Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: Pressat läge för Magdalena Andersson

Jenny Madestams analys inför regeringens möte i Harpsund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sveriges finansminister, Magdalena Andersson (S).Foto: SVEN LINDWALL

I dag samlas regeringen på Harpsund i Sörmland för att diskutera januariavtalets reformer på drygt 19 miljarder kronor.

På plats ska finansminister Magdalena Andersson (S) redogöra för det ekonomiska läget och potentialen inför budgeten 2020.

Expressens politiska expert, statsvetaren Jenny Madestam, ger sin analys inför torsdagens möte.

Vad kommer dagens möte att leda till?

– Det blir en intressant höst som vi har framför oss. Det startar nu i och med budgetförhandlingarna som kommer i gång på allvar mellan de här januaripartierna.  Även om man har det här 73-punktprogrammet så handlar det till sist om hur mycket kronor och ören vi kan lägga på de olika posterna och hur man ska prioritera om man hamnar i sådana lägen, säger Jenny Madestam.

Hon fortsätter:

– Det finns vissa saker som nu kommer att genomföras. Det är till exempel borttagandet av värnskatten, pensionerna ska höjas och det ska bli mer pengar till kommunerna. Allt det här är kostnader för statens budget och det är också lite prekärt. Även om Magdalena Andersson sannolikt kommer att säga att det finns utrymme i budgeten är det även känt att vi går mot tuffare ekonomiska tider. Enligt ekonomers förutsägelser kommer det att bli en nedgång i konjunkturen. Det är något som man måste förhålla sig till. 

Finns det något spelutrymme utöver det här?

– Det är nog ganska begränsat. Under Almedalsveckan kunde vi höra hur de olika partierna och deras ledare gjorde ganska marginella utspel om nya förslag eller reformer, eftersom det finns ett väldigt begränsat utrymme utöver det som man har kommit överens om. Sedan kan det ekonomiska läget också sätta begränsningar. Det är viktigt att komma ihåg att utifrån januariavtalet är det mycket som läggs i någon slags malpåse eller i utredningar. Där kan det också bli behov av större satsningar, beroende på vad utredning kommer fram till. I eftermiddag kommer vi höra att det finns ett visst utrymme, att överskottsmålet ändå finns kvar, men att vi också, som Magdalena Andersson brukar säga, ska fortsätta försöka finansiera mål krona för krona. 

Kan vi förvänta oss att se en pressad finansminister med tanke på det jobb som ligger framför dem?

– Både och, för man kan samtidigt säga att Magdalena Andersson är någon slags vinnare. Precis som Stefan Löfven är en vinnare för att han fick till det här avtalet med de två borgerliga partierna så är även Magdalena Andersson det i högsta grad. Hon har varit en viktig kugge i det eftersom hon sitter på pengarna, och har varit viktigt i förhandlingarna som föregick att avtalet ändå kom till. Hon är nöjd, men det finns också en viss press på henne. Inte minst för att hon och Socialdemokraterna i sin helhet ska försvara det här slopandet av värnskatten. Det är en sådan enormt symboliskt viktig sak. Det kan vara svårt att förstå hur en socialdemokratisk regering ens går med på det när vi samtidigt i dag hör om till exempel undersköterskeupproret, där man skriker efter mer pengar till äldreomsorgen. Hur man då kan slopa en skatt för de mest bemedlade? Det är naturligtvis en press på henne att kunna pedagogiskt förklara det lätt, att förhålla sig till det och att inte göra bort sig totalt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!