och Norrköping

FACKET

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar i Kalmar 

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande, Karlstad

Tobias Baudin, Kommunals ordförande, Uppsala

VÄNSTERPARTIET

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt förstamajtalar i Göteborg och i Borås

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!