M-toppen köpte vin och resor med gratispoäng

Publicerad

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé - som också är riksdagsman - har utnyttjat riksdagens tjänstekort på SJ och bland annat växlat in bonuspoäng mot vin.

– Ja, det stämmer att jag handlade på tåget med SJ-poäng, erkänner Tomas Tobé.

Tobé har också i strid med riksdagens interna regelverk vid upprepade tillfällen använt poäng för privata gratisresor på tåget.

Sammanlagt värde: 10 865 kronor.

– Det är olämpligt, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Tomas Tobé, 39, som är riksdagsledamot från Gävle och i egenskap av partisekreterare partiledaren Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare, är en av 61 riksdagsledamöter som fått kvittera ut ett Silver Plus kort på SJ. I hans fall med tillägg för resplus som omfattar regional trafik.

Andra tågkort som riksdagsledamöterna kan få är Silverkort och Guldkortet som är det allra finaste bland SJ:s kort. Sammanlagt är det 189 av riksdagens 349 ledamöter och ersättare som åker omkring med ett årskort som riksdagen betalar.

Korten ger bland annat obegränsade fria resor i 1 och 2 klass och med korten följer per automatik också ett antal bonuspoäng som på SJ kallas prio–poäng, poäng som bland annat kan växlas in mot mat och dryck i SJ:s bistrovagnar.

För riksdagsmännen finns det speciella föreskrifter hur korten får nyttjas och eventuella bonuspoäng användas. Kortet får bara användas för tjänsteresor. Det står också uttryckligen att bonuspoäng inte får användas annat än vid tjänstresor.

Brutit mot riksdagens regelverk

Men Tobé, som suttit i riksdagen sedan 2006, har inte följt riksdagens interna regelverk där bonusnyttjandet är noga reglerat.

Det var under en tågresa som en annan resenär upptäckte hur Tomas Tobé använde riksdagens Silver plus–kort från SJ och växlade poäng på kort mot vin. Den billigaste flaskan med 37,5 centiliter ekologiskt vin kostar 109 kronor.

SJ:s årskort Silver plus.

 

LÄS OCKSÅ: Skrota dina mynt – snart är det för sent

 

När Expressens reporter Hannes Lundberg Andersson var i kontakt med Tobé angående vininköpet svarade han via sms:

– Ja, det stämmer att jag handlade på tåget med SJ-poäng. Det var fel. Jag ska självklart göra rätt för mig och det ska inte belasta någon annan.

– Jag kommer säkerställa så att inga andra felaktigheter föreligger och att det inte sker igen.

Sedan satte Tomas Tobé i det tysta i gång en febril genomgång hur han utnyttjat kortet.

ERKÄNNANDE 1: Tomas Tobés anmälan till riksdagen om hur han använt kortet i strid med regelverket, sedan Expressen börjat granska användandet.

Tobé erkänner åtta gratisresor

På måndagseftermiddagen ville Expressen ha ett antal förtydliganden med honom. Efter några timmar ringde Tobé sedan han gjort en egen ''revision'' av sina resor.

– Jag har gått igenom hur jag har rest, när poängen har använts och jag har hittat åtta tur och returresor som har köpts för poäng. Dom har jag nu anmält till riksdagsförvaltningen och Skatteverket för att jag ska göra rätt för mig.

Tomas Tobés egen ''revision'' sedan Expressen börjat ställa frågor mynnande ut i följande:

• Inköp av mat och dryck för 564 kronor den 4 mars 2017. Betalts med priopoäng.

ERKÄNNANDE 2: Tomas Tobé lyfter fram en påse nötter han köpt för pluspoängen men avstår att nämna vinet.

• Inköp av resa med SJ Prio poäng för 1750 kronor den 4 och 5 mars 2017. Betalts med priopoäng.

• Använt SJ:s årskort privat i strid med regelverket för 1750 kronor den 4 och 5 mars.

• Tågbiljetter och en påse nötter för 4541 kronor under 2016 som ''betalts'' med priopoäng.

• Inköp av tågbiljetter för 2260 kronor som betalts med priopoäng.

Det totala värdet uppgår till 10 865 kronor.

LÄS OCKSÅ: Rådet: Bind dina lån

Expressen: Du har inte handlat varor för poäng?

– Vid en tågresa köpte jag mat, vin och vatten. Det har jag i dag anmält till riksdagsförvaltningen. De kommer att göra ett nettolöneavdrag på nästa lön.

Erkännande 3: ”Jag har vid en kontroll av användningen av SJ Prio poäng upptäckt denna felaktighet och önskar nu korrigera detta”, skriver Tomas Tobé.

Kände du inte till regelverket?

– Jag borde ha haft bättre kontroll hur man kan använda SJ-poängen eftersom jag i huvudsak tjänat har in poängen via tjänsteresor. Det är helt fel att använda poängen som en förmån privat så som jag har gjort.

Men kände du inte till regelverket?

– Jag borde ha haft mer klart för mig hur man får använda de här poängen. Jag har bett min riksdagskansliledning att gå igenom detta för att det inte ska råda minsta tveksamhet kring detta.

Skatteverket anser att det är solklart med regelverket när det gäller bonuspoäng.

– Det är arbetsgivarens bonus, inte den enskildes, säger Pia Blank Thörnroos, jurist och expert på förmåner.

Tomas Tobé är som Moderaternas partisekreterare Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare.Foto: Anna-Karin Nilsson

Skatteverket: Måste betala förmånsskatt

Hur man göra för att allt ska bli korrekt?

– Då ska man tala om för sin arbetsgivare att man använt förmånen och då ska arbetsgivaren redovisa arbetsgivareavgift. Och den enskilde blir beskattad.

– På en riksdagsledamots lön så blir flaskan beskattad med 59 procent.

Det blir en ganska dyr flaska?

– Men billigare än om man köpt den själv.

Under tisdagskvällen gick Moderatledaren Anna Kinberg Batra ut och kommenterade Tobés nyttjande av bonuspoängen för privat bruk.

– Det är olämpligt eftersom regler ska följas. Jag förutsätter att det här korrigeras.

Moderatledaren har fortfarande förtroende för Tobé:

– Ja. I och med att Tomas Tobé korrigerar detta och tar ansvar för att det inte händer igen.

 

”Jag borde ha haft mer klart för mig hur man får använda de här poängen. Jag har bett min riksdagskansliledning att gå igenom detta för att det inte ska råda minsta tveksamhet kring detta”, säger Tomas Tobé till Dina pengar.Foto: Anna-Karin Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen