Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MacKenzie Bezos ger nu bort halva sin förmögenhet

MacKenzie Bezos, som var gift med Amazons grundare och vd Jeff Bezos i 25 år, skänker halva sin förmögenhet till välgörenhet. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
MacKenzie Bezos blev världens tredje rikaste kvinna när hon skilde sig från Jeff Bezos tidigare i år Foto: XAVIER COLLIN / STELLA PICTURES/AVALON

MacKenzie Bezos ger bort halva sin förmögenhet på 345 miljarder kronor till välgörenhet.

Hon blev världens 22:a rikaste person, och den tredje rikaste kvinnan i världen, när hon skilde sig från Amazons vd och grundare Jeff Bezos.

– Jag har en oproportionerlig mängd pengar, säger 48-åringen i ett uttalande.

MacKenzie Bezos fick med sig 25 procent av hennes före detta makes aktier i Amazon när paret skildes tidigare i år.

Det motsvarar cirka 36 miljarder dollar - strax under 345 miljarder svenska kronor.

MacKenzie, som har fyra barn med Jeff Bezos, har skrivit på ”Giving Pledge”, en kampanj som startades 2010 av Bill Gates och Warren Buffet.

Den uppmanar världens miljardärer att ge bort hälften av sina pengar - antingen under sin livstid eller efter sin död i ett testamente.

I ett uttalande på Giving Pledges hemsida lovar MacKenzie Bezos att ”fortsätta ge tills kassaskåpet är tomt” Foto: XAVIER COLLIN / STELLA PICTURES/AVALON

”Vi kommer alla över de gåvor vi kan erbjuda tack vare en oändlig mängd influenser och lyckträffar som vi aldrig helt kan förstå,” skriver MacKenzie Bezos på Giving Pledges hemsida.

”Förutom de tillgångar som livet har närt i mig, har jag också en oproportionerlig mängd pengar att dela med mig av.

”Min inställning filantropi kommer fortsätta att vara eftertänksam. Det kommer att ta tid och ansträngning och omsorg. Men jag kommer inte vänta. Och jag kommer fortsätta tills mitt kassaskåp är tomt.”

https://twitter.com/JeffBezos/status/1133366998874804224

MacKenzies exman, som är världens rikaste person, med en förmögenhet på över en biljon svenska kronor, har inte skrivit på Giving Pledge. 

Han har hittills, enligt The Guardian, endast gett två procent av sin förmögenhet till välgörenhet.

Däremot så har Jeff Bezos, 55, i dag visat sitt stöd för sin exfru på Twitter, där han skriver:

”MacKenzie kommer att vara så fantastisk och eftertänksam, och effektiv när det kommer till filantropi och jag är stolt över henne. hennes brev är så vackert. Nu tar du dom MacKenzie.”

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!